KNMG wil geen gebruik lichaamsmateriaal bij opsporing
Plaats een reactieSchrap de uitzondering om bewaard lichaamsmateriaal te kunnen benutten voor strafrechtelijk onderzoek door justitie uit het concept-Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal. Dat vraagt artsenfederatie KNMG aan VWS-minister Edith Schippers. De KNMG heeft ‘ernstig bezwaar’ tegen zo’n uitzondering omdat deze het medisch beroepsgeheim schaadt.
Demissionair minister Edith Schippers (VWS) legde in mei het wetsvoorstel voor ter consultatie. In die wet wil ze regelen dat lichaamsmateriaal of DNA dat bijvoorbeeld in medische biobanken wordt bewaard in sommige gevallen zonder toestemming van patiënten mag worden gebruikt voor andere doeleinden dan waar het voor was afgestaan of gedoneerd. Het zou gebruikt kunnen worden bij opsporing of vervolging bij ernstige misdrijven.
De KNMG noemt in een donderdag ingediende reactie op het voorstel deze uitzonderingsoptie ‘risicovol’. Volgens de KNMG dreigt namelijk het gevaar dat patiënten hun lichaamsmateriaal – dat nu bijvoorbeeld ook voor wetenschappelijk onderzoek kan worden benut – niet langer willen laten bewaren, en daarmee schiet het voorstel zijn doel voorbij, aldus de federatie.
Ook de Nederlandse Vereniging van Pathologen staat kritisch tegenover het regelen van justitieel gebruik van lichaamsmateriaal dat voor medische of wetenschappelijke doeleinden is opgeslagen.
Wel noemt de KNMG het een goede ontwikkeling dat het wetsvoorstel de zeggenschap van patiënten en nabestaanden rond het afnemen en gebruiken van lichaamsmateriaal wil versterken.
De minister wil, mocht de uiteindelijke wet worden aangenomen, een speciale deskundigencommissie instellen die per geval moet afwegen of het benutten van dit lichaamsmateriaal of DNA mag plaatsvinden voor juridische doeleinden. De consultatieronde voor het wetsvoorstel sluit deze vrijdag. Donderdagmiddag stond de teller al op 129 binnengekomen reacties.
Concept-Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties