Driedubbele ruil met nieren
Plaats een reactieChirurgen van het Amerikaanse Johns Hopkins Comprehensive Transplant Center hebben vorige week de eerste crossover-niertransplantatie bij drie patiënten uitgevoerd. Drie donoren die een nier wilden afstaan aan een kennis, een vriendin en een zus, maar dat vanwege een botsende bloedgroep niet konden, hebben onderling de donornieren geruild.
De drie patiënten waren ieder met hun eigen donor naar het Johns Hopkins gekomen. Het ziekenhuis heeft een koppelsysteem dat voor alle incompatibele patiënten en donoren nagaat of er een juiste match is te vinden. Julia Tower (56) wilde haar nier doneren aan de twaalfjarige Jeremy, de zoon van haar vriend. Zij heeft bloedgroep 0, maar ze heeft hetzelfde weefsel als de vorige nierdonor van de jongen, waardoor afstoting dreigde. De passende donor voor Jeremy was Paul Boissiere (30) die zijn nier aan zijn vriendin wilde afstaan. Hij heeft net als Jeremy bloedgroep A.
De derde donor was Connie Dick (41), die dezelfde bloedgroep heeft als haar zus. Haar zus had bepaalde antilichamen in haar bloed die zich tegen de nier van Dick zouden keren. Uit testen bleek dat haar lichaam de nier van Julia Tower echter niet zou afstoten.
De chirurg en directeur van de incompatible kidney transplant programs, Robert Montgomery, is blij met de uitkomst van de operaties. Alle drie de nieren functioneren goed. Voor ons is dit - gezien het kritische tekort aan donoren - een goede manier om bij meer patiënten transplantaties uit te voeren
In Nederland werd in mei de eerste crossover-niertransplantatie uitgevoerd. In het Erasmus Medisch Centrum ruilden twee echtparen de donornieren. Chirurg Jan IJzermans van het Erasmus MC zei toentertijd dat door de zogenaamde orgaanruil het aantal donaties bij leven flink zal toenemen. Het voordeel van donatie bij leven is de korte periode dat het orgaan buiten het lichaam is. Ook de optimale conditie van de donor biedt meer kans op succes.
4 augustus 2003
Link:
Erasmus MC kent eerste partnerruil met orgaandonatie , nieuwsbericht site 23 mei 2003
- Er zijn nog geen reacties