James Ensor - De man achter het masker
Plaats een reactieDe documentaire ‘James Ensor - De man achter het masker’ is terug te zien op NPO Start en 2Doc.nl.
Er zijn in Antwerpen vier exposities over James Ensor te zien in resp. het KMSKA, het Museum Plantin-Moretus, het Fotomuseum en het ModeMuseum.
In december 1887 schreef de toen 27-jarige James Ensor in een brief: ‘Ik lig al vier weken op bed, ben doodziek, en weet niet hoe dit zal aflopen. Op dit moment ben ik zelfs niet in staat om een pen goed vast te houden.’ De Vlaamse schilder, die 75 jaar geleden overleed, leefde twee derde van zijn leven in angst.
Dit is de keerzijde van de man bij wie vrijwel altijd het accent wordt gelegd op zijn onuitstaanbare karakter. De angst voor de dood – verbeeld in de vorm van skeletten – is een terugkerend thema in zijn werk. In Oostende, waar Ensor is geboren en overleed, werd hij vanwege zijn uiterlijk ‘Pietje de dood’ genoemd. Dokters bemannen in zijn beleving het voorportaal van de dood. Vanaf 1886 tot 1937 spelen artsen direct of indirect (door hun medicatie te schilderen) een rol in een aantal werken. Het bekendste is Les mauvais médecins (de slechte artsen), een schilderij uit 1892, waarvan drie jaar later ook een ets verscheen. De afgebeelde artsen waren professoren aan de medische faculteit van de Université libre in Brussel, die ook het schilderij in bezit heeft. Het wordt helaas in Antwerpen, waar maar liefst vier exposities aan James Ensor zijn gewijd, niet tentoongesteld.
- Er zijn nog geen reacties