Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Reacties
04 februari 2021 2 minuten leestijd
ingezonden reactie

Vitamine-D-deficiëntie bij covid-19: een ethisch dilemma?

Plaats een reactie

Een vitamine-D-deficiëntie maakt ons kwetsbaar voor covid-19, zegt het artsencollectief.1 Een Amerikaanse studie bevestigt dit: patiënten met een eerdere vitamine-D-deficiëntie hadden 4,6 keer meer kans om covid-19 te krijgen dan patiënten zonder deficiëntie. Onduidelijk is echter of er na de diagnose vitaminesuppletie was gestart.2 Dezelfde kanttekening geldt voor een Israëlische studie. Een serum 25(OH)-vitamine-D-spiegel lager dan 75 nmol/l gaf 1,6 keer meer kans op covid-19.3 Ook hebben retrospectieve studies aangetoond dat covid-19-patiënten met een vitamine-D-tekort meer kans hebben om te moeten worden beademd of te overlijden.4,5 Hierbij de kanttekening dat vitamine-D-spiegels dalen bij het optreden van een infectie. Is de lage spiegel de oorzaak of het gevolg van de ernstige infectie? Gezien bovenstaande vindt de voorzitter van het adviespanel voor covid-19-behandelingen dat er onvoldoende bewijs is.6

Vragen naar voldoende bewijs: een prospectief populatieonderzoek starten? Naast technische vragen zoals: ‘Hoe groot en hoe lang?’ staat de ethische vraag: ‘Is het geoorloofd om bij een deficiëntie geen suppletie te geven?’ Een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep dat een vitamine-D-deficiëntie bij covid-19 meer kans geeft op beademing of overlijden, roept dezelfde ethische vraag op.

Ons inziens dient de vraag naar voldoende bewijs als retorisch te worden geclassificeerd, een vraag waarop geen antwoord wordt verwacht. Er zijn voldoende aanwijzingen dat een vitamine-D-deficiëntie een comorbiditeit is van covid-19 en is het onethisch om vitamine-D-suppletie bij covid-19 uit te stellen. Het zou het adviespanel sieren om de uitspraak van het artsencollectief serieus te nemen en het in 2012 gegeven advies van de Gezondheidsraad onder de aandacht te brengen van de Nederlandse regering.7 Een vitamine-D-deficiëntie maakt ons immers kwetsbaarder voor covid-19 en draagt mede bij aan de overbelasting van de zorg.

Jan van der Meulen arts, voormalig internist-opleider, SCEN-arts

Reindert Graaff, gepensioneerd en onbezoldigd universitair hoofddocent, UMC Groningen
 

Referenties

1. https://artsencollectief.nl/immuniteit/

2. Katz J, Yue S, Xue W. Increased risk for COVID-19 in patients with vitamin D deficiency. Nutrition 84 (2021). https://doi.org/10.1016/j.nut.2020.111106

3. Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, Vinker S, Cohen AG, Green I, Frenkel-Morgenstern M. Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study. FEBS J 2020;287:3693-3702. https://doi.org/10.1111/febs.15495

4. Radujkovic A, Hippchen T, Tiwari-Heckler S et al. Vitamin D deficiency and outcome of COVID-19 patients. Nutrients 2020, 12, 2757. https://doi.org/10.3390/nu12092757

5. De Smet D, De Smet K, Herroelen P, Gryspeerdt S, Martens GA.  Serum 25(OH)D Level on Hospital Admission Associated With COVID-19 Stage and Mortality.  Am J Clin Pathol. 2020 Nov 25;aqaa252. https://doi.org/10.1093/ajcp/aqaa252

6. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bestaande-medicijnen-inzetten-tegen-corona-welke-doen-wat~b4d135a4/?referrer=https%3A%2F%2F

7. Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15.

 

ingezonden reactie
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.