Kindermishandeling en huiselijk geweld

Kindermishandeling en het signaleren ervan krijgt veel aandacht. In de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling uit juli 2013 is de verplichte kindcheck opgenomen. Professionals moeten bijvoorbeeld bij een verslaafde ouder, een ouder met een psychiatrische stoornis of als er sprake is van huiselijk geweld checken of er kinderen in het gezin zijn en of zij veilig zijn.
-
Praktijkdilemma: Moet je als arts beide ouders informeren voordat je een melding doet bij Veilig Thuis?
Ik (psychiater) heb een gescheiden moeder onder behandeling vanwege een ernstige depressie. Ik maak mij zorgen over haar drie jonge kinderen, die bij haar wonen. Zij zien hun vader één dag per twee weken en ik heb het vermoeden dat hij ze mishandelt. Ik heb de kindcheck uit de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld gedaan en advies aan Veilig Thuis gevraagd. Veilig Thuis heeft mij geadviseerd om een melding van kindermishandeling te doen. Moet ik beide ouders informeren voordat ik de melding doe?
-
Vernieuwd: KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
Op 20 november 2023 is de herziene versie van de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld gepubliceerd en in werking getreden, ter vervanging van de versie uit 2018. De meldcode is op een aantal punten aangepast. Met deze aanpassingen komen we aan de wensen van onze achterban tegemoet.
-
Alsnog waarschuwing voor kinderoncoloog in beruchte ‘zaak-Felix’
Het Centraal Tuchtcollege legt een kinderoncoloog alsnog een waarschuwing op. Ze deed een melding bij Veilig Thuis omdat de ouders van een 9-jarige jongen met een hersentumor volgens haar een ‘standaard potentieel curatieve behandeling’ weigerden. Volgens het CTG deed ze die melding te snel.
-
Het Centraal Tuchtcollege buigt zich over de vraag: is behandelweigering kindermishandeling?
Een kinderoncoloog meldde bij Veilig Thuis dat de ouders van een jongen met een hersentumor de ‘standaard potentieel curatieve behandeling’ waarschijnlijk zouden weigeren. Was die melding terecht? Gisteren vond de zitting bij het Centraal Tuchtcollege plaats.
-
Behandelweigering door ouders: is dat kindermishandeling?
Toen de ouders van de zieke Felix geen heil zagen in de voorgestelde behandeling van hun zoon, deed de oncoloog een melding bij Veilig Thuis. Daarop stapten de ouders naar de tuchtrechter. Een nare situatie. En eigenlijk ook niet nodig, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen.
-
Meldplicht artsen bij eerwraak, uithuwelijking en meisjesbesnijdenis in de maak
Onlangs pleitte de artsencoalitie Kindermishandeling en huiselijk geweld van de KNMG bij VWS tegen een meldplicht voor artsen bij eergerelateerd geweld, genitale verminking en huwelijkse dwang.
-
Jong, dynamisch en volop in ontwikkeling: het vak van vertrouwensarts
Als vertrouwensarts ben je de belangrijkste medische schakel tussen Veilig Thuis en de gezondheidszorg bij huiselijk geweld, ouderen- en kindermishandeling. Dat kan heftig zijn, weet aios Janneke Witte, maar het motiveert haar ook. ‘Ik hoop vooral dat onze bemoeienis voor een keerpunt zorgt.’
-
‘Ik wil de zorgverlener zijn die ik vroeger heb gemist’
Vertrouwensarts in opleiding Avalon Valstar hoopt dat ieder onveilig huishouden in Nederland mag rekenen op een vertrouwensarts. Door een groot tekort binnen het vakgebied is dat nog lang niet zo.
-
Angst voor verdwijnen vertrouwensartsen
Vertrouwensartsen vrezen voor het op termijn verdwijnen van hun vak. Dat bleek tijdens het lustrumcongres in Rotterdam naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de vertrouwensarts op 4 oktober. Tijdens een workshop benoemden vertrouwensartsen zelf ook mogelijke oplossingen.
-
Part of Me… Shaping Mental Spaces
Part of Me… Shaping Mental Spaces is een tentoonstelling over psychische problematiek, zoals eetstoornissen, autisme, dementie, kindermishandeling en gendertransitie. Het gaat om installaties waarin kunstenaars fotografie verweven met poëzie, schilderkunst en video.
Links
- Veilig Thuis (Voorheen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling)
- Info kindermishandeling bij ZonMw
- Nederlands Jeugdinstituut (NJi) Informatie over kindermishandeling, onder meer over het probleem, het beleid en de praktijk
- Ministerie voor Jeugd en Gezin: Actieplan aanpak Kindermishandeling
- Pharos Kennisdossier over kindermishandeling in migrantengezinnen
- De Kindertelefoon