Liraglutide veelbelovend
Plaats een reactieLiraglutide (Victoza) lijkt een effectief middel in de strijd tegen diabetes type 2. In een vergelijkende studie met glimepiride (Amaryl) leidt behandeling met het incretineanalogon tot lagere HbA1c-waarden, meer gewichtsverlies en minder hypoglykemieën. De resultaten zijn vorige week door The Lancet online gepubliceerd.
Begin deze maand kwam het middel in het nieuws, omdat de Diabetesvereniging Nederland op een congres naar aanleiding van studieresultaten pleitte voor vergoeding van liraglutide. De resultaten betroffen een vervolgstudie van het onderzoek dat The Lancet naar buiten bracht.
Er worden verschillende diabetesmiddelen onderzocht die het zogenaamde incretine-effect beogen: na orale glucose-inname komen er in het maag-darmkanaal hormonen (incretinen) vrij die de afgifte van insuline stimuleren. Liraglutide is zon incretineanalogon.
Bijna 750 diabeten die nog geen of een lage dosering van een oraal antidiabeticum slikten, werden in het onderzoek gerandomiseerd. Van twee groepen injecteerden de leden zichzelf eenmaal daags met een lage (1,2 mg) of hoge (1,8 mg) dosis liraglutide, de rest slikte glimepiride.
Na een jaar werden zij op een aantal parameters vergeleken. De HbA1c-waarde was in de glimepiridegroep met 0,51 procentpunt gedaald; in de liraglutidegroepen respectievelijk met 0,84 en 1,14 procentpunt. Het lichaamsgewicht daalde in de liraglutidegroep met ongeveer 2 kilo; bij de glimepiridegebruikers nam het daarentegen met een kilo toe. Een bekend nadeel van incretine-achtige middelen zijn gastro-intestinale klachten. Van de 497 diabeten die liraglutide spoten, stopten er 17 (3,4%) om die reden met de behandeling.
In een commentaar dat tegelijk met de studie online is gezet, zet Sten Madsbad de verschillende incretineanalogen en -afbraakremmers op een rijtje. Het zijn veelbelovende middelen, waarvan de veiligheid op lange termijn nog wel moet worden bewezen. SB
The Lancet, online 25 september
- Er zijn nog geen reacties