Umc’s trekken samen op in ICT
Plaats een reactieDe universitair medisch centra werken aan afspraken voor elektronisch uitwisselen van patiëntendossiers. ICT-specialist in het UMC Utrecht Sjaak Gondelach liet de eerste resultaten zien op het Himss-congres over zorg en ICT dat donderdag 31 oktober is gehouden in Amsterdam.
Op dit moment kunnen de umc’s geen elektronische patiëntendossiers uitwisselen. Als een patiënt van het ene umc naar het andere wordt verplaatst, moet een groot deel van de informatie uit de ‘platte tekst’ worden gelezen en overgetypt. Dat gaat veranderen volgens Gondelach, nu de umc’s een vast stramien hebben gemaakt voor het vastleggen van patiëntengegevens. Het stramien is geënt op het Amerikaanse model ‘continuity of care record’. De toverwoorden zijn ‘semantische interoperabiliteit’, oftewel: waar in het ene systeem de bloeddruk van een patiënt staat, moet dat in het andere systeem ook te zien zijn als de bloeddruk. Zo ver is het nog lang niet, volgens Gondelach. Hij laat veel hobbels op de weg zien, bijvoorbeeld op het gebied van privacywetgeving. Ook de huidige softwaresystemen zijn nog niet gebouwd op deze manier van vastleggen. De umc’s zijn wel in overleg met softwareleveranciers over de implementatie van hun universele dataset.
Het feit dat de acht umc’s samen optrekken, laat zien dat er een kentering gaande is aan de onderhandeltafel met softwareleveranciers. Tot voor kort bepaalde de softwareleverancier de grenzen aan de technische mogelijkheden, maar steeds vaker kruipen zorgaanbieders bij elkaar om eisen te stellen aan het systeem.
Dat blijkt ook uit de presentatie van huisartsen Bart van Pinxteren en Hans Peucker eerder die dag. Naar analogie van de Himss-ladder voor ziekenhuizen (het zogenaamde ‘electronic medical record adoption model’) hebben zij een ICT-ladder voor de eerste lijn ontwikkeld. Net als op de Himss-ladder geldt niveau nul voor een praktijk die nog op papier werkt, en het hoogste niveau zeven voor een praktijk met ICT die meedenkt over klinische beslissingen en die informatie uitwisselt tussen samenwerkende zorgaanbieders. Met hun regio LHV Midden-Nederland willen ze de huisartsenpraktijken tegen deze ladder houden. Om een echt uitwisselbaar intelligent regionetwerk van huisartsensystemen te krijgen, moet de software meewerken. De huisartsen kunnen op regioniveau beter eisen stellen aan de softwareleveranciers, verwachten de huisartsen.
Heleen Croonen
Lees alles over het HIMSS-model»»
Lees ook:
- E-health onbekend bij patiënt
- Wet- en regelgeving in de zorg, een overzicht voor ICT en eHealth
- Administratieve chaos in Erasmus MC
- Er zijn nog geen reacties