Goed beloopbare wijken gezonder
Plaats een reactieHoe beter beloopbaar de wijk, hoe lager de prevalentie en incidentie van respectievelijk obesitas en diabetes mellitus. Dit concluderen Maria Creatore e.a. in een tijdreeksanalyse in JAMA, uitgevoerd in de periode 2001 tot 2012 in Ontorio, Canada. De studie omvatte meer dan 7 miljoen inwoners uit vijftien stedelijke gemeenten. De onderzoekers verkregen geanonimiseerde data vanuit verschillende gezondheidscentra, waaruit zij patiënten met overgewicht, obesitas en diabetes mellitus destilleerden.
Via indexscores, gebaseerd op onder andere winkels in de buurt en aantal kruispunten, deelden zij de gemeenten vervolgens op in vijf groepen, gegradeerd van 'minst beloopbaar' tot 'best beloopbaar'. Om individueel gezondheidsgedrag in kaart te brengen, namen zij telefonische enquêtes af.
Opvallend was de significante toename in prevalentie van overgewicht en obesitas in de minst beloopbare wijken. De prevalentie in de best beloopbare wijken bleef stabiel gedurende de onderzoeksperiode. De onderzoekers vonden tevens een significant verschil van 1,7 per 1000 personen in de incidentie van diabetes mellitus. Genoemde uitkomstmaten werden gecorrigeerd voor verschillende sociaaleconomische factoren.
Of de populatie in de best beloopbare wijken daadwerkelijk meer beweegt, konden de onderzoekers niet bewijzen. Om een eventueel causaal verband aan te tonen opperden commentatoren Andrew Rundel en Steven Heymsfield een onderzoekssetting waarin individuen veranderingen in leefomgeving en bewegingspatroon ondergaan gedurende de tijd.
Elyse Bouritius
JAMA, 2016;315(2):2211-2220. doi: 10.1001/jama.2016.5898
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties