Groot deel malariapillen is nep
Plaats een reactieOngeveer een derde van de malariamiddelen verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika is vervalst en/of niet voldoende werkzaam. Dat is gevaarlijk voor patiënten en draagt bij aan resistentieontwikkeling.
Dat concluderen Gaurvika Nayyar e.a. op basis van een overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde studies in deze twee regio’s. Het zijn gebieden waar malariapillen een kwart van alle verkochte geneesmiddelen uitmaken. Hun artikel staat in de Lancet Infectious Diseases.
Uit zeven onderzoeken in Zuidoost-Azië bleek 35 procent van de malariamiddelen niet de juiste chemische samenstelling te hebben. Minimaal een derde daarvan bevatte in het geheel geen actieve ingrediënten, voor meer dan de helft werd in de studies niet vermeld wat er mis mee was.
Voor de Afrikaanse landen liggend onder de Sahara waren 21 studies beschikbaar. Ook daar kwam 35 procent niet goed uit de test. Hier werd echter in 82 procent van de gevallen niet bekendgemaakt wat er mis was met de pillen.
Nayyar en collega’s noemen meerdere factoren die bijdragen aan de productie van en handel in slechte, niet werkzame malariamiddelen, zoals onvoldoende wetgeving en controle omtrent geneesmiddelen, veel zelfmedicatie en dure medicijnen met een hoge winstmarge. Maar zij geven zelf ook aan dat er geen makkelijke oplossing voor het probleem is. Er zouden in ieder geval landelijke instellingen moeten komen die zich bezighouden met de kwaliteit van geneesmiddelen, en betere, makkelijke tests die bruikbaar zijn in verschillende omgevingen.
Sophie Broersen
Lancet Infect Dis 2012; 12: 488-96: Poor-quality antimalarial drugs in southeast Asia and sub-Saharan Africa
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties