Praktijkperikelen
3 minuten leestijd
coronaperikel

Virologica

20 reacties

De komst van Het Virus heeft heel wat teweeggebracht in ons land. Dat is begrijpelijk, want het gaat hier niet om een griepje, zoals virustwijfelaars ons willen doen geloven. Het vermaledijde stukje RNA gaat veel verder dan dat. Het tast niet alleen onze luchtwegen aan maar, naar recentelijk is gebleken, ook ons vermogen tot logisch nadenken.

Dat leidt tot niet altijd goed te begrijpen adviezen. Zo mag een ouder niet komen kijken bij de wedstrijd van zijn kind dat bij de mini’s voetbalt, maar mogen mensen zich wel massaal verdringen op Black Friday en valt een vlucht naar Curaçao, viraal gezien, niet meer onder internationaal vliegverkeer.

Zo adviseert de GGD in Amsterdam dat kinderen samen mogen dansen, maar ben je 13 of ouder, dan mag je er, als je tenminste niet tot hetzelfde huishouden behoort, niet bij zingen; ben je boven de 18 dan mag je alleen buiten dansen en moet je het bij neuriën houden, tenzij je danspartner dezelfde voordeur heeft, want dan mag je daar wel weer binnen mee dansen – mits je er niet bij zingt natuurlijk, en tenzij het in een kerk of moskee is. Ik vermoed dat er nu wordt gewerkt aan een wet waarin staat wat je voortaan wel en niet mag zingen.

 

Gelukkig hebben we onze regering nog. Weliswaar had die ons in januari met stelligheid bezworen dat het allemaal reuze mee zou gaan vallen met dat virus (vergissing, kan gebeuren) en wisten ze kort nadien te melden dat het virus in ons land zeker geen voet aan de grond zou krijgen (nou ja, voortschrijdend inzicht en zo). Weliswaar had Grapperhaus iets te uitbundig gefeest (ach ja, komt in de beste families voor). Weliswaar hadden ze kort geleden nog geprobeerd om gezichtsbedekking strafbaar te stellen (toegegeven, daar was het dan misschien net even misgegaan, soit) en bleek het preventief opsluiten van bejaarden toch niet zo heilzaam als gedacht (inschattingsfoutje, kan de beste overkomen). Maar in september lieten onze minister en hoofd van het RIVM ons dan toch geruststellend weten dat het dragen van mondkapjes een totaal zinloze bezigheid was, die dan ook niet werd aangeraden. Nee, het was zelfs beter om die ondingen helemaal niet te gebruiken. En omdat de regering altijd weet wat goed voor ons is (oké, soms even niet, maar dat zijn incidentjes) ging het van hop! Weg ermee. Inmiddels echter is diezelfde overheid geheel bekeerd en heeft opnieuw de oplossing. Nee, nu écht: mondkapjes en niets dan mondkapjes zult gij dragen!

 

Kwaliteitseisen worden er overigens gelukkig in het geheel niet aan die dingen gesteld, dus men maakt het ons niet moeilijker dan nodig is. Het maakt dan ook niet uit hoe en waarvan ze gemaakt zijn. Dus ging ik aan de slag met satijn, katoen, vitrage en kippengaas, liet mijn fantasie de vrije loop en knutselde er tijdens een gezellige bijeenkomst met een tiental vrienden lustig op los. Er is door de minister van Huisvlijt zelfs een heuse knip- en plakinstructie op de website van het ministerie gezet zodat je ook je eigen patroontje voor je gezicht kunt fröbelen. Ze werken dan wel helemaal niet, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd in vooraanstaande medische vakbladen, maar dat was niet meer dan een flauw intermezzo: die jongens hadden natuurlijk helemaal niet begrepen waar het om gaat. En juridisch schijnt het ook al niet te kunnen, blijkens het oordeel van de Nederlandse Orde van Advocaten die de regeling afbrandde, maar die juristen weten natuurlijk ook niet waarover ze het hebben. Nee, dan doet onze regering het een stuk beter.

