Wel of niet opereren heupbreuk bij dementerende patiënt: dat blijft de vraag
Plaats een reactieVerpleeghuisbewoners met gevorderde dementie die hun heup breken, lopen minder kans om binnen een half jaar te sterven als zij daaraan geopereerd worden.
Het is moeilijk na te gaan of het verschil nu wel of niet in zijn geheel te verklaren valt door confounding. De overlevenden hebben hoe dan ook vaak te kampen met pijn en decubitus. Dit schrijven Sarah Berry e.a. op basis van een retrospectieve cohortstudie die in JAMA Internal Medicine is gepubliceerd.
Zij gebruikten gegevens van de zorgverzekeraar Medicare van 3083 Amerikaanse verpleeghuisbewoners met gevorderde dementie en een heupfractuur. Van hen was 79 procent vrouw, 29 procent was ambulant voorafgaand aan de breuk en de gemiddelde leeftijd was 84 jaar. Van hen onderging 85 procent een operatie na de breuk. Deze groep was er bij aanvang gemiddeld een stuk beter aan toe: minder vaak bedlegerig, minder decubitus, minder vaak hartfalen en ga zo maar door.
In totaal overleed 35 procent van de bewoners binnen een half jaar, en 62 procent binnen twee jaar. De geopereerden overleefden gemiddeld 1,4 jaar tegenover 0,4 jaar van de niet-geopereerden. Het verschil in overleving nam wel flink af na een correctie voor verschillende factoren: logisch, want de bewoners die geopereerd werden, waren er vooraf al beter aan toe dan de niet-geopereerden. Bij de geopereerde groep was net iets minder vaak sprake van gedocumenteerde pijn (29 versus 31%) en doorligplekken (11 versus 19%). Ze gebruikten wel vaker antipsychotica (30 versus 20%). Van de mensen die vooraf nog liepen, was dat een half jaar na de breuk nog maar bij 11 procent van de geopereerden het geval, en 5 procent van de niet-geopereerden.
De auteurs merken terecht op dat zij niet voor alle mogelijke relevante verschillen tussen de wel en niet geopereerde groep konden corrigeren. Daardoor blijft de vraag of het verschil in overleving nu samenhangt met de operatie, of vooral verklaard wordt door andere verschillen tussen beide groepen. Hoe dan ook is duidelijk dat veel patiënten nadien klachten houden, waar mogelijk verbetering nog wel voor mogelijk is.
JAMA Intern Med, 2018. Doi: 10.1001/jamainternmed.2018.0743
lees ook:-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties