Kinderen uit Hongerwinter ook nu genetisch anders
Plaats een reactieKinderen die in de hongerwinter zijn verwekt, zijn genetisch anders dan anderen. Wetenschappers vonden bij hen een andere afstelling van een gen dat de groei beïnvloedt.
Het is voor het eerst dat wordt aangetoond dat de omstandigheden in de baarmoeder levenslang veranderingen in het genetisch materiaal teweeg kunnen brengen. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stellen dat deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences samen met collega's van Columbia University.
Uit de studie blijkt dat de honger van de zwangere moeders het genetisch materiaal bij prille embryo's heeft veranderd. Die wijzigingen zijn ruim zestig jaar later nog waarneembaar. Tijdens de hongerwinter (1944-'45) kampte het westen van Nederland met voedseltekort.
Het gaat om een andere moleculaire afstelling van de code die vertelt of een gen zogezegd aan- of uitstaat. Dat heet epigenetica. Een gen dat uitstaat, is verpakt in methylmoleculen.
De onderzoekers vergeleken de aanwezigheid van die moleculen op een gen van mensen die in de hongerwinter verwekt zijn met die bij hun broers en zussen. Ze kozen het IGF2-gen omdat dat een belangrijke rol speelt tijdens de groei in de baarmoeder. De zestigers die tijdens de hongerwinter zijn verwekt, hebben minder methylmoleculen op het gen.
ANP
- Er zijn nog geen reacties