En daar zit ik dan, vol trots met mijn zelfgemaakte trendy mondkapje. Het zit niet heel lekker maar als je er wat aan plukt of gewoon je neus vrij houdt, valt het best mee. Soms zakt het ook weleens wat scheef, maar met wat schuiven en trekken zet je het weer goed. En kom op zeg, af en toe gun ik mezelf net als alle anderen ook even een kaploos moment. Dan stop ik het even bij mijn zakdoek in mijn broekzak en kan ik mijn opgestapelde CO2 weer even kwijt. Het werkt geweldig. Dit exemplaar houd ik, want ik ben niet ziek geworden in die drie weken dat ik dit kapje draag.

Jan Vingerhoets, huisarts, Bergen op Zoom

Praktijkperikel coronaperikel
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    https://twitter.com/RoseKikii/status/1344959063025704961

    Effe kijken... Wie daarna nog in een heilzaam effect van een (stoffen) mondmasker wil geloven kan hem misschien beter over de ogen trekken...

    Speciaal voor Nico. Er zit een leuk muziekje ...bij en ook een leuk dansje. Misschien knapt zijn humeur er wat van op...

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Wat jammer dat wie zich hier kritisch uit over de coronamaatregelen nog steeds door sommigen wordt weggezet als roeptoeteraar, als iemand die gemakkelijk vanaf de zijlijn of achteraf commentaar geeft, als een soort deserteur in oorlogstijd of op z'n ...minst als spelbreker. Of als viruswappie natuurlijk.
    Terwijl we allemaal op onze eigen wijze onontkoombaar in ons werk en privéleven met de enorme impact van deze maatregelen te maken hebben. En velen van ons zo duidelijk menen te zien dat de proportionaliteit geheel zoek is geraakt. Dat dit probleem veel groter is dan een virologisch of een capaciteitsprobleem. Dat het ook alles te maken heeft met hoe we naar de maakbaarheid van mens en samenleving kijken.
    Waarom zouden we als medici één front met regering en o.m.t. moeten vormen? Waarom moeten we allemaal meegaan in de huidige orgie van testen, controleren en beheersen? Waarom mogen de absurditeiten niet benoemd worden, zoals in dit artikel van collega Vingerhoets?
    Geef degenen die vragen durven stellen en die (soms ernstige) twijfels hebben over het coronabeleid de ruimte en het respect die ze verdienen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    En ik zou het bijna vergeten:

    Beste Jan Vingerhoets, het is een geweldig stukje! Het laat precies zien tot wat voor idiotie deze regering en hun vermeende 'experts' toe in staat zijn, en welke grove onkunde en ontstellend gebrek aan kennis deze li...eden tentoon spreiden.

    Met vriendelijke groet, Jan Bonte

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Voor die mensen die niet te labbekakkerig, te lui of te dom zijn om zelf de literatuur te raadplegen, hier wat links:

    https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/a-1174-6591

    https://www.bmj.com/content/350/bmj.h694

    htt...ps://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

    Als dit tenminste nog mag van Medisch Contact, want ook Bertho Nieboer is geen groot aanhanger van mensen die zijn overtuigingen tegenspreken. Zoals het een echte academicus betaamd.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    En weet je, Nico Terpstra, waar jouw manier van literatuur refereren argumenteren bijzonder sterk op lijkt?

    Selectief citeren, studies niet zelf lezen, er überhaupt geen snars van begrijpen als je dat al zou doen, een beetje koppen snellen en geb...ruiken als die je stellingen ondersteunen, en alle bewijs voor het tegendeel gewoon negeren, door het slijk halen of afdoen als onzin en de schrijvers van deze stukken betitelen als idioten?

    Nou, Nico? Zelfs jij moet dat toch kunnen raden.

    Juist ja. Op de door jou verafschuwde kwakzalvers. Je bent een lichtend voorbeeld.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0029767

    Kijk: nog meer humor:

    Dit is het artikel waar Nico Terpstra naar verwees.

    Ik denk dat Nico, met zijn grenzeloze wetenschappelijke kennis van zaken, het van A tot Z gelezen heeft. Ik citeer eve...n een klein stukje uit dit stuk:

    "Moreover, the exhaled fluid jet may contain cough droplets combined with the environmental wind, generating a complex laminar-to-turbulent flow field. The turbulent kinetic energy (K) of the droplets can be obtained by solving the “one equation eddy-viscosity model” (OEEVM) subgrid-scale (SGS),48,50:

    ?·(????k)+?·(????ku)=-tij·?? ij+?·(µk?k)+????e, ?·?¯k+?·?¯k u = -tij·e=cek32/?.

