Kamer dwingt meer grip overheid op acute zorg af
2 reactiesDe overheid moet in kaart brengen over welke capaciteit omliggende ziekenhuizen moeten beschikken als een ziekenhuis van plan is zijn aanbod van acute zorg te veranderen. Dat heeft de Tweede Kamer geëist van het kabinet.
Door het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen is een SEH-afdeling in Lelystad verdwenen. Het Drents-Groningse Treant en het Haagse HMC concentreren hun SEH-aanbod. Ook bij Bravis in West-Brabant en Rijnstate in Gelderland zijn plannen om de acute zorg anders in te vullen, constateerde CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Zij vroeg daarom het kabinet per motie ervoor te zorgen dat bij dergelijke plannen zicht is op wat dit betekent voor benodigde capaciteit bij omliggende ziekenhuizen en voor de aanrijtijden van ambulances.
Ook wil ze dat het kabinet ervoor zorgt dat de adherentiecijfers per regio in kaart worden gebracht. Al deze informatie moet dan eerst worden gedeeld met betrokken ziekenhuisbestuurders en zorgverleners voordat er besluitvorming plaatsvindt, bepleitte het Kamerlid. Haar voorstel kreeg steun van de volledige Tweede Kamer. Ook vroeg het hele parlement minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een visie op het borgen van acute zorg, als hij later dit jaar zijn ideeën aan de Kamer presenteert over hoe curatieve zorg er in Nederland moet uitzien.
Lees ook
R.J. de Wit
Medisch manager - chirurg, Enschede
Volledig overbodige motie van de hele tweede kamer. Er bestaat reeds een goed gremium dat al heel lang toeziet en acteert op regionale beschikbaarheid, kwaliteit en doelmatigheid van spoedzorg: het Regionale Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). De 11 ROAZ... regio's zijn door VWS ingesteld en worden door VWS beheerd.
Weer een sterk staaltje politiek paniekvoetbal dat heel veel mensen heel veel tijd en geld gaat kosten. Komt ook voort uit politiek onbenul over veranderende (spoed-)zorglandschap. Laat professionals het goed regelen voor de patiënten en houdt niet vast aan verouderde structuren die bewezen hebben niet meer te werken. Wat meer ratio en minder emotie zou ik tegen onze politici willen zeggen.
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Goed plan van onze volksvertegenwoordigers ! Dit kan op basis van de zgn 'regio plaatjes'. Nu in de maak (?). Als reactie op 'een sterk veranderend zorglandschap'- om het maar eufemistisch uit te drukken.
Wat opvalt - ook in de genoemde voorbeeld...en - is het gebrek aan regie. Het lijkt/is meer op laissez faire aanpak. Het resultaat is volgens stoplicht model vrijwel altijd hetzelfde:
Groen: daar waar het goed loopt, loopt het goed. Dit lijkt op plan Drenthe- Zuid Oost Groningen
Geel: daar waar het matig loopt, kan het alle kanten uit. Zie Bronovo casus
Rood: En daar waar slecht loopt, gebeuren hele rare dingen en loopt iedereen achter de feiten aan ( Casus Slotervaart)
De regie hoort bij VWS, namens de politiek. Nu steeds duidelijker wordt dat de zorgverzekeraars de hun toebedachte rol niet afdoend waar maken. Sturing is meer dan gewenst.