Inloggen

Podcasts

Medisch Contact biedt u verschillende podcasts aan: Medisch Contact, de podcast, Over de grens, KopCast, Beter worden met Roos & Rozie, KoffieCo en ingesproken opiniestukken. Abonneer u op Medisch Contact op uw favoriete podcastkanaal.

Medisch Contact, de podcast

Abonneer u op de podcast van Medisch Contact:
Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | MedFeed

 • Waarom hebben we nog steeds die bizarre werktijden?!

  Aflevering week 26 – In deze laatste aflevering van het seizoen vertelt aios Ingeborg van Dijk over ‘Zin in zorg’, een beweging van jonge artsen die staat voor meer werkplezier. Aansluitend chirurg Susanne van der Velde over haar bizarre werktijden en hoe die te veranderen. In de Mening van Maassen de jazz van dokter Boy Edgar. De tuchtcasus levert een kleine wending in het gezondheidsrecht op. We sluiten af met een ‘feestelijk’ praktijkperikel en… het afscheid van Eva (snik). Begin september zijn we er weer!

 • ‘Het expertteam richt zich op ziekenhuizen, maar de oplossing ligt elders’

  Aflevering week 25 – Marieke blikt terug op de Carrièrebeurs en we spreken met LHV-directeur Paul van Rooij over zijn kritiek op een nieuw coronarapport. In de Tip van Van Twillert een dertig jaar oude roman en in de tuchtrubriek een verloskundige die een schadevergoeding eist van een ziekenhuis waar ze geopereerd is. Verder een gesprek met gynaecoloog Marieke Schoonenberg over haar rol in de documentaire Dilemma’s van dokters en tot slot een perikel over hoge uurlonen.

 • ‘Een patiënt die centraal staat, staat in de weg’

  Aflevering week 24 – Medisch-microbioloog en ziekenhuisbestuurder Alex Friedrich uit Münster en Inge de Wit, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis in Winterswijk, geven hun oplossing voor inhaalzorg. De Tip van Van Twillert is Museum Voorlinden voor kunst in de buitenlucht en in de tuchtzaak een huisarts die bij ernstige hyperglykemie geen extra insuline gaf. Oud-longarts en patiënt Mariska Koster is ‘verbijsterd’ dat er weinig patiënteninformatie beschikbaar is en in het perikel een onzinnige fit to travel-verklaring.


Beter worden met Roos & Rozie

Steeds meer artsen gooien de handdoek in de ring. Dus hoe zorg je voor goede werk-privébalans? Dat onderzoeken radioloog Sietske Rozie en HR-specialist Roos van Graas in deze eerste aflevering van de podcast Beter worden met Roos & Rozie. Een podcastserie mogelijk gemaakt door Medisch Contact Banen.

Abonneer u op Beter worden met Roos & Rozie: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | MedFeed

 • Beter worden met feedback

  ‘Feedback is een cadeautje…’ Van dit statement gaan Roos&Rozie met hun ogen rollen, maar dat feedback nuttig is om te leren en te groeien moge duidelijk zijn. In deze aflevering bespreken ze wanneer en hoe je feedback kunt geven zonder dat het ongezellig wordt op de afdeling.

 • Kop boven het maaiveld

  Roos heeft een decennium gestudeerd en Rozie heeft een bijbaan waarbij ze een clownspak moest dragen. Toch is het allemaal goed gekomen. Tegenwoordig hebben alle afgestudeerden een cv om door een ringetje te halen en alles binnen de tijd afgerond. In deze aflevering gaan Roos & Rozie op zoek naar hoe je je kunt onderscheiden op de medische arbeidsmarkt en hoe je op zoek kunt gaan naar die parel voor je team.

 • Voorkomen is beter dan genezen

  En weer zit er een collega met een burn-out thuis. Het lijkt wel alsof de huidige generatie minder aankan, aldus de briefschrijver van deze week. Hoe voorkom je dat je met een burn-out thuis komt te zitten, maar ook: hoe zorg je ervoor dat je optimaal kunt functioneren en jezelf optimaal kunt ontwikkelen in je werk als arts?

 • Voor jou tien anderen

  Er is sprake van een enorm personeelstekort: in winkels, horeca én de zorg. Maar er zijn jonge klaren die zestien keer solliciteren en op hun brief niet eens een reactie ontvangen, of van een medesollicitant het resultaat van de procedure horen. Wat gaat er mis bij sollicitatieprocedures?

 • De Meeste Artsen Deugen deel 2

  Een inval door de FIOD bij cardiologen, verdenking van miljoenenfraude en een gedupeerd ziekenhuis: het was hommeles in Zwolle. Voor Roos&Rozie een reden om dieper in te gaan op ethiek en integriteit op de werkvloer.


Over de grens

Een groot aantal Nederlandse artsen werkt een bepaalde periode van hun leven in het buitenland. Wat drijft deze mensen over de grens en waar lopen ze tegenaan? In de podcastserie Over de grens buitenland interviewt huisarts en columnist Danka Stuijver Nederlandse artsen die wonen en werken in het buitenland.

Abonneer u op Over de grens: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | MedFeed

 • Gynaecoloog Maarten Glas in de tropen

  Maarten Glas is een door de wol geverfde gynaecoloog met een schat aan werk- én levenservaring. Hij ging als jonge tropenarts naar oorlogsgebieden zoals Rwanda, Congo en Sri Lanka, werkte daarna diep in het amazonegebied van Suriname en ook nog even in Oost-Timor.

 • Chirurg Antje Oosterkamp in Bangladesh

  Antje Oosterkamp werkt al twaalf jaar in Bangladesh, ze neemt ons mee in haar ervaringen als enig chirurg in het ziekenhuis en als buitenlandse vrouw in een strikt moslimland. Ze vertelt over de schrijnende armoede en de verschillen tussen publieke en private zorg. ‘In een overheidsziekenhuis moet de echtgenoot van een zwangere vrouw eerst met een lijstje naar de winkel aan de overkant om medicijnen en verbandmaterialen te kopen voordat de keizersnede wordt uitgevoerd.’

 • Huisarts Carlijn Hoedemaker in Cambodja

  Carlijn Hoedemaker werkte zeven jaar lang als huisarts in Nieuw-Zeeland toen zij met haar gezin naar Cambodja verhuisde. Een land waar 35 jaar geleden ruim 20 procent van de inwoners stierf aan honger, dwangarbeid en executies onder het regime van Pol Pot en de Rode Khmer. Carlijn vertelt dat ze regelmatig mensen op straat ziet die een arm of een been missen.

KopCast

Een gelukkige dokter zijn, hoe doe je dat? Over deze worsteling gaat KopCast, een podcastserie van Casper van Koppenhagen. Met eerst een aantal afleveringen die het persoonlijke verhaal vertellen over het afgelopen jaar van Van Koppenhagen, gevolgd door een serie interviews. Met uiteindelijk mogelijk het antwoord op de vraag hoe je een gelukkige dokter kan worden.

Abonneer u op KopCast : Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | MedFeed

 • Van geluk spreken met Shakib Sana

  In deze aflevering van KopCast van geluk spreken vertelt Shakib Sana over de werkdruk die huisartsen ervaren en de enorme vraag naar zorg. Hoe zorgt hij ervoor dat hij gelukkig blijft in deze tijd. 'Ik hoop dat we in de toekomst zo veel mogelijk tijd bezig zijn met patiënten, want dat zijn toch de allerleukste contacten. En dat de huisarts dan moppert: “ik zou wat meer administratie willen hebben, want ik zie nu alleen maar patiënten”.'

 • Van geluk spreken met Ilse Ganzenboom

  In deze aflevering gaat Casper in gesprek met Ilse Ganzenboom. Toen het werkplezier verdween en de buikpijn op zondagavond kwam, besloot ze het roer om te gooien. Ze liet zich omscholen en begeleidt nu medisch specialisten en huisartsen op het gebied van persoonlijk leiderschap en samenwerking.

 • Van geluk spreken - Eerste dienst

  In deze extra aflevering van KopCast vertelt Casper over zijn eerste dienst. Tijdens de voorbereidingen voor de gesprekken van KopCast ‘Van geluk spreken’ moet hij terugdenken aan zijn eigen sprong in het diepe. Hoe ging dat tijdens zijn eerste dienst als anios longgeneeskunde in het Medisch Spectrum Twente in 1997?

 • Van geluk spreken met jonge klaren en medeoprichters van KoffieCo de Podcast Tiara Ringers en Doris van der Heijden

  In deze aflevering gaat Casper in gesprek met Tiara Ringers en Doris van der Heijden, twee jonge klaren en medeoprichters van KoffieCo de Podcast. Waar Tiara al van jongs af aan met een dokterssetje speelt en net haar eerste bereikbaarheidsdienst heeft gehad, neemt Doris de tijd om te bedenken wat ze echt wil. Wat dreef hen om te beginnen met KoffieCo en worden ze gelukkig van de inhoud van het vak of moet geluk vooral uit jezelf komen?

 • Van geluk spreken met jonge klare en medeoprichter van KoffieCo de Podcast Tessa Dinger

  In de tweede aflevering van de podcastserie KopCast 'Van geluk spreken' gaat Casper in gesprek met Tessa Dinger, een jonge klare en medeoprichter van KoffieCo de Podcast. Zij verblijft tijdens het gesprek in Tanzania, waar zij een coschap loopt. Casper gaat op zoek naar Tessa’s drijfveren, haar verwachtingen en dromen, en haar definitie van geluk.


KoffieCo

Medisch Contact heeft de podcast KoffieCo onder haar vleugels genomen om deze welbespraakte en nieuwsgierige coassistenten meer ruimte en mogelijkheden te bieden tot het maken van prachtige interviews met voornamelijk artsen. Zeer informatief voor coassistenten en net zo leerzaam voor reeds gevestigde artsen. Hoor eens hoe anderen met enthousiasme over hun vak vertellen! Inspirerende podcast voor iedere arts. Meer over de podcast van KoffieCo >

Abonneer u op de podcast van KoffieCo:
Apple Podcasts
| Google Podcasts | Spotify | MedFeed

 • ‘Dat je dit mag doen, is een soort cadeautje voor een chirurg’

  Een verhaal vol passie voor het vak, waarbij de onregelmatige diensten, ’s nachts wakker worden gebeld of weggeroepen worden tijdens een etentje geen enkel probleem is, zolang het vuur voor het vak blijft branden. Dr. Ringers neemt je mee in zijn avonturen als chirurg in Pakistan en vertelt over de innovaties binnen het vak. Want wist jij al dat zelfs de pancreas kan worden getransplanteerd? De wijze raad van een ervaren chirurg (en vader) wordt deze week niet alleen aan zijn dochter gegeven, maar ook aan jullie allemaal. Luister nu naar de nieuwe aflevering van KoffieCo de podcast!

 • ‘Je behandelt elkaar net even anders dan andere specialisten’

  Hebben wij niet allemaal zo nu en dan behoefte aan een goed advies of wijze raad? Een duwtje in de goede richting of een bevestiging dat je de juiste keuze hebt gemaakt? In dit dubbelinterview vragen wij Marloes Holswilder, gynaecoloog en tevens mentor en buddy van Ingeborg van Dijk, gynaecoloog in opleiding, hierover.

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.