Artsen ondervinden vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag van patiënten dan gedacht
2 reactiesWereldwijd 45 procent van de artsen heeft wel eens te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag door een patiënt. Dat gaat om seksuele grapjes, ongepaste opmerkingen of aanrakingen of om een date vragen. 52 procent van de vrouwelijke artsen heeft hiermee te kampen en 34 procent van de mannelijke artsen.
Dat concluderen Caroline Kamau-Mitchell e.a. van de University of London in Internal Medicine Journal na een meta-analyse op basis van 22 internationale publicaties over de ervaringen van 19.627 artsen met seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten. Hun bevindingen verschillen van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die schat in dat het om veel minder, namelijk 12 procent van de zorgprofessionals gaat. Maar het komt wereldwijd dus vaker voor dat artsen te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten.
Onderschat
Volgens de Britse onderzoekers is het de eerste keer dat in een internationale meta-analyse specifiek is gekeken naar artsen die te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten. Eerder is wel onderzocht hoe vaak verpleegkundigen en zorgprofessionals in het algemeen seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten ervaren. Maar volgens de onderzoekers lijkt het erop dat in deze onderzoeken de prevalentie van seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten wordt onderschat.
Artsen in het Verenigd Koninkrijk hebben volgens de onderzoekers het meest te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zij worden gevolgd door artsen in Canada, Australië, de Verenigde Staten, Israël, Duitsland en Maleisië. Er is geen Nederlandse studie meegenomen in de meta-analyse. In de enquête die Medisch Contact vorig jaar onder artsen en geneeskundestudenten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, gaf 29 procent van de respondenten aan seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ondervonden. Van hen zei 20 procent dat het ging om een patiënt of een naaste van een patiënt.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
A. G?bel
Huisarts
Zou ik die ene demente bejaarde vrouw die lang geleden ooit 'hee knapperd' tegen me zei moeten meetellen? In dat geval heb ik in mijn leven dus één keer last gehad van seksueel overschrijdend gedrag.
Knappe vrouwen zullen hier meer last van hebben d...an lelijke mannen. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Toch zegt 34% van de mannelijke werkers in de zorg er last van te hebben. Dat zullen dan de knapperds zijn, denk ik. Is dat meegenomen in de vraagstelling of zou dat een onbetamelijke onderzoeksopzet zijn? Grensoverschrijdend zelfs. Dat zou nog eens een mooi Droste-effect zijn.
Statistisch significante resultaten uit wat voor onderzoek dan ook zou je in het dagelijks leven moeten tegenkomen, anders hebben ze geen echte betekenis. Dingen van belang spelen zich niet alleen af in grafieken. In 30 jaar werken in de gezondheidszorg met ongeveer 250.000 patiëntencontacten heb ik nooit, echt nóóit, te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag van patiënten. Je zou nu heel flauwe - of zelfs heel leuke - grappen kunnen maken over mijn uiterlijk, of je zou kunnen veronderstellen dat ik niet gauw (genoeg) iets grensoverschrijdend noem. Of misschien werk ik in de 'verkeerde' buurt of is mijn geheugen slecht. Maar dat is allemaal niet zo.
Mijn ogen en oren staan open en ik ben een betamelijk mens, maar ik heb NOOIT iets op dit gebied meegemaakt. Hoe kan het dan dat 'wetenschappelijk onderzoek' zegt dat bijna de helft van mijn collega's last hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag van patiënten?
Ik begrijp dat niet. Zijn we misschien een beetje gevoelig geworden op dit punt? Is het nou echt zo'n groot probleem? En hoe erg is het eigenlijk als iemand iets zegt over je uiterlijk of laat merken dat je knap bent, of je mee uitvraagt? Dat gebeurt in het café toch ook? (Don't shoot, we praten hier niet over mishandeling of strafbare dingen. We leven in een gevoelige tijd, misschien vallen sommige dingen wel gewoon een beetje mee en moeten we wat minder zeuren). Want inderdaad, zoals de schrijver hierboven zegt: per ongeluk een erectie hebben tijdens onderzoek is toch geen seksueel overschrijdend gedrag? Dan is blozen dat ook. Je kan er niet zo veel aan doen.
Ik denk dat we het woord grensoverschrijdend niet té vaak moeten gebruiken, dan krijg je inflatie van het onderwerp.
[Reactie gewijzigd door G?bel op 14-09-2024 18:20]
T.J. Huisman
Co-assistent, Leiden
Dit zijn uiteraard opvallende, zorgwekkende cijfers. Schrale troost dat het hier in Nederland wat beter lijkt te gaan.
Wel vraag ik me zo af of "having erections" in het rijtje met vormen van "sexual harassment" onder de inclusiecriteria past. Da...t lijkt me toch vooral voor de patiënt ongemakkelijk. Met wat snel zoeken lijkt dit uit de geïncludeerde studie 'A qualitative study of sexual harassment of female doctors by patients' (Schneider M, Philips SP; 1997) te komen, waar het volgende in het abstract staat:
"Other reported behaviours were not, strictly speaking, sexual harassment but were troublesome nonetheless, including spontaneous erections during physical examinations, (...)."
Ik kan me goed voorstellen dat dit gerapporteerd wordt als vervelende gebeurtenis, maar de methoden wekken de suggestie dat dit als zoekterm gebruikt is, evenals meegenomen in de resultaten. De resultaten zullen er niet veel anders van worden, maar bijzonder vind ik het wel.