ACM: ‘Benut ruimte voor samenwerking’
1 reactieDe Autoriteit Consument & Markt signaleert dat de eerste lijn te weinig samenwerkt, uit angst voor een boete. De autoriteit heeft op haar website een stuk geplaatst waarin staat uitgelegd wat wel en wat niet mag.
De ACM schrijft zaterdag 19 september op haar website dat het beeld is ontstaan dat de Mededingingswet veel vormen van samenwerking verbiedt en dat een boete steeds dreigt. De patiënt en de verzekerde hebben daar nadeel van, en dat is niet de bedoeling. Volgens de ACM biedt de Mededingingswet wel degelijk ruimte voor samenwerking.
Als voorbeelden van toegestane samenwerking noemt het document het afstemmen van zorgbehoefte in een regio, het bespreken van de beschikbaarheid in expertisegebieden of het delen van benchmarks. Wat niet mag, is bijvoorbeeld het collectief beperken van het aanbod richting patiënten of collectief boycotten van een contractvoorstel van een zorgverzekeraar.
Het is niet altijd helder of een initiatief nu wel of niet mag, erkent de ACM. Ondernemersbelangen en patiëntenbelangen kunnen bijvoorbeeld hand in hand gaan. In die gevallen moeten de deelnemende partijen zelf het patiëntbelang vooropstellen, en anders komt de ACM om de hoek kijken. ‘In geval van voortvarend snelle aanpassing door partijen zal ACM in de regel geen aanleiding zien voor nadere actie’, belooft de autoriteit.
De ACM laat hiermee een nieuw geluid horen, reageert de Landelijke Huisartsen Vereniging. In het verleden heeft de ACM meerdere malen hard ingegrepen in de zorg en hoge boetes opgelegd. Ook de LHV zelf heeft in het verleden een miljoenenboete opgelegd gekregen, die nog steeds niet van tafel is. Daardoor is het beeld ontstaan dat de toezichthouder niet aarzelt om zware straffen uit te delen. ‘Goed om te horen dat de ACM nu stelt daar terughoudend in te zullen zijn’, zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV.
De ACM erkent met dit document dat haar beleid innovatie en initiatieven in de zorg heeft verstikt, volgens actiecomité ‘Het roer moet om’. ‘Al jaren zuchten de huisartsen onder het juk van de ACM die hoge boetes zette op onderlinge afstemming van zorg tussen huisartsen’, schrijft huisarts en comitélid Peter de Groof in een reactie. De kritiek op de Mededingingswet en het optreden van de ACM zijn belangrijke speerpunten van het comité. Bijna achtduizend huisartsen ondertekenden hun manifest tegen dit beleid. De volgende stap is dat de huisartsenzorg helemaal uit de Mededingingswet wordt gehaald, aldus De Groof.
Heleen Croonen
@heleencroonen
Lees ook
- Hoogleraar: ‘Zorgfusies voortaan verbieden’ (4 september 2015)
- ACM verbiedt afspraken over protonentherapie (3 maart 2015)
- ACM verbiedt ziekenhuisfusie (15 juli 2015)
- LHV naar de rechter na boete ACM (11 februari 2014)
- ACM en NZa worstelen met mededingingstoezicht zorg (3 september 2013)
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
Samenwerken en concurreren tegelijkertijd is gelijk aan het geluid van 1 klappende hand. Pure Zen.Probeer dat maar en wat hoor je dan? Leegte. De zuivere leegte van het beleid in dit land.
En de LHV is als een kind zo blij met het "broodje aap verhaa...l"..