Amsterdam UMC start spreekuur voor vrouwspecifieke aandoeningen voor eigen personeel
Plaats een reactieHet vrouwelijk personeel van het Amsterdam UMC kan per januari terecht bij een gratis spreekuur voor vrouwspecifieke aandoeningen.
Judith Huirne is hoogleraar benigne gynaecologie aan het Amsterdam UMC en initiatiefnemer van het project. Het rapport maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen dat recent aangeboden werd aan het VWS, was de aanleiding voor dit initiatief. Hieruit bleek dat vrouwspecifieke aandoeningen veel voorkomen en een negatieve impact hebben op het dagelijks functioneren en gerelateerd ziekteverzuim. Om hier iets aan te doen, kwam Huirne met het idee om een gratis spreekuur te starten voor eigen personeel. Al voor dit initiatief werd ze vaak benaderd door verpleegkundigen of andere medewerkers die haar in vertrouwen namen en vragen stelden over hun eigen klachten. ‘De drempel om naar de huisarts te gaan blijkt dan toch te groot’, zegt Huirne. De hoogleraar wil ook graag andere medewerkers, die nu niet deze mogelijkheid hebben, deze optie bieden.
Het doel van het spreekuur is om de drempel voor het zoeken naar hulp bij gynaecologische problemen, zoals klachten rondom de menstruatie of de overgang, te verlagen. ‘De tijd tot juiste diagnose bij bijvoorbeeld een aandoening als endometriose is zeven tot acht jaar. Als we de tijd tot juiste diagnose en daarmee behandeling kunnen verkorten dragen we in belangrijke mate bij aan de vitaliteit van medewerkers en zal het ziekteverzuim afnemen’, zegt de gynaecoloog. Het ziekteverzuim onder vrouwelijke medewerkers van het Amsterdam UMC is momenteel 7 procent. ‘Een groot deel hiervan is een gevolg van vrouwspecifieke aandoeningen. Vrouwen komen meestal niet bij de bedrijfsarts voor deze klachten, omdat het vaak gaat om frequent kortdurend verzuim.’ Huirne heeft berekend dat door het terugdringen van het ziekteverzuim ruim honderd vrouwen per dag extra op de werkvloer ingezet kunnen worden.
Tijdens het spreekuur bekijkt de medewerker samen met de patiënt of er sprake is van een vrouwspecifieke aandoening en of een bezoek aan de huisarts zinvol is, legt Huirne uit. Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek gynaecologie onder supervisie van een gynaecoloog. ‘We gaan geen behandeling geven, maar met ons advies willen we zowel de medewerker als de huisarts ondersteunen. De huisarts kan de medewerker dan gericht behandelen, verwijzen, of geruststellen.’ Bij de pilot zijn daarom ook huisartsen uit de omgeving betrokken.
Parallel aan het spreekuur vindt er onderzoek plaats naar de drempels die vrouwen ervaren om hulp te zoeken en hoe we deze drempels kunnen verlagen. ‘Uiteindelijk willen wij dat de medewerkers zelf de huisarts bezoeken met hun klachten als dat nodig is, zonder tussenkomst van dit spreekuur’, benadrukt de gynaecoloog.
De pilot, die twee jaar gaat duren, gaat in januari 2025 van start. Als andere ziekenhuizen een dergelijk spreekuur overwegen dan roept Huirne op om contact op te nemen om de onderzoeksgegevens te bundelen.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties