Reacties
Liselotte de Vree
1 minuut leestijd
ingezonden reactie

Ik wil SCEN-arts worden

10 reacties

Met veel enthousiasme schreef ik onlangs een motivatiebrief om mijn interesse kenbaar te maken voor de opleiding tot SCEN-arts. De SCEN-coördinator antwoordde dat de bezetting van de SCEN-groep momenteel ruim genoeg is, maar dat ik op een wachtlijst geplaatst kon worden. Verder gaf hij aan dat mijn specialisme niet het meest voor de hand liggende is en daarover wilde hij graag even telefonisch contact.

In het daaropvolgende gesprek werd mijn enthousiasme helaas binnen enkele minuten om zeep geholpen. Mij werd verteld dat het ‘onmogelijk is om als SEH-arts SCEN-arts te worden’, want ‘wat heb ik nou eigenlijk voor een ervaring met palliatieve zorg, het uitvoeren van euthanasie of hulp bij zelfdoding?’. ‘Bovendien zijn SEH-artsen profielspecialisten en geen echte specialisten.’

Als SCEN-arts toets je of er bij een euthanasieverzoek aan de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet is voldaan. Hierbij voer je een gesprek met de behandelend arts, bestudeer je de medische informatie en breng je een bezoek aan de desbetreffende patiënt. Daarnaast verleen je steun en geef je advies over euthanasie in de breedste zin van het woord. Beide taken waarin ik mijzelf als arts en mens bekwaam acht.

Ik ben een jonge, gemotiveerde, ambitieuze arts die graag een bijdrage wil leveren aan het zorgvuldig en adequaat uitvoeren van euthanasie. Helaas ben ik op basis van mijn motivatiebrief ongeschikt geacht en is een lang gekoesterde wens onder de groene zoden beland.

Is het terecht dat ik op basis van mijn brief en CV ben afgewezen voor deze functie? Van enige nieuwsgierigheid naar de persoon achter de brief is in ieder geval geen sprake. Bovendien geeft dit mij de indruk dat je als (echte) specialist, ongeacht welke richting of motivatie, beter gekwalificeerd bent dan ik. Spijtig!

Lisette de Vree, SEH-artsKNMG, Utrecht

ingezonden reactie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Irene Drubbel

    Huisarts

    Als huisarts zou ik het heel fijn vinden wanneer bij een euthanasie-traject een SEH-arts als SCEN-arts zou fungeren, omdat die collega vanuit een heel ander, waardevol perspectief kan kijken. Een SEH-arts heeft vrijwel dagelijks in de acute setting m...et end-of-life care te maken, maakt continu inschattingen over iemands kwetsbaarheid, is als generalist goed op de hoogte van alle behandelmogelijkheden in het ziekenhuis en spreekt regelmatig met patiënten over wat ze wel en niet meer willen / wat nog medisch zinvol is. Ik zie SEH-artsen daarom als collega's die zeker een weloverwogen beoordeling kunnen geven of er aan de zorgvuldigheidseisen voor euthanasie wordt voldaan.
    Kortom, het zou toch doodzonde zijn als een gemotiveerde collega met meer dan relevante klinische bagage al bij voorbaat wordt afgewezen, puur op het gegeven dat SEH-arts op dit moment een profielregistratie is en dat ze daarmee niet aan de opleidingseisen zou voldoen. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de collega's Damhuis en Houwing: gaat het om een 'typisch cv', of gaat het erom dat je met oprechte belangstelling voor de mens in zijn/haar laatste levensfase, vanuit een solide achtergrond aan medische kennis en kunde, met compassie, motivatie en betrokkenheid deze zorg verleent?
    Collega Schudel geeft aan dat een andere opleidingseis is dat de arts kennis van en ervaring heeft met langdurige palliatieve zorg en euthanasie. Collega Houwing laat echter zien dat je als dermatoloog zonder die klinische ervaring ook een prima SCEN arts kan zijn.

    Waarom krijgt collega de Vree als SEH arts die kans dan niet?

