KNMG: Levertraan
Plaats een reactie
In de vitrine op de vide van Domus Medica richt het Medisch Farmaceutisch Museum 'De Griffioen' elk kwartaal een medisch-historische expositie in.
Talloze kinderen hebben vroeger in de winter, wanneer de R in de maand was, vaak tegen hun zin levertraan moeten slikken. Vooral de minder draagkrachtigen, die in smalle sloppen en stegen woonden, kregen zo de noodzakelijke vitaminen binnen.
De apotheker Samuel Draisma van Valkenburg uit Leeuwarden is meer dan honderd jaar Nederlands grootste levertraanproducent geweest. Hij wist dat in de buurt van de Lofoten, ten noordwesten van Noorwegen, de kabeljauw een grote lever bezat: dé bron van levertraan. Door deze lever met stoom te verhitten werd heldere 'stoomlevertraan' verkregen, rijk aan vitamine A en D. De apotheek en drogisterij verkochten levertraan in bruine flessen, de kruidenier deed dat in groene flessen.
Op de etiketten van Draisma van Valkenburgs levertraan prijkten enkele vissersschepen met op de achtergrond een ijsberg. De firma ontving ter gelegenheid van het eeuwfeest in 1955 het predikaat 'Koninklijke'.
In de jaren zestig schreven de artsen steeds minder levertraan voor omdat zij meenden dat dit middel werd gewonnen uit de walvis: een bedreigde diersoort, die bovendien een hoog kwikgehalte zou bevatten. Deze onterechte opvatting had tot gevolg dat in 1971 deze nationale leverancier de levertraanproductie moest stoppen.
Voor informatie: Medisch Farmaceutisch Museum 'De Griffioen', B.K.P. Griffioen, voorzitter, telefoon: 015 213 4888 of
e-mail:
. Reacties en aanvullingen zijn altijd welkom.
- Er zijn nog geen reacties