Wie zorgt er straks voor mij?
Plaats een reactieDe zorg in Nederland verandert. Het aantal ouderen stijgt hard van 3,5 miljoen 75-plussers in 2024 naar zo’n 5,4 miljoen in 2050. Tegelijkertijd zijn er nu al lange wachtlijsten.
Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn er in 2040 meer dan 2 miljoen mensen nodig in de zorg, terwijl er in 2023 zo’n 1,5 miljoen mensen in de zorg werkten. Daarnaast ontwikkelt ook de zorgtechnologie zich in een razend tempo.
Vergrijzing, personeelstekorten én technologische innovaties zullen grote invloed hebben op de dagelijkse praktijk van artsen. Wat het precies gaat betekenen is nog onduidelijk. Zeker is dat we de zorg voor elkaar radicaal anders moeten organiseren. Maar ook dat die verandering verder reikt dan de grenzen van de medische praktijk. Want de kwaliteit van onze gezondheid is niet alleen afhankelijk van de medische zorg die we krijgen. Ook de sociale en fysieke omgeving, gedrag en genen spelen een rol. We kunnen dan ook op veel meer manieren een bijdrage leveren aan de toekomst van onze zorg!
Worden we in 2040 verzorgd door een AI-verpleegbot of kunnen we simpele operaties zelf uitvoeren?
Op het KNMG Jubileumcongres in oktober dit jaar toonden acht inspirerende designprojecten, zoals Health Overshoot Day en de Sociale Sportschool, hoe de zorg er in 2040 uit zou kunnen zien. Laat je inspireren op het Plaza Futura!
Bekijk Health Overshoot Day, de Sociale Sportschool en de andere designprojecten op het Plaza Futura.
Health Overshoot Day (HOD)
Durf ik in de spiegel van de toekomst te kijken?
Health Overshoot Day is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen. Hoe ziet een eerlijke verdeling van beperkt beschikbare zorg eruit in het Nederland van 2040?
Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag uitgenodigd hun eigen HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun Health Overshoot Day positief kunnen beïnvloeden.
Sociale Sportschool
Wordt mijn bejaarde buurvrouw jouw personal trainer?
De Sociale Sportschool combineert een serieuze work-out met een sociale component: sporters gaan met ouderen in een rolstoel of met een rollator samen op bootcamp. Rolstoelen worden als fitnessapparaten gebruikt. De oefeningen zijn voor de sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die naar vermogen gelijktijdig lichte oefeningen doen. Ouderen komen weer buiten, zijn deelgenoot van een sociale activiteit met jonge mensen en leven daardoor zichtbaar op. Eenzaamheid wordt op innovatieve wijze bestreden, en ook de lachspieren worden getraind.
- Er zijn nog geen reacties