IKNL: ‘Palliatieve zorg kan veel beter’
1 reactieDe palliatieve zorg voor niet-oncologische en bijzondere doelgroepen kan aanzienlijk worden verbeterd. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een rapport naar aanleiding van een enquête onder 1184 artsen van verschillende disciplines, verpleegkundigen, verzorgenden en enkele psychosociale beroepen.
IKNL kreeg in 2004 opdracht van VWS om de ontwikkeling van palliatieve zorg te ondersteunen, ook voor niet-oncologische ziektebeelden en voor bijzondere doelgroepen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met dementie, CVA, COPD, hartfalen of mensen met een psychiatrisch ziektebeeld of een verstandelijke handicap.
Gemiddeld gaven de zorgprofessionals een 6,8 voor de palliatieve zorg in hun eigen vakgebied. Artsen waren positiever over de palliatieve zorg dan verpleegkundigen en verzorgenden en die waren weer positiever dan de professionals uit de andere groepen. Volgens driekwart van de respondenten is verbetering mogelijk binnen hun eigen vakgebied. Zo geeft ongeveer de helft van de respondenten aan dat het inventariseren van pijn en andere symptomen niet gangbaar is en dat praten over het naderende levenseinde niet standaard wordt gedaan.
Simone Paauw
IKNL: Zorgprofessional wil verbetering palliatieve zorg andere doelgroepen
Lees ook:
- Te weinig consultatie bij palliatieve zorg
- Betere zorg aan het einde
- ‘Kwaliteit van sterven’ goed in Nederland

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het zijn interessante onderzoeken, maar kijkend vanuit een niet curatieve hoek en ook kijkend vanuit een mantelzorger-optiek, dan zie ik een grote gemene deler in al die onderzoeken naar kwaliteit van zorg. Ook zie ik als bedrijfsarts op de werkvloer... een zelfde probleem. De Communicatie is niet goed. Werkzaamheden worden niet op de juiste wijze afgestemd. Er is geen duidelijk eindverantwoordelijke die ook ingrijpt als het misgaat.
Dus nogmaals fijn al die onderzoeken, maar kijk eens naar wat er al bekend is, er wordt gewoon niet gecommuniceerd en er wordt geen verantwoordelijkheid genomen.