WHO waarschuwt opnieuw voor onnodige keizersnede
Plaats een reactieHet risico op maternale sterfte en complicaties is hoger bij een keizersnede dan bij een vaginale bevalling. Dat heeft de World Health Organization (WHO) nogmaals aangetoond met een groot onderzoek in negen Aziatische landen. De organisatie is ongerust over het verschijnsel dat in enkele van deze landen vaak zonder medische indicatie keizersneden worden uitgevoerd.
Drie jaar geleden waarschuwde de WHO al voor onnodige keizersneden naar aanleiding van onderzoek in Latijns-Amerika, waar 33 procent van de bevallingen operatief plaatsvond. Voor het Aziatische onderzoek analyseerden Pisake Lumbiganon c.s. 107.950 bevallingen in 122 ziekenhuizen in Cambodja, China, India, Japan, Filippijnen, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Vietnam. Per land keken ze naar het type bevalling (spontaan, kunstverlossing, keizersnede) en de morbiditeit en mortaliteit van moeder en baby. Hun resultaten zijn online gepubliceerd door The Lancet.
In 27,3 procent van alle onderzochte bevallingen vond een keizersnede plaats. Bij zowel de kunstverlossingen als de keizersneden met of zonder medische indicatie, was het risico op maternale morbiditeit en mortaliteit verhoogd ten opzichte van de spontane vaginale bevalling.
De verschillen tussen de onderzochte landen zijn groot. China kent verreweg het hoogste percentage keizersneden (46,2%) en Cambodja het laagste (14,7%). Ook het aandeel keizersneden zonder medische noodzaak is in China het grootst (11,7%), gevolgd door Vietnam met 1 procent en Sri Lanka met 0,8 procent.
De auteurs benadrukken in de discussie vooral het verhoogde risico op maternale morbiditeit en mortaliteit bij een keizersnede zonder medische indicatie. Ze stellen vast dat de keuze voor een keizersnede soms wordt ingegeven door financiële motieven van de behandelaars. In 62 procent van de onderzochte Chinese ziekenhuizen was dit het geval. Artsen nemen daarmee een groot risico, aldus Lumbiganon en collega’s. Alleen bij een stuitligging is de keizersnede de juiste keuze gezien de betere perinatale uitkomst.
Niki Lijftogt
The Lancet 2010, online publicatie 12 januari, doi10.1016/S0140-6736(09)61870-5
Lees ook:
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties