De vier elementen


De eindejaarsglossy van Medisch Contact heeft dit jaar als thema de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Hoe heeft de geneeskunde u in contact gebracht met de elementen? 

  Benauwd in de lucht

  Benauwd in de lucht 12-01-2012 |  Het was middernacht. We hadden nog 6 uur te vliegen en ik hing halfslapend in de stoel. Waar ik bang voor was gebeurde... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Alle tijd

  Alle tijd 12-01-2012 |  Over een modderig paadje kom ik bij de achterdeur van meneer Boogs huisje. Het is zo’n oud boerderijtje waarbij je direct weet dat je niet bij de voordeur hoeft te wachten. »»
  Reacties: 1 reactie


  Zwartgeblakerd

  12-01-2012 |  Het gaat om een jongeman die bij het blussen van een buitenbrandje benauwd geworden is en door de ambulancebroeders is aangetroffen met een zwart geblakerd gelaat. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een bizarre bekentenis

  Een bizarre bekentenis 05-01-2012 |  Toen ik het huis binnenkwam, rook ik het al onder aan de trap. Er hing een penetrante geur van verschroeid vlees, vies en doordringend. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Wervelfractuur in de Rotterdamse havens

  Wervelfractuur in de Rotterdamse havens 05-01-2012 |  Het stormt die dag, op de radio klinkt het advies om vooral binnen te blijven. Ik word gebeld: een man van 54 jaar heeft pijn in zijn rug, nadat hij een val van een paar meter heeft gemaakt en plat op zijn rug is gevallen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het werk gaat dóór

  Het werk gaat dóór 05-01-2012 |  ‘s Avonds laat werd een huisarts, een weduwe van 65 die na haar pensioen gewoon doorwerkte, geroepen bij een vrouw van wie het vruchtwater was gebroken en die haar eerste kind verwachtte. Het echtpaar woonde en werkte òp het water. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op 'huisbezoek'

  Op 'huisbezoek' 04-01-2012 |  Jan is een van de lievelingen van het daklozenteam. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Klem in het mangat

  Klem in het mangat 02-01-2012 |  In 1975 monsterde ik aan als navigator op de Eendracht, een zeilschip om jongelui zeilervaring te laten opdoen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het vuur van de verslaving

  Het vuur van de verslaving 30-12-2011 |  De belangrijkste vraag als ik het hospice aan de orde stel, is of je daar mag roken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het raam open

  Het raam open 29-12-2011 |  Bij lucht denk ik met name aan mijn spreekkamer, waar ik geregeld het raam (verder) open moet zetten om geuren te verdrijven... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Als de aarde beeft

  Als de aarde beeft 21-12-2011 |  SEH-arts Susan Bartels zet zich in voor slachtoffers van aardbevingen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Sterrenhemel boven Irak

  Sterrenhemel boven Irak 21-12-2011 |  Op een nacht werden we gewekt: er was een hinderlaag geweest met een paar mogelijk zwaargewonden en een overledene. Ik liep door het donker en zag de sterrenhemel. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  In paradisum deducant te angeli

  In paradisum deducant te angeli 21-12-2011 |  ‘Mijn moeder’, zei ze, ‘geloofde echt dat een engel haar naar de hemel kwam geleiden.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Neerkijken op lucht - André Kuipers

  Neerkijken op lucht - André Kuipers 21-12-2011 |  Hoog boven de dampkring, zo’n 350 km boven het aardoppervlak, draait arts-astronaut André Kuipers elk anderhalf uur een keer om de aarde. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Barbecue

  21-12-2011 |  Jort, onze zoon van acht, zei dat zijn lichaam hem in de steek liet. Het was langzaam en sluipend begonnen. Rennen met zijn vriendjes ging niet meer en het zwemdiploma was een brug te ver. De taaislijmziekte brak stapje voor stapje zijn longen af. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Diepzeeduiken

  21-12-2011 |  Hij was neuro-degeneratief en ook nog progressief. Hij had een aangepaste woning, rolstoel, PGB en een voortijdig beëindigde studie werktuigbouw. Net dertig jaar en een lijf dat niet meer wil. »»
  Reacties: 1 reactie


  Te land, ter zee en in de lucht

  21-12-2011 |  Begin jaren tachtig werkte ik als wachtassistent in een Zeeuws streekziekenhuis. Tijdens een van die nachten werd er een duikongeval aangekondigd. Een Belgische duiker werd door zijn vrienden de SEH binnengebracht met de melding dat hij caissonziekte had. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Gezond onder water - sportduikerarts

