Laatste nieuws
Michelle van Tongerloo
Michelle van Tongerloo
7 minuten leestijd
voorpublicatie

Hoe de straat een mens verandert

Michelle van Tongerloo schrijft over wat zij als straatarts meemaakt

56 reacties
Folkert Koelewijn /ANP
Folkert Koelewijn /ANP

Als straatarts Michelle van Tongerloo een man met ernstige wonden wil insturen is het eerste wat ze hoort: ‘Ah, nee hè? Wéér een dakloze! We hebben er namelijk al een liggen.’ Een voorpublicatie.

Ik moet mezelf dwingen om niet op zondag naar het ziekenhuis te bellen. Felipes stem, zijn magere, verwonde lichaam en onrustige gedrag: ze blijven in mijn hoofd zitten nadat ik hem op vrijdagavond op de huisartsenpost zag. Graatmager, met vuile vingers en gaten in zijn schoenen stond hij te stuiteren voor de balie.

Win een exemplaar!

Het boek Komt een land bij de dokter van Michelle van Tongerloo verschijnt 10 december 2024. Medisch Contact mag vijf boeken weggeven. Reageer onder dit artikel als u daarvoor in aanmerking wilt komen.

Toen ik hem onderzocht, zag ik hoe ernstig ziek hij was. Verspreid over zijn lichaam had hij etterende wonden: de grootste op zijn hand was diep en pussend. Daaromheen was de huid rood verkleurd en warm, in een verspreidingspatroon dat zijn vaten volgde tot een aantal bulten onder zijn oksel. Gecombineerd met zijn koorts, lage bloeddruk en versnelde ademhaling kwam ik tot de conclusie dat hij een bloedvergiftiging had. Ik belde naar het ziekenhuis.

‘Ah, nee hè? Wéér een dakloze!’

Dit was het eerste wat de assistent interne geneeskunde zei, toen ik Felipe wilde insturen.

‘We hebben er namelijk al een liggen’, was het tweede.

Je snapt waarom ik me in het weekend wat zorgen maakte over of Felipe wel behandeld zou worden in het ziekenhuis.

Het lukt me om pas maandag de telefoon op te pakken. Felipe blijkt wel in het ziekenhuis te zijn geweest, en ook te zijn geholpen met het schoonmaken van zijn wonden en door het geven van antibiotica, maar hij is hem vrij snel gesmeerd. Om drugs te scoren.

‘Ik wist niet dat er zo veel dakloze mensen in die parkeergarages waren’

Gefrustreerd bel ik met Gaby Walters, een sociaalpsychiatrisch verpleeg­kundige, die Felipe al langer helpt. ‘Tja’, zegt hij op een laconieke toon die ik inmiddels wel ken, ‘ze zeiden dat ze hem niet tegen zijn zin binnen konden houden.’

Gaby en ik weten allebei: dat konden ze wel, want Felipe heeft een zogeheten zorgmachtiging. Een rechter heeft bepaald dat Felipe tegen zijn zin opgenomen mag worden als het niet goed met hem gaat.

Maar zoals we vaker horen bij ernstig zieke maar zorg mijdende patiënten, had de arts het niet nodig gevonden om Felipe tegen zijn zin te houden. Omdat-ie niet ‘binnen vierentwintig uur dood zou gaan’.

Als je Felipe met een ernstige infectie en een bloedvergiftiging weer de straat op laat gaan, dan gebeurt dat binnen vijf dagen waarschijnlijk wel. Dus besluit Gaby om Felipe te gaan zoeken.

‘Ik ben me kapot geschrokken’, zegt Gaby, hoorbaar vermoeid, als we later die avond met elkaar bellen. Hij heeft Felipe gevonden na dertien uur speurwerk in de buurt bij winkelcentrum Zuidplein, waar Felipe meestal slaapt. ‘Ik wist niet dat er zo veel dakloze mensen in die parkeergarages waren.’

Gaby werkt al ruim tweeëntwintig jaar in de zorg, waarvan hij zich elf jaar richt op dakloze mensen. Ook hij heeft dakloosheid de laatste tijd enorm zien toenemen. Het heffen van statiegeld op blikjes en plastic flesjes heeft de problematiek alleen maar zichtbaarder gemaakt, merkt hij. Het is vaak ook de oorzaak van de diepe wonden op handen, zoals bij Felipe, die ik steeds vaker bij dakloze mensen tref.

‘Ik zag iemand een blikje gooien op iemand die in een prullenbak op zoek was naar statiegeld’, zegt Gaby boos. ‘Waarom gaf hij het niet gewoon even aan?’

Om hem op te vrolijken gaan we iets drinken, in het café naast de Pauluskerk. We bestellen een wijntje en een biertje en rekenen daarvoor tien euro af, zonder statiegeld. Vanuit het café zien we veel van onze patiënten op straat lopen: de Pauluskerk is inmiddels gesloten en de bezoekers moeten naar buiten.

Sommigen zitten op de bankjes, sommigen liggen in het gras en anderen struinen een beetje de kade af met een loopje dat ik van mijlenver herken: doelloos. Door het raam van het café zien we hoe ze een voor een worden aangesproken door handhaving: doorlopen, niet zitten, niet drinken – tenzij je ervoor kan betalen, zoals wij. Een voor een pakken onze patiënten hun plastic tasjes op om voort te slenteren, de volgende straat in.

In 2016 gaat Michelle van Tongerloo voor het eerst aan de slag als straatarts, in de buurt van Rotterdam. Haar spreekuur loopt snel vol met dakloze mensen. Als ze patiënten wil verwijzen worden ze teruggestuurd, want ze zijn onverzekerd. ‘De wereld die me is voorgespiegeld tijdens mijn opleiding was een stuk rechtlijniger dan de wereld waar ik nu in werk’, noteert ze in haar boek Komt een land bij de dokter, dat 12 december verschijnt. Verbaasd en verontwaardigd ziet ze het aan: ‘Zorg is toch een basisrecht, vastgelegd in de Grondwet?’ Ze botst met een wethouder over de gang van zaken en vliegt de laan uit. Daags daarna al gaat ze werken voor de Rotterdamse Pauluskerk. Over wat ze de jaren daarna, met een onderbreking op Sint Eustatius, ‘op straat’ meemaakt doet ze sindsdien en onder grote publieke belangstelling verslag voor onder meer De Correspondent en via sociale media.

Haar boek is een röntgenfoto van de neergang van de verzorgingsstaat, van de groeiende gezondheidskloof tussen arm en rijk, van verstikkende bureaucratische regels en van een zorgstelsel dat daarop geen adequaat antwoord heeft. Terwijl, vindt ze, oplossingen helemaal niet zo ingewikkeld hoeven zijn. Ze besluit haar boek met een reeks voorstellen, die in essentie neerkomen op meer bestuurlijke slagvaardigheid, politieke moed en vooral ook geëngageerde inzet van burgers. Van dat laatste is ze zelf een voorbeeld. Henk Maassen

De gemeente Rotterdam presenteerde in 2008 het Binnenstadsplan 2008-2020. Binnenstad als City Lounge. De binnenstad moest een plek worden waar koopkrachtig publiek kan chillen en shoppen en cocktails kan drinken.

En als je dakloos bent in de binnenstad? Je mag niet bedelen, je mag je niet te lang ophouden op dezelfde plek, je mag niet in het openbaar drinken, je mag niet wildplassen, je mag niet wildkamperen, je mag niet buiten slapen.

Doe je dat wel, dan krijg je een boete. Politie en handhaving deelden in 2023 meer dan vijftienhonderd boetes uit. Werd buiten slapen in 2018 nog maar 71 maal bekeurd, in 2023 was dat al vertienvoudigd tot 716 boetes. Het aantal bekeuringen voor drankmisbruik laat een vergelijkbaar beeld zien: van 67 in 2018 naar 645 in 2023 – een toename van bijna 900 procent. Voor bekeuringen voor hinderlijk gedrag geldt zelfs een toename van 9500 procent.

Die boetes kunnen dakloze mensen vaak niet betalen. Dat resulteert soms in nog hogere boetes (van wel 15.000 euro) en soms in een gevangenisstraf. Na het uitzitten van die straf blijft de oorspronkelijke boete staan, zodat de dakloze ieder moment weer in de gevangenis kan worden gegooid.

Met Felipe loopt het anders af. Nadat Gaby hem vindt en weer naar het ziekenhuis brengt, blijft hij nu wel, en na deze opname wordt hij overgebracht naar een ggz-instelling voor mensen die worstelen met een verslaving. Daar zoeken Gaby en ik hem een week later op. Felipe verwelkomt ons met een grote glimlach. Als ik hem een hand geef, zie ik dat zijn wond in twee weken is genezen.

