Zorgverzekeraars vechten vonnis ongecontracteerde zorg aan
2 reactiesDe vier grote zorgverzekeraars gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Gelderland die mogelijk verstrekkende gevolgen heeft voor de betaling aan niet-gecontracteerde zorgpartijen.
Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, een initiatief dat financieel wordt gesteund door 25 klinieken, strijdt via de rechter tegen lagere vergoedingen die zorgverzekeraars mogen uitbetalen aan ongecontracteerde zorgaanbieders. In de overwegingen van een uitspraak in die zaak constateerde de rechtbank Gelderland afgelopen februari dat het niet juist is dat verzekeraars een generiek kortingspercentage oftewel vlaktaks hanteren voor ongecontracteerde partijen. Dat doet volgens de rechter geen recht aan de verschillende kosten die zij maken om declaraties van deze zorgverleners af te handelen. De rechter stelde dat zorgverzekeraars de kosten per zorgtype moesten bepalen en inzichtelijk maken.
Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze is van mening dat deze overweging wel moet leiden tot een aanpassing in het vergoedingsbeleid van zorgverzekeraars. De in de zaak betrokken zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGS en Zilveren Kruis konden tot afgelopen week in beroep gaan. Dat hebben ze alle vier gedaan, laten woordvoerders weten. Ze benadrukken daarbij dat het om pro forma beroepen gaat en zij de inhoudelijke argumentatie nog voorbereiden, en daarom nog geen toelichting op hun overwegingen willen en kunnen geven.
Inmiddels ligt er ook een advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad, in een vergelijkbare zaak waarbij ggz-instelling Conductore zich verzet tegen lagere tarieven die Zilveren Kruis en Interpolis aan ongecontracteerde zorgaanbieders betalen. In dit advies steunt de procureur-generaal de overwegingen van de Gelderse rechter; hij stelt dat deze rechtbank volgens hem terecht heeft overwogen dat zorgverzekeraars geen generiek kortingspercentage mogen toepassen. In deze zaak wordt in juni een uitspraak verwacht. De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze hoopt dat die zaak mogelijk sneller een definitief oordeel geeft over de toelaatbaarheid van zo’n vlaktaks.
Lees ook
Merhai
Anesthesioloog , medisch manager, Lelystad.
Het systeem waarbij de regie voor de zorg ligt bij de zorgverzekeraars is failliet.
De zorgverzekeraars zijn te machtig geworden , ze leggen op, dicteren, eisen, controleren , auditeren, financieren , leggen kortingen op , laten zorginstellingen fa...illiet gaan enz . Waar en hoe ze willen. Hun reserves stijgen, de premies stijgen, de eigen bijdrages stijgen, ze hanteren niet transparante beloningstructuren en beleggen hun vermogen waar en hoe ze willen.
Onderwijl stijgen de zorgkosten als deel van het BNP voor de BV Holland en de overheid grijpt niet in. Sterker nog de overheid staat machteloos, zie maar het recentelijk optreden van Bruins bij het faillissement van enkele ziekenhuizen.
Waarom wordt het systeem niet hervormd ?
Waarom komt de regie niet te liggen bij patiënten en dokters?
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Tuurlijk, geld zat! Het is toch maar zorgpremie. Inmiddels zijn deze bedrijven zo verschrikkelijk kapitaalkrachtig (van geld dat door hun klanten wordt betaald voor zorg!) dat ze andere (meestal zorg-)partijen gewoon kunnen kapotprocederen. En dat al...lemaal 'voor betere zorg' en 'voor de solidariteit' en 'voor de betaalbaarheid'. Maar over hun eigen betaalbaarheid, geen enkel woord.
Systeempie, ons zorgsysteem. Echt goed.