    The turbulent viscosity is calculated fromµk=ck?????kv. µk=ck?¯?k.(11)
    In addition, the fluctuation velocity component for the laminar-to-turbulent airflow field can be predicted by using the Reynolds-averaged Navier–Stokes (RANS) equations’ model u? i=fi?i23k???v"."

    Zo. Da's duidelijk taal, toch? Als u net zoals ik, iets minder geniaal bent dan Nico Terpstra uit Hoorn, hij wil het u vast wel even uitleggen.

    En heeft men daadwerkelijk naar de epidemiologische data gekeken waar het de situatie in New-York betreft?

    Welnee, natuurlijk niet. Hoe kan het ook anders. Nico Terpstra leest namelijk nooit iets zelf, hij snelt alleen koppen van artikelen en als die hem van pas komen in het verspreiden van zijn virofobe coronawaanzin, doet hij net alsof hij het allemaal heel goed weet. Zo doe je dat als voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

    "This article summarizes the perspective of the fluid dynamics of the facemask filtration performance, including droplet and aerosol transports, droplet evaporation, and facemask aerodynamics."

    Het was een experiment met mondmaskers, Nico. Geen gerandomiseerde studie naar het effect van maskers. Maakt voor jou, helemaal geen verschil toch, Nico? Als de titel van het stuk je maar aan staat, dan ben jij van de partij toch?

  • A. Kunenborg

    Huisarts , Leiden

    Quote: "Every time you are able to find some humor in a difficult situation you win.”
    Dankjewel collega, voor je humor!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    https://scitechdaily.com/covid-19-pandemic-could-be-stopped-if-at-least-70-of-the-public-wore-face-masks-consistently/

    Zie hier het 'wetenschappelijk' niveau waar Nico Terpstra zich baseert: normaal nemen artsen kennis van kennis en inzichten zoal...s gepubliceerd in de medische literatuur. Zo niet Nico Terpstra. Die komt altijd met vage websites aanzetten waar ongefundeerde uitspraken worden gedaan. Heb je eigenlijk wel gelezen wat er staat, beste Nico?

    "Even smaller droplets, those below 5 microns, are possibly more dangerous. These can become aerosolized and remain suspended in air for long periods. Among the many types of masks in use (cloth masks, surgical masks, and N95 masks), only N95s can filter out aerosol-sized droplets."

    Realiseer je je, Nico, dat het drielagige masker dat jij angstvallig op je neus zet, geen N95 masker is, en dat zelfs deze maskers maar een beperkte gebruiksduur hebben? En dat ze alleen de drager beschermen? Jou een beetje kennende, vast niet.

    “The results suggest that the consistent use of efficient face masks, such as surgical masks, could lead to the eradication of the pandemic if at least 70% of the residents use such masks in public consistently,” said author Sanjay Kumar. “Even less efficient cloth masks could also slow the spread if worn consistently.”

    En was het je al opgevallen, beste Nico, ouwe kwakzalver, dat ondanks het zeer hoge percentage mensen in New-York dat nu een masker draagt, het aantal besmettingen ook daar gewoon weer oploopt?

    https://www.nytimes.com/interactive/2020/nyregion/new-york-city-coronavirus-cases.html

    Ga in Godsnaam je werk en je plicht eens doen, man. Lees je literatuur, hou eens op met je 'abjecte' aanvallen op de man, simpelweg omdat je inhoudelijk nooit iets zinnigs te vertellen heb. Kwakzalver!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Nico Terpstra laat hier heel goed zien dat bij uitstek datgene is wat hij zegt te vuur en te zwaard te bestrijden. Een regelrechte kwakzalver.

    Er is geen enkele, ik herhaal, geen enkele studie die laat zien dat het dragen van een mondmasker ander...en beschermd tegen een respiratoir overgedragen virus. Maar ja, zoals gewoonlijk zal Nico Terpstra wel weer aanvoeren dat hij daar als eenvoudige huisarts geen verstand van heeft - hetgeen naar alle waarschijnlijkheid ook het geval is - maar dat hij vertrouwt op de 'deskundigen'.