Zijn lichaamstaal, zijn woorden: hij is veel rustiger

We geven hem een pakje shag en gaan naar de binnentuin om te roken. Pas dan valt me op hoezeer Felipe in korte tijd is veranderd nu hij niet meer op straat leeft en geen drugs meer gebruikt. Zijn lichaamstaal, zijn woorden: hij is veel rustiger als hij praat over wat hij in zijn leven heeft meegemaakt.

Natuurlijk is alles anders gelopen dan hij zou willen. ‘Maar ik kan niet meer terug naar het leven vóór de straat’, zegt hij. Aan onze tafel neemt iemand plaats: een jongen met een strak kapsel en in een keurig gestreken blouse blijft ons met grote ogen indringend aankijken. Continu valt hij Felipe in de rede met zinnen waar ik geen touw aan vast kan knopen.

Ik vind hem een beetje intimiderend, maar Felipe blijft kalm. ‘Is goed, ik ga zo met je mee’, antwoordt hij steeds weer rustig, als de jongen erop aandringt om samen te roken. ‘Snap ik, zoiets heb ik ook meegemaakt’, zegt hij, als de jongen het over een kerstavond heeft waarop hij naakt met een rollade met lampjes erin door de straten liep. ‘Komt goed hoor, echt’, en Felipe slaat een arm om zijn schouder – net als ik bij hem deed toen ik hem de eerste keer zag op de huisartsenpost.

Ik raak er een beetje geëmotioneerd van. Bewonderenswaardig dat Felipe dit kan, na jaren te hebben overleefd. En wat verandert de straat een mens. 

Komt een land bij de dokter, Michelle van Tongerloo, De Correspondent, 296 blz., 23 euro.

bestellen

Medisch Contact mag vijf boeken weggeven. Reageer onder dit artikel als u daarvoor in aanmerking wilt komen.

> Deze actie is afgelopen. De prijswinnaars ontvangen binnenkort bericht van ons.

Lees ook

daklozen
  • Michelle van Tongerloo

    Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts in onder andere de Pauluskerk.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A.T. Veenema

    Verslavingsarts

    Hartverwarmende reacties, zeer terecht. Als je dit zo leest, zou je de indruk kunnen krijgen dat alle artsen hierdoor geraakt worden, en dat ze allemaal betere zorg willen voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Helaas is dit (nog) niet de real...iteit. De stigmatisering is nog te groot.

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    En vandaag nogmaals in de NRC - nu geen podcast - maar met groot interview
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/12/11/buiten-de-lijntjes-kleuren-is-gevaarlijk-merkte-straatarts-van-tongerloo-toen-ze-dakloze-mensen-ging-helpen-a4876300

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Grand Slam ! Bingo: Michelle van Tongerloo vandaag ook nog eens in FD.

    Kedeng !
    https://fd.nl/samenleving/1539882/michelle-van-tongerloo-veel-van-mijn-patienten-hebben-problemen-door-jarenlang-bewust-beleid

  • A.P. Schot

    Physician Assistant , Oldenzaal

    Wat een geweldig werk doe jij Michelle!
    Ik zou je boek ontzettend graag willen winnen. Mocht iemand anders de geluksvogel zijn, dan ga ik je boek hoe dan ook kopen!
    Keep going doc !
    Groet, Andrea Schot.

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Straat dokter 2.0 uit 010 - Michelle van Tongerloo gaat viral. Kijk maar even mee.

    Na het mooie interview in Medisch Contact - die synchroon liep met de uitstekende Zembla uitzending over onverzekerde zorg - is van Tongerloo viral aan het gaan !

    V...andaag - zaterdag 7 dec 2024 - pagina's groot interview in de Volkskrant.
    het beste medicijn is: trek ze uit de drek
    https://www.volkskrant.nl/volkskrant-magazine/straatarts-michelle-van-tongerloo-het-beste-medicijn-tegen-cynisme-is-mensen-helpen-ze-uit-de-drek-trekken~bef98fdb/


    Eerder deze week podcast bij de NRC
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/12/06/straatarts-michelle-van-tongerloo-over-veerkracht-a4875750

    Oud groot interview uit 2023 in Medisch Contact
    https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/ik-kan-gewoon-heel-slecht-tegen-ongelijkheid

    De Zembla uitzending- scoor nu gratis bijles - kijken dus - weet u in één keer van de hoed en de rand.
    https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-onverzekerden


    Bent U weer even bij

    [Reactie gewijzigd door Algra, Dolf op 07-12-2024 12:05]

  • Huisarts niet praktiserend, DORDRECHT

    36 jaar had ik mijn praktijk in wat we toen een Vogelaarwijk noemden in Dordrecht. Ook mensen die wel een dak boven hun hoofd hadden bleken vaak in hun zorg belemmerd door het hoge eigen risico dat ik wel eens voor ze betaald heb...Vanaf 2013 ging ik... met een buddy van MEE naar daklozen onder de Zwijndrechtse brug en elders in de stad. Ik herken veel van de verhalen van Michelle. Fantastisch wat ze doet en triest dat het gaat zoals het gaat...