  • Sjors. van Lieshout

    SEH-arts KNMG, Kapelle

    Beste Lisette,
    Wat is het toch een een vreemde wereld. Ik ben zelf als SEH-arts scen arts geweest.
    Na een opleiding in Utrecht heb ik dat jaren mogen doen. Een mooie taak die ik met veel (com)passie heb vormgegeven
    .Het veranderen van de eisen to...t toelating voor opleiding tot scen arts is voor mij dan ook onbegrijpelijk. Ik deel de visie van collega Collon dat er waarschijnlijk andere factoren een rol spelen.
    Jammer dat ook hier lijkt te gelden:
    Het gaat meer om wat je bent dan wie je bent.
    Voor mij niet uitlegbaar.
    Waar eerder competentie de norm was, speelt dat nu geen rol meer. Een vreemde wereld....

  • Ronald Houwing

    Dermatoloog, Epse

    Beste Liselette,

    Graag wil ik als Dermatoloog/SCEN-arts reageren op je brief.
    Ik denk dat het worden van SCEN-arts een heel goed streven is. Ik ben 10 jaar SCEN-arts en het heeft mij veel gebracht. Ik denk dat het mij ook een beter medisch specia...list heeft gemaakt omdat ik een andere kant van de curatieve geneeskunde heb leren kennen.
    Net als jij doe ik zelf geen euthanasie, hoef ik geen patiente te sederen of palliatieve behandelingen te geven. Uiteraard heb ik wel extra bijscholingen gedaan om meer over de laatste levensfase te leren. Maar oprechte belangstelling voor de mens in zijn/haar laatste levensfase biedt zoveel meer.
    Dus als SEH-arts kan je prima SCEN-arts worden. De diversiteit van diverse soorten dokters geeft juist wat extra bij de SCEN-intervisie groepen.

    Ik raad je aan je hier niet bij neer te leggen en kan me ook niet voorstellen dat jouw afwijzen breed gedragen wordt.

  • Esther Damhuis

    SEH-arts, Utrecht

    Beste Lisette,

    Zeer teleurstellend dat deze SCEN-coördinator geen interesse heeft getoond voor je motivatie in deze opleiding. Daarnaast lijkt de toon van het gesprek niet bijzonder vriendelijk te zijn geweest.

    Uit de reactie van collega’s Sie...pel en Schudel blijkt dat zij deze afwijzing terecht vinden; “Probeer het elders.” Ik denk dat hiermee mogelijk een goede SCEN arts verloren gaat.

    Waar heeft de patiënt behoefte aan? Is dat per se een specialist met ruime ervaring in palliatieve zorg met een typisch CV? Of heeft de patiënt behoefte aan de persoon/arts, met ruim voldoende ervaring en kennis, die zich volledig en goed gemotiveerd inzet om deze belangrijke zorg goed te verlenen? Kan ook een minder typisch profiel hier geschikt voor zijn, of zelfs meer geschikt omdat diversiteit over het algemeen de kwaliteit van beroepsgroepen ten goede komt?

    De weinig vooruitstrevende houding komt op mij niet krachtig over.
    Ik zou zeggen, Lisette: “Probeer het nog eens.” Ik heb nog geen goed argument gehoord om je bij voorbaat af te wijzen.

    groet
    Esther Damhuis, SEH-arts, profielspecialist

  • Bart Schudel

    voorzitter CORS, KNMG, Utrecht

    Geachte collega de Vree, Beste Lisette,

    Als voorzitter van de Commissie Opleiding en Registratie SCEN-artsen (CORS) wil ik graag reageren. Uw reactie toont duidelijk uw bevlogenheid en motivatie en ik begrijp dan ook uw teleurstelling.

    De CORS... toetst of artsen wel of niet kunnen worden toegelaten tot de SCEN-artsopleiding. Hier zijn door de CORS, het beleidscollege SCEN en het federatiebestuur van de KNMG strenge eisen voor opgesteld om de kwaliteit van de uitvoering van de SCEN-werkzaamheden te waarborgen.