    Nou Nico, ouwe kwakzalver, het zal je vast verbazen, maar de experts die dit beweren zijn er helaas ook niet.

  • anoniem, namelijk ook als complotwappie weggezet

    regulier huisarts, voor het Rijksvaccinatieprogramma

    Beste Jan,
    Wat een leuke satire, dat ten eerste.
    Het angstaanjagende aan deze tijd vind ik de enorme polarisatie ook onder collega's.
    Ook ik ben o.a. door collega Terpstra naar bejegend op social media nadat ik (in mijn ogen op een normale manier)... mijn bezorgdheid heb geuit over de manier waarop onze vrijheden als burgers worden afgenomen. Dat gaat niet alleen om de verplichting van niet-werkzame mondkapjes. Dat gaat ook over de vaccinaties tegen dit virus. De hele bevolking moet gevaccineerd worden. Waarom? Waarom wordt dit als enige uitweg uit deze lockdown gepresenteerd?
    Waarom mogen wij dit vaccin niet weigeren? Waarom worden zelfs artsen niet geïnformeerd over dit vaccin? Waarom past de KNMG censuur toe? (Recent onder de columns van ethicus Gert van Dijk die ook voor een vaccinatieplicht is.) Waarom mogen artsen geen vragen meer stellen?
    Enzovoort.
    Ik ben verdrietig over wat er gebeurt in ons land en ook buiten ons land. Er is iets ontzettend mis. Nogmaals dank voor jouw perikel.

  • bang ook weggezet te worden als complotwappie

    huisarts, nederland

    de reacties hieronder bewijzen voor mij maar weer dat iedereen is aangedaan door corona. Eens stukje satire word niet herkend. En dat terwijl humor juist helpt met ingrijpende gebeurtenissen om te gaan.
    Als waar er in het stuk word gesproken over ...wel of geen mondkapjes dit nu eens vervangen word door het wel of niet opereren van een collumfractuur word ineens pijnlijk duidelijk hoe moeilijk dit beleid van de laatste maanden uit te leggen is.
    Misschien voelen de negatieve collega's dit ook en zit er misschien meer waarheid in dit stuk dan zij voor zichzelf durven toegeven?

  • Jan

    huisarts , Bergen op Zoom

    Het gaat hier over 2 zaken: een satire op irrationaliteit van maatregelen
    enerzijds en een ander artikel van mijn hand waarin ik mijn oprechte zorgen uit
    over het geleidelijk opofferen van vrijheden. Dat laatste artikel is helaas zonder
    mijn med...eweten en toestemming overgenomen door websites die onzinnige complottheorieën verspreiden en waarmee ik helemaal niet geassocieerd wil worden. Kennelijk is dat onvermijdelijk. Betrokken sites misbruiken de vrijheid die ik juist bepleit. Maar het ter discussie stellen van de enorme nevenschade en de dreiging dat het respect voor en recht op zelfbeschikking achteloos terzijde geschoven wordt is helaas nodig.

  • Stephan Papendorp

    internist

    “Het tast niet alleen onze luchtwegen aan maar, naar recentelijk is gebleken, ook ons vermogen tot logisch nadenken.”

    In de inleiding geeft de schrijver, in een helder moment, blijk van zelfinzicht.

  • Nico Terpstra

    praktijkhoudend huisarts, Hoorn

    Met al het collegiale respect: in mijn ogen een tenenkrommend en abject verhaaltje, waarvan ik de toegevoegde waarde net als onderstaande collega's niet zie. Het mondkapje beschermt een ander mens tegen uw speeksel. Door uw eretitel arts te gebruiken... om het vertrouwen in mondneusmaskers te ondergraven, helpt u niemand. https://scitechdaily.com/covid-19-pandemic-could-be-stopped-if-at-least-70-of-the-public-wore-face-masks-consistently/

  • Annet Dam

    Huisarts, Franeker

    Geacht Medisch Contact, KNMG,
    in hoeverre selecteert u de inhoud van de artikelen op relevantie en bijdragend en verricht u research naar de auteur. U representeert onze beroepsgroep. Ik verwacht bijdragende informatie. Een perikel is vrijblijvend, ...deze auteur pleit tegen de vaccins. Vrijheid van meningsuiting, zeker. Wakker schudden ? Niet nodig. De auteur/collega’s houding ervaar ik misplaatst provocatief en respectloos.