  Gezond onder water - sportduikerarts 21-12-2011 |  Diep in de zee valt veel moois te ontdekken. Maar voordat iemand het water in plonst, is medische advisering een must. Sportduikerarts Olga de Bakker houdt hiervoor praktijk aan huis. ‘Ik houd van kleine vakgebieden.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Door het vuur geraakt

  Door het vuur geraakt 21-12-2011 |  Vuur fascineert. Gebiologeerd kijken we naar de flonkerende vlammen in de vuurkorf op een lange zomeravond. In de donkere wintermaanden steken we kaarsen op om de sfeer te verhogen. Door de aanwezigheid van vuur is ons bestaan een stuk behaaglijker. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Te vuur en te zwaard

  Te vuur en te zwaard 21-12-2011 |  Met beierende klokken en knallend vuurwerk diende zich een nieuw jaar aan. Het was een rustige dienst, maar niet voor lang. Een spoedmelding van een hartpatiënt met pijn op de borst bracht me terug tot de realiteit: ik moest uitrukken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Cockring

  Cockring 20-12-2011 |  Een man was in slaap gevallen met een cockring nog om en kreeg hem nu niet meer af. Mijn ervaring met cockringen was (en is) niet groot... »»
  Reacties: 2 reacties


  Prikkelende reanimatie

  Prikkelende reanimatie 20-12-2011 |  Het begint al te schemeren als ik de poli verlaat. Ik heb een drukke dag op de Dermatologie achter me en het regent zachtjes. Ik loop naar mijn auto. Twee mensen komen aanfietsen. Voorop een oude dame, tien meter achter haar een oude heer. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Blussen zonder brand

  Blussen zonder brand 19-12-2011 |  Het ontroerde me toen hij – zich niet bewust van zijn slechte prognose – stellig zei: ‘Later wil ik brandweerman worden’. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Vruchtwater

  Vruchtwater 19-12-2011 |  Op de jaarlijkse kerstborrel van de afdeling Verloskunde was er, naast de traditionele lekkernijen, dat jaar voor het eerst ook tapbier. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op het verkeerde pad

  Op het verkeerde pad 19-12-2011 |  ...dat hij zo’n slechte conditie had, en die longen... Dat was ‘het ergste van de hele shit’. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen champagne

  Geen champagne 14-12-2011 |  ‘Je moet je aanmelden’, zei mijn vrouw, zelf arts. ‘Ed heeft het ook een keer gedaan in een vliegtuig en die kreeg een fles champagne.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Verse gele aarde

  Verse gele aarde 14-12-2011 |  Er zijn patiënten die me bijblijven. Julia is er zo een. Een verlegen vrouw met prachtige glimlach, Afrikaanse roots, de ellende van de wereld op haar schouders verzameld. Ze is zo bang voor artsen dat ze me nauwelijks aankijkt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen zaaigoed

  Geen zaaigoed 14-12-2011 |  Om het gebeurde te bespreken zaten we aan de keukentafel: de buren van de overledene en ik. De koffie was ingeschonken en buurman vertelde. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Vervoersprobleem

  Vervoersprobleem 14-12-2011 |  In oktober 1991 was ik werkzaam als kinderarts in het Tshilidzini-ziekenhuis in Zuid-Afrika. Er werd een jongetje van drie maanden binnengebracht, dat tot stikkens toe benauwd was. »»
  Reacties: 1 reactie


  Waken op straat

  Waken op straat 14-12-2011 |  Het is oorlog als je voor het eerst in Kampen oudejaarsavond meemaakt. Kanonslagen klinken op door de steegjes in het oude centrum. Ik had dienst en laveerde mijn auto tussen groepjes jongeren door die met melkbussen en carbid vurige vlammen en oorverdovend lawaai produceerden. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Miltvuur

  Miltvuur 07-12-2011 |  Op een hete dag loop ik de straat op om te gaan lunchen met een verpleegkundige uit Pecixe, een eiland voor de kust van Guinee Bissau. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De vlucht terug

  De vlucht terug 05-12-2011 |  ‘Doctor on board?’, hoorde ik in een hardnekkig terugkerende droom. Soezelig de ogen open, de vraag gonsde weer door de cabine en ik voelde me verplicht me te melden bij de stewardess. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Ontzag voor de cardioloog

  Ontzag voor de cardioloog 01-12-2011 |  Het was een mooie lenteavond. Ik zat tegenover een grote, dikke man, zilveren brilletje op de neus, overhemd over de broek en gezeten in een brede, rieten fauteuil aan de rand van een zwembad. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Alle lezersbijdragen

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd