Neurologie
Het beroep
De neuroloog houdt zich bezig met de werking en ziekten van spieren, zenuwen, ruggenmerg en de hersenen. Het verhaal van de patiënt is, naast het neurologisch lichamelijk onderzoek, van essentieel belang en een neuroloog moet daarom goed kunnen luisteren en doorvragen naar de exacte aard van de klachten. Er is in dit vak veel patiëntencontact, zowel in de kliniek als op de polikliniek. De laatste twintig jaar heeft de neuroloog de beschikking gekregen over veel nieuwe therapeutische mogelijkheden, bijvoorbeeld acute behandeling van patiënten met een beroerte. Het ouderwetse beeld van de neuroloog als arts die precies kan aangeven wat en waar iets mis is, maar vervolgens geen enkele behandeling kan bieden is dan ook achterhaald.
De opleiding
De opleiding tot neuroloog duurt zes jaar. Het volledige curriculum is beschreven in het Neurologie Opleidingsplan Nederland (NEURON). De opleiding is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
• Drie jaar klinische, poliklinische en consultatieve neurologie;
• Eén jaar drie verplichte stages die elk drie tot zes maanden duren. Dit zijn intensive of medium care neurologie, kinderneurologie en neurochirurgie;
• Eén jaar klinische neurofysiologie
• Eén jaar aandachtsgebied of verdieping van een speciaal gedeelte in de neurologie (bijvoorbeeld via etalagestages).
Elk jaar zijn er ongeveer vijftig opleidingsplaatsen per jaar voor neurologie. Deze opleidingsplaatsen zijn verdeeld over vijftien opleidingsklinieken. Tijdens de opleiding worden verschillende vormen van onderwijs aangeboden, waaronder een landelijke, tweedaagse cursus dat wordt georganiseerd door de vereniging.
De folder "Een neuroloog lost complexe puzzels op" geeft algemene informatie over de opleiding tot neuroloog.
Informatieadresssen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina neurologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)
- Meer informatie over de Vereniging Arts-Assistenten in opleiding tot Neuroloog (VAAN)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
‘Richt de diagnostiek bij een wegraking op het insluiten’
Bij patiënten met een wegraking is het effectiever om zich te richten op het insluiten van de diagnose dan op het uitsluiten daarvan. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van de onderzoekers Maryam Ghariq e.a. in BMC Medicine.
-
Herseninfarct met atriumfibrilleren: vroeg of later starten met antistolling?
Vroeg of later starten met directe orale anticoagulantia (DOAC) bij patiënten na een herseninfarct met daarbij ook atriumfibrilleren (AF) lijkt geen invloed te hebben op de effectiviteit of veiligheid van deze behandeling. Dat concluderen Urs Fischer e.a. in The New England Journal of Medicine.
-
Wat te doen bij hersenschudding in de sport
Meer dan honderd onderzoekers en clinici hebben een ‘consensusstatement’ opgesteld over hersenschudding in de sport, gebaseerd op een conferentie die vorig jaar oktober in Amsterdam werd gehouden en op een tiental systematische reviews.
-
Nog te vaak opioïden voorgeschreven bij migraine
Aan een aanzienlijk deel van de migrainepatiënten worden nog altijd niet-effectieve opioïden voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van Rein van Welie e.a., gepubliceerd in Cephalalgia.
-
Niet langer dan twaalf maanden pijnvrij na ischiasoperatie
Chirurgie om pijn en invaliditeit bij ischias te verlichten, is soms beter dan een niet-chirurgische behandeling. Het kan voor sommige patiënten een uitkomst zijn om een tijdje pijnvrij te zijn. Na twaalf maanden is doorgaans de oude situatie echter weer terug.