  • V.P.J. Gondrie

    Huisarts

  • J.A. Lamers

    Huisarts np, Anjum

    Nog weer eens met de neus op de feiten gedrukt. In een beschaving als de onze past het niet om zo om te gaan met onze medemens. Ik ben ook benieuwd naar de verbetervoorstellen die Michelle doet. Ik hoop dat we daarvoor niet afhankelijk zijn van de on...benullen in onze huidige coalitie. Goed stuk ook van Miquel Ekkelenkamp. Ik ben met pensioen en heb nu tijd om te lezen. Stuur het boek maar op!

  • S.C. van Gameren

    Huisarts, Maastricht

    En wij toch maar steeds blijven denken dat het in Nederland “allemaal zo goed geregeld is” en we zo tolerant zijn met elkaar. Dit boek is een belangrijke, nee noodzakelijke aanvulling op de medische literatuur anno 2024.

  • Nefroloog niet praktiserend, Wageningen

    Een wake-up call voor de stand van de zorg in een welvaartsland als Nederland.

  • L.C. Westra

    Huisarts, niet praktiserend, moeder van een coassistent en verpleegkundige in opleiding

    Het lijkt me een bijzonder en noodzakelijk boek, en ik zou graag mijn beide dochters die in opleiding zijn als zorgprofessional hiermee laten kennismaken! Want in de reguliere opleidingen komt deze problematiek te weinig aan bod….. Als ik niet word ...ingeloot, zal ik het aanschaffen! Dank je wel voor het delen van je ervaringen, Michelle 👍🏻

  • L.R. Verlare

    Huisarts, Soest

    Een interessant inkijkje in de treurige waarheid. Waarschijnlijk hebben de meeste huisartsen wel eens zoiets meegemaakt met mensen zonder verblijfsvergunning. Ik ben benieuwd maar het boek.

  • J.H.M. de Groen

    Neuroloog np, Maastricht

    Triest dat de zorg moet oplappen wat de maatschappij laat liggen.

  • M. van Bruggen

    AIOS huisartsengeneeskunde

    Ik maak graag kans op het boek.

    Treurig dat de minister 'de beroepsgroep' verantwoordelijk acht om in te schatten wie wel en wie geen recht heeft op medische zorg. Hebben we niet allemaal een of andere eed afgelegd, iets met zorgen voor zieken, l...ijden verlichten?

  • E. Blankendaal

    Huisarts in opleiding, Amsterdam

    Ik maak graag kans op dit unieke boek!
    Dank voor deze kijk in deze onderbelichte kant van onze maatschappij.

  • J. Heeringa

    arts M+G | jeugdgezondheidszorg & MPH, Goutum

    Een paar weken geleden de lezing van Michelle bij NHL Stenden in Leeuwarden bijgewoond en het was zeer indrukwekkend! Ik wil graag kans maken op haar boek, maar ook iedereen hier nog attenderen op de stichting die is opgericht om het werk van Michell...e te ondersteunen: https://lekkergeven.nl/
    Voor ieder van ons die zich ook bekommert om de meest kwetsbaren in de samenleving (en omdat het bijna kerst is?)

  • S. Broekhuizen-den Haan

    Kinderarts, Assen

    Wat goed dat er mensen zijn die zo voor deze mensen opkomen. Het is toch weer schokkend om elke keer te lezen en te horen dat ook in een land als Nederland zoveel onrecht bestaat. Veel respect voor mw van Tongerloo voor haar werk en de publiciteit ...die ze opzoekt!

  • H.H.C. de Vaan

    Sociaal geneeskundige

    Ik ding niet mee naar het boek, want ik koop het boek zowiso. Maar wel een bericht om een pluim te geven aan Michelle. Bij deze, met veel dank voor het onder de aandacht brengen van de problematiek.
    En ook dank aan andere straatdokters die in Medisc...h Contact, op nascholingen en in de media hun stem laten horen voor de mensen aan wie te vaak figuurlijk en letterlijk voorbijgegaan wordt. (Zie ook de kijktips die collega Algra hier al in de reakties noemde.)

    Eigenlijk zou zorg voor mensen zonder dak of thuis, zonder zorgverzekering, zonder papieren en/of met verslaving gewoon in het curriculum thuishoren. Ik herinner me nog goed het waardevolle coschap - in de jaren 90 - in een toenmalig 'huis voor onbehuisden', waar we als co's veel mensen spraken die we van tevoren misschien een beetje 'eng' vonden, maar die gewoon mensen bleken te zijn, met hun eigen geschiedenis, verhaal, en een niet-op-rozen-leven. Een coschap - of voor afgestudeerden, een paar dagen als vrijwilliger met straatartsen/-verpleegkundigen meelopen - is een levensles. Want zeg nu zelf: hoeveel van ons, dokters, zitten niet eigenlijk in een bubbel?
    En zo 'ver van je bed' is het niet, het kan iedereen overkomen!
    Zie bijv. ook de huidige documentaireserie 'Thuiszoekers' op NPO (www.human.nl/thuiszoekers.html)

    nb Over het stigma over mensen met verslaving is recent een documentaire gemaakt, 'Waarom stop hij niet gewoon?'. Deze vond ik erg leerzaam, ook het nagesprek met de mensen uit die documentaire. En voor geïnteresseerden kan deze op locatie getoond worden, zie https://emilymay.nl/documentaire-verslaving/ .
    Eén van de boodschappen die ik eruit destilleerde was: zie de ander staan. Groet hem of haar, maak eens een praatje.

    Ik hoop zó dat Michelle's boek de ogen opent bij veel meer zorgverleners, zodat de mensen om wie het gaat, ook goede zorg krijgen en respectvol behandeld zullen worden.

  • A. Batalla Cases

    Psychiater, Utrecht

    Alle respect voor mevrouw Tengerloo en haar ongelooflijke inzet als straatarts. Haar vastberadenheid en compassie zijn een voorbeeld voor velen. In een wereld die vol zit met stigma, zeker als het gaat om verslaving, is het ontzettend moeilijk om con...sequent te blijven en niet terug te vallen in (ouderwetse) ongezonde gewoonten (ik spreek ook voor mezelf!). De volgende keer kunt u wellicht een pakje noten meenemen in plaats van een pakje shag. Elke kleine stap richting gezond gedrag telt. Keep up the good work!

  • P.J. Jonker

    Jeugdarts niet oraktiserend, Deventer

    Eerst mijn reactie plaatsen en daarna de andere reacties lezen noopt tot een aanvulling: ik stel voor dat MC niet loot, maar ervoor kiest dat de bieden aan reagerende coassistenten en artsen in opleiding tot huisarts, jeugdarts of specialist te verde...len. Opdat de komende generatie collega’s met meer besef en vooral, met empathie zorg verleent aan wie dakloos, illegaal en/of arm is.

    [Reactie gewijzigd door op 30-11-2024 18:34]

  • P.J. Jonker

    Jeugdarts niet praktiserend, Deventer

    Deze verhalen móeten gehoord en gelezen worden, deze verhalen kúnnen gehoord en gelezen worden dankzij Michelle. Dank voor je werk en dat van je collega’s en dat je daarover vertelt.

  • R.D. Flameling

    Huisarts io, Hengelo

    Het raakt me om over deze andere kant van Nederland te lezen. Het is een kant die voor velen vaak ver weg of onzichtbaar is. Dank je wel Michelle dat je met ons deelt wat je mee maakt en dat je ons meeneemt naar die andere kant van onze samenleving ...die wij als hulpverleners toch ook zouden moeten kennen.

  • S.T. Evenhuis

    Gynaecoloog, Groningen

    Erg belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Ik zou dit boek graag willen lezen en weer doorgeven om meer bewustzijn te creëren!

  • L.E. Haffmans

    Revalidatiearts, Rotterdam

    Ik kijk erg uit naar je boek Michelle, wat een inspirerende verhalen op linked in. Het past helemaal in de geest van mijn pas gestarte master zorg ethiek en beleid, want het is veel meer nodig om naar mensen in de marge om te kijken: ❤️ & ondernemers...chap. Ben erg benieuwd naar je suggesties in je boek!

    [Reactie gewijzigd door Haffmans, Laura op 29-11-2024 22:46]

  • M. Mesman

    PA, Stadskanaal

    Ik maak graag kans op dit boek. Ben benieuwd naar de rauwe werkelijkheid die ik vanuit de praktijk ten dele ervaar, maar die waarschijnlijk voor het grootste deel onzichtbaar is…
    Ik zou er graag meer bewustzijn mee creëren door het na het lezen doo...r te geven aan mijn collega’s.

  • N. Tompkins

    Huisarts in opleiding

    Mooi artikel, geeft de schoonheid weer van het vak. Recent ook het boek 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld' gelezen, was ook een eye opener. Ben benieuwd naar dit boek van Michelle van Tongerloo!

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Meer weten over de straatdokters ? Want dit is geen 'nieuwe problematiek' namelijk
    Kijk hier dan effe naar
    Oprichters van de straat dokters Igor van Laere en Marcel Slockers praten u bij

    https://www.youtube.com/watch?v=t2wa1rOHZEY&ab_channel...=CollegevoordeRechtenvandeMens

    meer over Igor van Laere - in ons eigen MC
    https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/portret-igor-van-laere-mijn-droom-is-een-leerstoel-van-de-straat

    meer over Marcel Slockers - ook in eigen MC
    https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/onverzekerdenkwestie-lijkt-veel-op-toeslagenaffaire

  • R.M.J.L. van der Heijde

    Longarts, Den Haag

    Net bezig met het boek: Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Ook van de Correspondent. Dan wordt het boek van Van Tongeren denk ik het volgende boek hierna. Dit stuk in MC en haar voordracht in mei bij palliatieve cursus vond ik indrukwekkend.

  • S.A.H. Jeuriëns - van de Ven

    Chirurg, Nijmegen

    Ik zou graag kans maken op dit boek, wat ik waarschijnlijk met schaamrood op mijn kaken in een ruk zal uitlezen.
    Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een blinde vlek heb voor wat deze mensen mee moeten maken.

    [Reactie gewijzigd door Jeuriëns - van de Ven, Sjannieke op 29-11-2024 12:41]

  • J. de la Court

    Huisarts in opleiding, Amersfoort

    Wat mooi dat dit soort verhalen gebundeld zijn in een boek! Ik kijk ernaar uit om het te lezen.

  • C. Breman

    Arts Seksuele Gezondheid / Seksueel Geweld, Leiden

    Bij elk verhaal dat ik van Michelle lees (op LinkedIn) besef ik weer hoe weinig ik weet van wat er zich afspeelt, ook al doe ik mijn best vanuit mijn functie/positie ook echt de breedheid van menselijke ervaringen te zien. Ook ik bots vaak genoeg met... financiële en bureaucratische muren die verwijzingen voor mijn patiënten moeilijker maken. Maar ik ben erg benieuwd naar dit boek, en hoop er weer veel van te mogen leren.

    • A.F. Algra

      Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

      tip ter verdere verdieping:
      De Zembla uitzending over onverzekerde zorg
      https://npo.nl/start/serie/zembla/seizoen-24/zembla_111/afspelen

  • J.T.M.A. van Hoof

    Huisarts in opleiding, Den Bosch

    Er bekruipt me altijd een soort gevoel van plaatsvervangende schaamte als ik lees hoe we als zorgverleners met deze mensen omgaan. Vinden we het moeilijk? Minder voldoenend? Onbekend hoe dit te regelen? Als huisarts in opleiding ben ik van mening dat... dit nog te weinig terug komt in de opleidingen. Ik zou dan ook graag een exemplaar ontvangen.

  • M. Stukart - Smit

    Verzekeringsarts, Amsterdam

    Een boek dat per direct op mijn To Be Read lijst terecht komt. Ik ben heel benieuwd naar de andere verhalen, en maak dan ook graag kans.

  • J.S.J.A. van Campen

    longarts, 's-Gravenhage

    Indrukwekkend om dit te lezen. Veel herkenbare problematiek hier in Den Haag.
    Ik ervaar betrokkenheid bij alle inspanningen om ook voor deze mensen optimale en "warme" zorg te leveren.

  • B.A.A. Verlangen

    Coassistent

    Erg benieuwd naar de ervaringen van dr. Van Tongerloo, en een (papieren) kennismaking met de zorg voor een groep kwetsbare patiënten waar ik helemaal geen weet van heb!

  • tandarts pensionado, Hilversum

    Zembla was al een ferme dosis voor collectieve schaamte. U bent voor mij een zeer Dappere dokter met het hart op de goede plaats, en dat in de Verdienmodellentijd! CHAPEAU!

  • A.M.C. Israel

    Basisarts, Utrecht

    Heel veel respect voor dr. Van Tongerloo voor haar onvermoeibare inzet voor deze kwetsbare en vergeten groep. Dit boek lijkt me dan ook een zeer belangrijke stap voor het aankaarten voor deze problematiek onder een groter publiek. Hopelijk kunnen we ...met z’n allen de voorgestelde oplossingen ten uitvoer brengen.

  • M.A.M.M. van Tongerloo

    Straatarts

    Ik zou graag een exemplaar willen winnen.

  • E.C.M. Moons

    huisarts, Hedikhuizen

    Michelle, je inspireert mij en vele anderen om gewoon te blijven knokken tegen onrecht in de zorg.
    Na 30 jaar zorgen is het soms moeilijk om het positieve te blijven zien maar jouw strijdlust is aanstekelijk!

  • L. Stokman

    Jeugdarts knmg, arts Maatschappij en Gezondheid i.o., Landsmeer

    Ook ik ben zeer onder de indruk van je verhalen over je zeer bewonderenswaardige werk. Eerst bij het KAMG congres en nu in Medisch Contact. Ook mijn zoontje van 4 heeft al wat opgepikt en onthouden over kansongelijkheid en vindt dat kinderen die veel... speelgoed hebben best wat aan daklozen kunnen geven, zodat die ook een pakje krijgen op pakjesavond... Wie weet is hij over 30 jaar straatarts, want als er niets verandert zijn er daar alleen maar meer van nodig ipv minder :(

  • Huisarts

    Heel benieuwd naar dit boek, zoals altijd geestverruimend onderwerp van de correspondent!

  • J.J.I. Ruchti

    Specialist ouderengeneeskunde

    Fijn dat haar hier een podium geboden wordt. Raad bij deze iedereen aan boekenlid te worden van de Correspondent, boeken die stil staan en dieper ingaan op wat in de gewone pers geen aandacht krijgt

    [Reactie gewijzigd door Ruchti, Judith op 28-11-2024 19:39]

  • Y. de Kok

    psychiater, Den Haag

    ben heel benieuwd naar dit boek. in de gevangenis heel wat daklozen gezien die hier even onderdak hadden en (schrijnend genoeg) ook even zorg konden krijgen. ik zou graag de ervaringen van Van Tongerloo lezen.

  • W.A.M. Arents

    verzekeringsarts np, Beek ubbergen

    Michelle,
    Je bent als straatarts een echte held, zeer zorgzaam en moedig met veel doorzettingsvermogen om talloze patiënten te redden. Door deze rijke ervaring steeds met de eeuwenoude eed van Hippocratus in jouw achterhoofd ben je als huisarts e...en zeer goede voorbeeldfunctie.

  • L. Levert-Brand

    Oncologisch chirurg, Den Haag

    Zou graag dit boek lezen. Verwacht dat het heel zicht geeft op een situatie die ik onvoldoende doorzie

  • E.P.A. Gebuis

    Arts infectieziektebestrijding / AIOS M&G 2e fase, Leiden

    Op het KAMG-congres van afgelopen februari hoorde ik Michelle van Tongerloo voor het eerst spreken, toen over een moeder die slachtoffer was geworden van de toeslagenaffaire en hoe zij vermorzeld werd door de radaren van het systeem dat haar eigenlij...k zou moeten helpen. Sindsdien volg ik haar op social media en krijg ik alleen maar meer bewondering voor haar en haar inzet. In de aflevering van Zembla waar colllega Algra naar verwijst, zie je dat ook weer terug.

    Ik ben erg benieuwd naar wat ze verder in haar boek beschrijft maar vooral naar de acties die verdere achteruitgang en uitholling van ons zorgstelsel moeten tegengaan.

  • N.J. Van Groningen

    SEH arts, Rotterdam

    Indrukwekkend verhaal! Ook benieuwd naar de verhalen erachter en erna. Zullen helaas denk ik niet altijd op deze manier af lopen.

  • J.J.C.M. Dols

    Arts Maatschappij en Gezondheid, jeugdarts , Amersfoort

    Indrukwekkend verhaal. Iedereen verdient zorg en aandacht.

  • J. Friemann

    Coassistent, Rotterdam

    Ik ben stil geworden van dit stukje… Ik zou willen dat ik niet hetzelfde zag in elk ziekenhuis waar ik coschappen loop, dat er gesteund en gekreund wordt bij elke opname van een dakloze of illegale patient. Maar gebeurt elke keer. Echt heel veel resp...ect voor dr. Tongerloo, hoe zij haar nek uit steekt voor deze groep mensen. Ik zou er graag meer over lezen in haar boek!

    • M.A.M.M. van Tongerloo

      Huisarts

      Als je me nu bij iedere keer dat dat gebeurt je me er een mail over stuurt, maken we er een mooi verhaal van!

      Michelle.aime@gmail.com

  • A.F. Algra

    Commentator zorg en sociale zekerheid, oud bedrijfsarts, Rotterdam

    Scherpe observaties, en knap verwoord. Aanrader ! En ook nog eens uiterst actueel nu minister Agema (PVV) voorstelt dat de beroepsgroep het 'vuile werk' van de politiek moet gaan opknappen.

    Ik verwijs naar het actueel lopende debat over mogelijke ...bezuinigingen op de zorg voor onverzekerden: 'artsen moeten gaan bepalen of onverzekerden recht op zorg hebben'.
    Dank je de koekoek, zeg !

    Mijn idee: kan iemand Agema even vervangen ? De exit deur is daar om het hoekje. Naast het toiletten blok.

    Ter zake: het beeld dat Michelle van Tongerloo schetst is even correct als schrijnend en voor mij, die op loop afstand van de Pauluskerk woont (750m) elke dag waarneembaar. Vroeger was het Perron Nul met veel drugsverslaafden, de laatste 2-3 jaar zijn het vooral werkeloze/afgedankte arbeidsmigranten - vooral uit het Oostblok en verder - die de parken en parkeer garages bevolken.

    De problematiek van de onverzekerde zorg is knap en indringend in beeld gebracht in uitzending van Zembla van vorige week. In 15 minuten bent U helemaal bijgepraat en weet u van de hoed en de rand aan de hand van de Rotterdamse straat dokters Michelle van Tongerloo en Marcel Slockers ( en bloggers bij MC ! overigens)

    Hardcore nascholing ( zonder punten!) in eigen tijd. Kijken ! U valt van de ene verbazing in de andere verbijstering. Dit is dus Roffa anno 2024.

    De Zembla uitzending over onverzekerde zorg
    https://npo.nl/start/serie/zembla/seizoen-24/zembla_111/afspelen

    Benieuwd hoe minister Agema het precies verwoordde ? kijk vanaf minuut 35.50
    Het is altijd de beroepsgroep om die grens te trekken !
    Dank je de koekoek !

    Hier na te lezen - in helder artikel van Simone Pauw - MC - deze week
    https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/agema-artsen-moeten-bepalen-of-onverzekerde-arbeidsmigranten-recht-hebben-op-zorg

    [Reactie gewijzigd door Algra, Dolf op 28-11-2024 09:32]

    • M.A.M.M. van Tongerloo

      Huisarts

      Dank. Aan die uitzending van Zembla hebben mijn collega Marcel Slockers en ik veel uren besteed en heel blij met het resultaat. Minister Agema heeft inmiddels aangeboden bij ons op werkbezoek te willen komen.

      • A.F. Algra

        Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

        Your welcome. Ik vond het zeer inzichtelijk. Kortom: het resultaat van de Zembla uitzending mag er zijn. Chapeau dus. Petje af. Diepe buiging.

        Verplichte leerstof wat mij betreft, want erg inzichtelijk, juist in alle geschetste dilemma's. Dus stof... tot nadenken en diepere reflectie. Wat te doen...

        Goed om te vernemen dat minister Agema langs komt. Een geste van haar kant wellicht. Dat biedt mogelijk kansen. Ik ben vooralsnog erg voorzichtig, want....

        Het komt mij voor dat bij Agema haar zorg hart continu in strijd is met haar oppositie/PVV hart. Iconisch in beeld gebracht tijdens de eerste regeringssessie met minister president Schoof.

        Dat belemmert haar behoorlijk in haar functioneren als minister. Ze lijkt onvoldoende doordrongen van het feit dat ze nu zelf eindverantwoordelijk is - voor de zorg én voor haar ministerie. En in dit geval de zorg voor onverzekerden.

        En dan kom je niet weg met alleen maar 'tegen' te zijn. Je bent dan namelijk ergens voor. Voor een goed, afgewogen en effectief functionerend beleid dus.

        Ze zegt veel te willen doen voor de zorg - dat zijn mooie en warme woorden, die ze vele malen herhaald, maar ze levert vooralsnog nauwelijks.

        Dus eerst die bezuiniging ( klein bier met grote impact) van tafel en daarna ....

        Ik begrijp uit het boek dat jij/ jullie wel heldere voorstellen en ideeën hebben !

        So let's tango

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.