Agema beraadt zich nog op verplichte loondienst medisch specialisten
1 reactieVolgens VWS-minister Fleur Agema is het nog te vroeg om nu al te kunnen beslissen over een mogelijke loondienstplicht voor medisch specialisten. Zij wil eerst meer onderzoek doen, onder andere naar wat medisch specialisten zou motiveren om collectief naar loondienst over te stappen.
Agema schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het volgens haar nu nog niet mogelijk is om te bepalen of regelgeving voor loondienstplicht ‘noodzakelijk, geschikt en proportioneel’ is. Volgens haar vergt een ‘gedegen juridische onderbouwing’ van zo’n plicht dat er geen ‘alternatieve, even effectieve maatregelen denkbaar zijn om passende zorg te realiseren’. Wel denkt ze dat zo’n plicht mogelijk kan bijdragen aan ‘betere bestuurbaarheid’ van ziekenhuizen, ‘meer samenwerking’ van ziekenhuizen en het ‘in zo volwaardig mogelijke vorm behouden blijven van streekziekenhuizen’.
Collectief
Agema wil eerst onder vakgroepen verkennen of zij vrijwillig bereid zijn als collectief binnen hun ziekenhuis een overstap naar loondienst te maken, en wat hen daartoe kan motiveren. Dat uitwerken lijkt de minister een aantrekkelijker vooruitzicht voor medisch specialisten dan het starten van een zelfstandige kliniek starten of werken in het buitenland om aan verplichte loondienst te ontkomen. Verder wil ze met de Belastingdienst bekijken of het fiscaal ondernemerschap van msb’s (medisch-specialistisch bedrijven) een belemmering vormt voor de samenwerking met ziekenhuizen.
Positie
Daarnaast wil ze een vervolgmonitor van toezichthouder NZa afwachten, die in 2025 wordt verwacht. De NZa keek eerder al naar de financiële prikkels binnen msb’s en hoe de positie van msb’s zich verhoudt tot de bestuurbaarheid van ziekenhuizen, en deed aanbevelingen voor verbeteringen. De vervolgmonitor moet inzicht geven of er inmiddels verbeteringen hebben plaatsgevonden, zoals het vergroten van de financiële transparantie door msb’s. Zo geldt er inmiddels voor msb’s een verplichting om met ingang van boekjaar 2024 de jaarrekening openbaar te maken.
Pas daarna wil Agema kijken of er ‘voldoende aanleiding’ is om een loondienstmaatregel in te voeren.
Lees ook
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van specialisten in dienstverband? Een arts moet zijn of haar beroep kunnen uitvoeren op zijn of haar manier conform de stand der wetenschap. Wordt dat beter door een dienstverband? Er kan enige twijfel zelfs z...ijn in hoeverre de arts in dienstverband nog voldoende onafhankelijk zijn of haar beroep kan uitoefenen, als daarbij een economisch verantwoordelijke directie het voor het zeggen krijgt?
Volgens mij is dit een oplossing voor een probleem wat elders ligt. Als in de zorg de artsen in maatschappen werken in een ziekenhuis, wie is dan verantwoordelijk voor de zorg? Het ziekenhuis, dus de ziekenhuisdirectie? Kunnen we niet veel beter teruggaan tot de basics, een ziekenhuis is een bedrijfsverzamelgebouw, de directie van het ziekenhuis is verantwoordelijk voor gebouw en middelen, die zij verhuren aan de maatschappen om daar hun werk te kunnen doen. Dan is ook de capaciteit anders te gebruiken, als een ziekenhuis plek heeft om OK's te laten doen, waarom dan niet een maatschap die capaciteit heeft om uit te voeren daar te laten huren? Maar dat vergt ook een totaal andere benadering van de ziekenhuiszorg. Misschien moeten we gaan werken naar regionale ziekenhuizen waar de basale zorg wordt geleverd op redelijke afstand voor de patiënt. Dat kan betekenen dat specialisten een keer moeten reizen, maar is dat erg? Zij hebben middelen om te kunnen reizen, veel patiënten hebben dat vaak niet, of kunnen niet ver reizen.
Kortom Minister Agema, U hebt wel belangrijkere dingen om over na te denken.