Obstetrisch geweld
Plaats een reactieBaren buiten de box, Bahareh Goodarzi, i.s.m. Daan Borrel, De Arbeiderspers, 224 blz., 21,99 euro.
bestellen
Als je niet moeders wokeste bent, is Baren buiten de box even wennen qua taalgebruik. Woorden als man, vrouw, wit en zwart worden met hoofdletter geschreven. En de woorden ‘bevallen’ en ‘vagina’ blijken anno 2024 niet langer oké vanwege hun, volgens auteur en verloskundige Bahareh Goodarzi, negatieve of op het mannelijk fysiek gerichte lading.
De bundel, met daarin interviews met zorgverleners en wetenschappers over ongelijkwaardige geboortezorg, is activistisch van toon. En dwingt na te denken over wat de auteur duidt als ‘obstetrisch geweld’ en ‘reproductieve rechtvaardigheid’. In hoeverre moet je bijvoorbeeld als zwangere of barende al dat getast in je binnenste maar ondergaan omwille van de baby? En hoe schadelijk is het voor jou en je naasten als je ‘nee’ wordt genegeerd omdat je door vooroordelen minder serieus wordt genomen? Het boek geeft woorden aan hoe mensen die niet voldoen aan het witte, hoogopgeleide, welgestelde, heteroplaatje worden achtergesteld in de zorg rond een life-event waar je tegelijk op je sterkst en kwetsbaarst bent.
De dragers, Daan Borrel, De Bezige Bij, 249 blz., 24,99 euro.
bestellen
Toegankelijker materiaal over hetzelfde thema is de roman De dragers van Daan Borrel (die Goodarzi bijstond bij de interviewbundel). Alhoewel ook dit boek wat vergt van de lezer, door ontbrekende interpunctie in sommige hoofdstukken. Borrel knoopt in deze roman de verhalen van verschillende generaties moeders aan elkaar. Een tuchtzaak tegen een gynaecoloog, wiens vooroordeel over de pijnbeleving van een Marokkaanse vrouw tijdens haar bevalling tot haar overlijden leidt, vormt de rode draad hierin. Luister ook naar MC de podcast aflevering 106 over dit onderwerp.
- Er zijn nog geen reacties