    Een van deze eisen is dat een arts minimaal 5 jaar een registratie in het RGS-register heeft als specialist ouderengeneeskunde, huisarts of medisch specialist. Een andere eis is dat de arts kennis en ervaring heeft met langdurige palliatieve zorg en euthanasie. Voor de kwaliteit van de uitvoering van de SCEN-werkzaamheden is deze kennis en ervaring een belangrijke voorwaarde. Het kan hierdoor dus voorkomen dat bijvoorbeeld een medisch specialist niet wordt toegelaten tot de opleiding voor SCEN-arts.
    Bij het opstellen van het reglement is het toelaten van profielartsen tot de opleiding voor SCEN-arts ook overwogen, maar omdat in het algemeen profielartsen weinig ervaring hebben met langdurige palliatieve zorg en euthanasie, is besloten deze groep niet te includeren.

    Zoals gezegd begrijp ik uw teleurstelling, maar hoop dat u– zoals mevrouw Siepel al aangaf - ergens anders de kans krijgt te doen waar uw hart ligt.

    Bart Schudel, voorzitter CORS, huisarts en SCEN-arts

  • A. Colon

    Neuroloog, Budel-Dorplein

    De reactie van collega Siepel, hoe sympathiek ook, laat onverlet dat er een oorverdovende stilte lijkt te bestaan vanuit de SCEN co-ordinatoren. Ik ben erg benieuwd naar hun inhoudelijke reactie. Categoraal uitsluiten van SEH-artsen lijkt mij hoogst ...onwaarschijnlijk en ronduit discriminerend, dus vraag ik mij af welke andere factoren hier een rol gespeeld hebben die nog niet benoemd zijn. Hoor en wederhoor is nog niet echt toegepast.

  • Atta van Westreenen

    Arts, Tilburg

    @coll. De Vree,
    Vrij stuitend dédain bij de beller. Ik denk echter dat je van harte welkom zou zijn te solliciteren bij de EE. Kan uit ervaring vertellen dat het welkomstcomité daar heel anders het werk doet.

  • Hubert Oostenbroek

    orthopedisch chirurg, Wassenaar

  • Hubert Oostenbroek

    orthopedisch chirurg, Wassenaar

    Beste Lisette,

    ik vind het ook zeer spijtig dat je op zulke oneigenlijke gronden afgewezen bent. En als dat de woorden waren van de interviewer, kan ik me niet voorstellen dat zo iemand geschikt is als SCEN-arts, wat een arrogantie en gebrek aan ...empathie. Dat onderbouwt het besef dat een selectie procedure op basis van motivatie brief, CV en gesprek totaal ongeschikt is. Loting is dan veel eerlijker. Bovendien echte selectie gaat niet uit van wat iemand kan, maar van wat iemand kan leren. Piloten (die zijn wel op meer gebieden voorbeeld voor de zorg geweest, time out procedure bijvoorbeeld) laten iemand oefenen met een vlucht simulator, dan kan je er niks van, maar dan geven ze je instructies hoe je het beter kan doen, aan de hand van enkele van dat soort sessies kijken ze of je het vak leren kan. Dat zou een veel betere manier kunnen zijn om mensen te selecteren. Daar sluit het advies van collega de Vree heel goed bij aan. Even volhouden, dan komt het vast goed.

    Vriendelijke groeten, Hubert Oostenbroek

  • Leonore Siepel

    Uroloog en scen - arts , Eemnes

    Beste Lisette,

    Ik begrijp je spijt. Het is moeilijk als je een bevlogen dokter bent en je kan niet verder in de richting die je wilt. Het overkomt veel artsen, want ook alle andere opleidingen kennen een strikte toelatingsprocedure en een numerus ...fixus. Mijn advies is : neem deel aan het palliatieve team in jouw ziekenhuis. Daarnaast liggen in het ziekenhuis altijd wel patiënten met een levensverwachting van maximaal drie maanden, bij wie nog geen gesprek is gevoerd en geen code is vast gelegd. Misschien ben jij de eerste dokter die dat gesprek gaat voeren. Pak je kans en ga doen wat nauw aan je hart ligt, gewoon in je eigen ziekenhuis.

    Veel succes,
    L. A. Siepel

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.