
Zwanger in coronatijd: wat zijn de risico’s?
Heeft de covid-19-pandemie de zorg voor zwangere vrouwen beïnvloed? En zo ja, hoe? Arts-onderzoekers beantwoorden hier vijf vragen over.
Henk Maassen (1958) studeerde biologische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkte kortstondig als onderzoeksassistent en daarna als (freelance) journalist/redacteur voor tal van bladen en uitgeverijen en als voorlichter voor de Tweede Kamer. Sinds 1999 is hij redacteur bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Henk stelt wekelijks Media & cultuur-pagina’s samen.
Heeft de covid-19-pandemie de zorg voor zwangere vrouwen beïnvloed? En zo ja, hoe? Arts-onderzoekers beantwoorden hier vijf vragen over.
Een groep zorgverleners wil dat hun pensioengeld niet langer in vervuilende kolen-, olie en gasbedrijven, wapenindustrie en tabaksindustrie wordt belegd. Zij hebben daartoe een petitie opgesteld en willen ‘in constructief gesprek met de zorgpensioenfondsen over deze beleggingen’.
In de achtdelige KRO-NCRV-reeks Levenslang met dwang? volgt Jan Kooijman zes personen – tussen 17 en 39 jaar – met uiteenlopende dwangstoornissen, zoals teldwang, poetsdwang, symmetriedwang, controledwang of een angststoornis terwijl ze twee weken intensieve exposuretherapie krijgen en daarna.
Marktdenken hoort niet thuis in de publieke dienstverlening. Dus ook niet in de zorg, vindt oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink. Hij roept professionals op om in verzet te komen en hun stem te laten horen. ‘Dat is een teken van zelfrespect en zelfbewustzijn: zonder hun medewerking gebeurt er niets.’
Voor de fraai uitgegeven, tweetalige bundel Een Kap van Afschuw / A Cap of Horror selecteerde en vertaalde medisch historicus Leo van Bergen veertig gedichten en een sonnettencyclus die verpleegkundigen schreven over hun ervaringen in de Eerste Wereldoorlog.