16 mei 2012

Jessica Gal

Naam: Jessica Shelley Isabel Gal (6 juli 1971)
Sport: Judo
OS: Seoul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000
Erelijst: geen medailles

 

  
Klik hier om het overzicht van de portretten van alle arts-Olympiërs te bekijken

Al op haar vijfde begon Jessica Gal aan haar judocarrière die haar onder andere vier keer naar de Olympische Spelen zou voeren. 

In 1988 in Seoul was judo voor vrouwen nog een demonstratiesport en dus geen officiële Olympische discipline. In 1992 nam zij deel in Barcelona in de klasse halflichtgewicht (tot 52 kg) en behaalde een vijfde plaats. Bij de Spelen van 1996 en 2000 werd zij in de klasse lichtgewicht (tot 57 kg) uitgeschakeld, zodat zij helaas geen Olympische medaille veroverde. Niettemin geldt zij als een van de meest succesvolle Nederlandse judoka’s. Ze werd viermaal Europees kampioen en driemaal derde van de wereld.

Mede vanwege haar interesse voor het menselijk lichaam ging zij geneeskunde studeren. In 1998 rondde zij deze studie af. Naar eigen zeggen was de combinatie geneeskunde en topsport niet altijd makkelijk, maar het hielp dat ze goed kon leren en gedisciplineerd was. Ze is blij dat ze in haar studie heeft geïnvesteerd, ook omdat het voor haar een geruststellend idee was dat ze een perspectief had na haar sportcarrière. Nadat zij na de Spelen van Sydney haar actieve loopbaan als judoka beëindigde, volgde zij de opleiding tot sportarts. Ze twijfelde tussen sportgeneeskunde en algemene chirurgie, maar vreesde bij laatstgenoemde ‘het ziekenhuis niet meer uit te komen’. Ook speelde natuurlijk een rol dat zij veel affiniteit met sport heeft. Haar eigen ervaring komt haar nu inderdaad van pas; ze geeft aan dat ze anderen goed aanvoelt waar het klachten en problemen betreft. Ze heeft onder andere gewerkt als arts van het Nederlands dames hockeyteam en was in deze hoedanigheid aanwezig bij de Olympische Spelen in Athene in 2004.

Inmiddels heeft zij haar eigen sportmedisch adviescentrum in Amsterdam. Ze is blij dat ze een praktijk heeft waar ze haar eigen koers kan varen. Ze ziet zelfs parallellen met de topsport: Ook in haar beroep streeft ze naar het beste en ziet ze het resultaat van haar inspanningen. 

Johanna Gröne 

Lees ook: 

- Een dokter met de zwarte band 

  
Klik hier om het overzicht van de portretten van alle arts-Olympiërs te bekijken

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"Er is inderdaad per ongeluk niet de juiste foto geplaatst. We hebben dit inmiddels aangepast. "

redactie, Medisch Contact - 21-05-2012 12:50

"De foto is van haar zus Jenny Gal. De heeft bewegingswetenschappen gestudeerd."

A.M.W.W. Langenhorst, sportarts OS 96, 2000, 2004, 2008, GORINCHEM - 18-05-2012 10:05

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd