Verslag ramp Japan door lokale artsen
Plaats een reactieTwee Japanse artsen gaven vandaag een update van de nasleep van de aardbeving en tsunami in Japan en de gebeurtenissen rond de kerncentrale van Fukushima. Dat deden ze tijdens het International Forum on Quality and Safety in Healthcare in Amsterdam.
Een van hen is Ruki Kassai, huisarts in het gebied. Hij liet weten dat hij normaal gesproken vijf praktijken onder zijn hoede heeft met zeventien huisartsen in opleiding, maar dat deze posten in de eerste dagen na de aardbeving en de tsunami volkomen onbereikbaar waren.
Verder vertelde hij hoe het zorgsysteem bijna bezweek, omdat te veel patiënten met kwetsuren en klachten die normaliter ook eerstelijns behandeld hadden kunnen worden, hun toevlucht zochten in lokale ziekenhuizen. Die waren daardoor sterk overbelast. Overigens, voegde hij daaraan toe, is de eerstelijnszorg in Japan sowieso al niet zo goed ontwikkeld als bijvoorbeeld in sommige westerse landen.
De kernramp die zich daarna ontrolde stelde de huisarts voor nieuwe problemen. Hij constateerde een tekort aan evidence-based kennis over interventies bij besmetting met radioactieve straling. Ook over de langetermijneffecten van ioniserende straling is, aldus Kassai, zelfs in het land waar de eerste atoombommen vielen bij artsen te weinig bekend. Hij memoreerde de grote angst voor besmetting van voedsel, vlees en vis in een streek die economisch hoofdzakelijk draait op agrarische en visproducten.
Ook het feit dat op dertig kilometer van de centrale toch nog tal van bedlegerige, aan huis gebonden of demente ouderen verblijven, baarde hem zorgen
Meer over de geneeskundige gevolgen van de drievoudige ramp en de wijze waarop redding en opvang van patiënten werden geregeld in bijgaande video, gemaakt tijdens het Amsterdamse congres.
Henk Maassen
- Bekijk hier het filmpje >>
- Meer berichtgeving over Japan >>
- Meer nieuws >>
- Er zijn nog geen reacties