Mijn verlanglijstje
1 reactieVandaag is het 5 december, de dag van het Sinterklaasfeest. Mijn kleinkinderen hebben reikhalzend uitgekeken naar deze dag. Wekenlang zijn ze bezig geweest met het maken van hun verlanglijstje, er is gewikt en gewogen. De uiteindelijke wensen zijn zorgvuldig genoteerd en per vliegende post naar Sinterklaas gestuurd. Geheel in stijl heb ook ik een verlanglijstje gemaakt. Met daarop mijn wensen voor de (huisartsen)zorg. Ook ik heb gewikt en gewogen, want ik weet dat niet alles tegelijk kan.
Bovenaan mijn lijstje staat mijn wens voor een goede toegankelijkheid van de zorg voor alle Nederlanders. De huisarts heeft hierin een hele belangrijke rol. Versterking van de voorkant van de zorg en verbinding met het sociaal domein en burgerinitiatieven worden steeds belangrijker. Niet iedere zorg van de burger is een medisch probleem. Dat verlegt de focus van zorg naar gezondheid en voorkomen van zorg. De vaste (innovatieve) huisarts in de wijk is hierbij de spil.
Dat brengt mij tot mijn tweede punt: een vaste huisarts voor iedere inwoner. De continuïteit en de integraliteit die de huisarts kan bieden, heeft een enorme meerwaarde. Dat zeg ik niet alleen, daar is wetenschappelijk bewijs voor: met een vaste huisarts leef je langer en gezonder. Helaas zijn er nu op teveel plekken in Nederland mensen die geen vaste huisarts hebben. Dat moet echt anders. Gelukkig hoor ik van heel veel jonge huisartsen dat zij zich graag voor lange tijd willen verbinden aan een vaste patiëntenpopulatie, op welke manier dan ook. De nieuwe CAO huisartsenzorg die we dit jaar hebben afgesloten gaat daar hopelijk bij helpen. Maar het is ook nodig dat de overheid de belemmeringen wegneemt voor het starten van een eigen praktijk en inzet op het verlagen van de werkdruk. Zorg dat huisartsen meer tijd hebben voor de patiëntenzorg. Dat maakt het vak leuker en is beter voor patiënten.
‘Bovenaan mijn lijstje staat een goede toegankelijkheid van de zorg voor iedere inwoner’
Dit alles kan niet zonder toekomstgerichte tarieven. Mijn derde punt op mijn verlanglijst. Om te stimuleren dat jonge huisartsen de sprong naar praktijkhouder maken én omdat de huisartsenzorg 90% van de zorgvragen afhandelt tegen ongeveer 5% van het totale zorgbudget. Dit vraagt om tarieven voor de basiszorg die toekomstgericht én dekkend zijn.
Dit geldt in het bijzonder voor huisvesting, mijn nummer vier op de lijst. Meer dan drie op de vier huisartsen hebben problemen met huisvesting. Ze kunnen geen praktijkruimte vinden of uitbreiding is niet mogelijk. De in 2024 opgeleverde handreiking en de in veel regio’s opgerichte H-teams helpen in de zoektocht naar passende huisvesting. Onlangs nog een mooi appel van een aantal wethouders hiervoor, dank! Tegelijkertijd is de financiering vaak een knelpunt. Wij zien een aantal maatregelen die hierbij kunnen helpen. Dus die zet ik ook op mijn verlanglijstje.
Ik heb nog veel meer wensen – behoud van een flexibele schil voor ‘ziek, piek en uniek’ bijvoorbeeld – maar tot slot nog één andere wens, namelijk dat de minister afstapt van haar voornemen te bezuinigen op de medische zorg voor onverzekerden. Iedereen heeft recht op een goede gezondheid, ongeacht verblijfsstatus. Dokters verlenen alle medisch noodzakelijke zorg. En dat is niet alleen acute zorg. Dat beloof je als je dokter wordt en daar houden we ons aan!
Dank u Sinterklaas!
Arts niet praktiserend , Amersfoort
Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, maar niet op gezondheid. Niet iedereen begrijpt dat en dan krijg je boosheid of verbazing als je ‘ moet leren leven met’. Laten we proberen dit overal duidelijk te communiceren