  • Remi Willems

    Anesthesioloog, Meerssen

    Als ik niet zojuist het stukje had gelezen van Jan Vingerhoets over vaccinatiedrang had ik misschien kunnen lachen om bovenstaand artikel. Echter vind ik de uitlatingen die collega Vingerhoets doet over het Covid vaccin buitengewoon kwalijk en gevaar...lijk. Als een arts in het openbaar gaat roepen dat het allemaal niet bewezen is dat het Covid vaccin de sterfte en ziekenhuisopnames kan terugdringen is dat voor de vele vaccinatietwijfelaars misschien reden om zich niet te laten vaccineren. Ook is hij in zijn artikel bewust twijfel aan het zaaien over de betrouwbaarheid en openheid van de overheid. Je mag best kritisch zijn op de overheid, maar om op deze manier twijfel en verdeeldheid zaaien is niet echt wat we nu kunnen gebruiken in deze tijd. Schaam je Jan !

  • Marike Ooms

    huisarts , Nijeveen

    Ja, eerlijk is eerlijk het is een leuk stukje om te lezen. Maar ook makkelijk gezegd zo achteraf en van de zijlijn. Ik heb net uw stukje gelezen op de website van de Ware-wereld https://de-ware-wereld.nl/2020/12/28/huisarts-spreekt-zich-uit-over-vacc...inatiedwang/?fbclid=IwAR1GDLbIViUZ154GFq_3kptRJc3c9F6Ecif-tTU8DmMgxMOZidRxC_LRewI
    Dan lees ik dat dit artikel in het rijtje staat met een artikel met de titel: https://de-ware-wereld.nl/2020/09/09/schokkend-implanteerbare-5g-nanotech-biosensor-al-vanaf-2021-in-covid-19-vaccins/
    Dan vind ik bovenstaande opeens toch minder onschuldig of grappig.
    Worden mensen min of meer gedwongen? Is het niet anders dan bij andere vaccins? Of wordt het strikt aanbevolen net zoals we soms andere maatregelen strikt aanbevelen?
    Ik heb eerder nooit nagedacht over de verplichte vaccins die ik als (toekomstig) zorg professional moest nemen. De hepatitis B vaccinatie, de vaccinaties als militair arts, de mantoux prik (geen vaccinatie, maar toch) Nooit gemerkt dat ik daarmee een chip of iets geïmplanteerd kreeg, ik er wat anders aan over heb gehouden. En ook die vaccins waren nog voor verbetering vatbaar. Later bleken bepaalde vaccinaties veel langer te werken dan in eerste instantie gedacht (hepatitis A, rabiës) andere vaccins bleken wat minder goed te zijn waardoor die nog herhaald moesten worden (kinkhoest). Misschien ben ik te naïef geweest in het verleden? Ik ben nu ook echt wel kritisch naar het een of ander. Maar je komt momenteel ook wel hele bijzondere verhalen/meningen tegen die ik toch maar zo naast me neerleg.

  • Rein Mulder

    arts niet praktiserend, Arnhem

    Dit bescheiden cabaretesk stukje had volgens mij beter binnen de vrienden-knutselgroep van collega Vingerhoets kunnen blijven. Het is nogal gemakkelijk om gebeurtenissen rond het Coronabeleid uit de context te halen, met de kennis van nu kritiek te g...even op het eerder gevoerde beleid of het spanningsveld tussen wetenschap en politiek te ridiculiseren. Als je daar als intieme groep wat plezier aan beleefd, het zij zo. Maar dit gekunsteld stukje proza hoort naar mijn mening niet thuis in Medisch Contact in de rubriek Perikel.

  • Anthonie Taselaar

    arts, niet meer practiserend, Boekelo

    mijn suggestie: in de adressering de Heren Rutte en de Jonge, die met die schoenen, toevoegen

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Ha ha ha, wat een leuk stukje.

    Ministerie van VWS: ze doen wat ze kunnen, maar ze kunnen niet wat ze doen.

    Totaal beschamend.

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.