Specialisten bereiken compromis over pensioenaftopping
Plaats een reactieMedisch specialisten in loondienst bij ziekenhuizen hebben een compromis bereikt over hun pensioenaftopping. Zij krijgen 70 procent van de aftopping terug. Met prestatieafspraken kan dit percentage verder oplopen.
Door een nieuwe pensioenwet die in 2015 van kracht werd, kunnen werknemers met een brutosalaris van 100.000 euro of meer niet meer belastingvrij pensioen opbouwen. Pensioenpremies boven dat bedrag, zowel het werkgevers- als werknemersdeel, vielen daardoor vrij, wat tot een hoger nettosalaris zou leiden. Maar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vond dat slechts 53 procent van het werkgeversdeel hoefde te worden vergoed aan medisch specialisten.
Dat leidde tot langdurig en uiteindelijk vastlopend overleg tussen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) met de NVZ. Toen dit overleg na een actiedag vastliep, werd in juli oud-Raad van State-lid Hans Borstlap aangetrokken om te bemiddelen.
Na maanden van overleg is nu een principeakkoord bereikt, zo laten de partijen na een periode van radiostilte weten. Dat houdt in dat de artsen hun werkgeversdeel over 2016 met terugwerkende kracht alsnog voor de volle 100 procent terugkrijgen. Over 2015 wordt de situatie gelaten zoals hij was.
En voor de periode vanaf 2017 is er dus een andere oplossing. De werkgeverspremie wordt dan gestort in het zogenaamde Budget Organisatorische Eenheid dat elk ziekenhuis hanteert voor de financiering van verschillende vakgroepen van specialisten. In 2017 en 2018 krijgen de medisch specialisten daaruit 70 procent van hun deel individueel toegerekend.
Voor de jaren erna moeten de medisch specialisten zelf onderling afspreken hoe die 70 procent wordt verdeeld: ze kunnen het weer individueel laten toerekenen, of besluiten het in te zetten voor algemene doelen als kwaliteitsverbetering.
Ook kan er extra geld aan dit budget worden toegevoegd als afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld zorgvernieuwing, kwaliteitsverbetering of patiëntgerichtheid. Daardoor kan het percentage oplopen, tot zelfs boven de 100 procent.
De achterban van de FMS en LAD moet nog zijn zegje doen over dit voorlopige akkoord. Naar verwachting wordt half december duidelijk of iedereen het compromis ondersteunt.
De oplossing geldt niet voor psychiaters die werken bij ggz-instellingen. Zij hebben voor hun aftoppingskwestie te maken met brancheorganisatie GGZ Nederland.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties