Praktijkperikelen
1 minuut leestijd
Praktijkperikel

Teennagelverwijzing

23 reacties

De moeder van een 12-jarige jongen belt mijn assistente met het verzoek om vandaag een verwijzing klaar te maken voor de chirurg van het ziekenhuis waar zij werkt, opdat die haar zoon morgen kan helpen aan zijn ingegroeide teennagel. De assistente ziet dat de teen nog niet door de huisarts is gezien en legt uit dat dat toch gebruikelijk is alvorens een dergelijke verwijzing wordt gemaakt.

Hierop besluit moeder over te gaan op een e-mail aan de huisarts, met de reeds bekende informatie en vraag. Ik mail haar terug dat een verwijzing helaas niet mogelijk is zolang de teen niet is beoordeeld, en verzoek haar, desnoods op korte termijn, een afspraak voor haar zoon te maken.

De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk bij de lezers bekend: de poortwachtersfunctie, vaak beter afwachten dan voorgoed een jonge knul opzadelen met een smal teennageltje; wigexcisie is een ingreep die wij als huisartsen prima beheersen en die wij veel goedkoper verrichten dan de chirurg.

Twee dagen later krijg ik een uitgebreide mail van moeder – dit keer om een en ander kracht bij te zetten en mede ondertekend door vader – dat de wigexcisie inmiddels heeft plaatsgevonden, dat het jammer is dat ik niet mee wilde werken aan een verwijzing, omdat zij toch sowieso weinig zorg vragen. En of ik alsnog de verwijzing in orde wil maken.

Tja…

Lees ook
Praktijkperikel
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.H. Bretschneider

    KNO-arts, Utrecht

    Zouden wij onder zorgcollega’s, verpleegkundige, assistenten, artsen … niet ook soepel met een simpel verzoek om zo een belangrijke teennagelverwijzing om kunnen gaan?
    Alleen een idee.

  • B.J.N. Wetzels-van Drunen

    Huisarts

    Ja, alsjeblieft geen verwijzing maken! We maken toch geen verwijzingen waarin we zelf geen enkele stem hebben gehad? Wat er met de kosten gebeurt is niet ons probleem in zo'n geval.

  • D.M. Boland

    chirurg n.p.

    ..of zit de moeder soms in het vak dan wel dicht bij het vuur en kent ze een sluiproute door het wachttijden oerwoud? Gepasseerd en daarna gechanteerd worden is niet leuk net zo min als lopen met een ingegroeide nagel.

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, Thesinge

    Ik heb mezelf dringend voorgenomen niet meer op elk onrecht aan te slaan. Maar deze is wel moeilijk.

  • K.T.S. Konings

    Huisarts, Maastricht

    Zeer herkenbaar. Onbegrijpelijk dat er chirurgen zijn die dit gewoon aanbieden!

    • V.H. Heemskerk

      Chirurg, Groningen

      Een correct uitgevoerde wig excisie betekent het verwijderen van het ingroeiende deel van de nagel, de nagel zoals deze zichtbaar is wordt dus slechts een millimeter smaller, dit is dus geen smal teennageltje. Daarnaast is het verwijderen van het bij...behorende stukje matrix door excisie of Phenolisatie cruciaal om recidief te voorkomen. Dit wordt bij mijn weten niet standaard door alle huisartsen gedaan. Daarmee blijft het verwijzen voor deze ingreep nog steeds een valide optie.

      • J. Lindeboom

        Huisarts, Groningen

        Bij een eerste ingreep voor een ingegroeide teennagel kan in mijn -zij het nog wat beperkte- ervaring prima volstaan worden met een partiële nagelextractie, zonder aan het nagelbed te manipuleren. Met daarna adviezen t.a.v. het knippen van de nagels ...voorkom je bij de meeste mensen een recidief. Als de nagel herhaaldelijk ingroeid zou je inderdaad het ingroeiende deel van de nagelmatrix kunnen verwijderen, of pt verwijzen naar de chirurg.
        Hele gekke gang van zaken dit, ik zou zeker geen verwijzing antedateren, dat zoekt de betreffende chirurg dan maar uit.

      • Huisarts, Smits, Haarlem

        Ik weet niet waar u op baseert dat niet alle huisartsen dat standaard doen, maar dat staat wel degelijk zo in de huisarts(opleiding) richtlijn.

        Overigens staat ook in de voor huisartsen en specialisten geldende richtlijn (op richtlijnen database)... dat het bewijs voor fenolisatie ter preventie van recidief flinterdun is..

      • P.R. Schutte

        oud chirurg, diredrecht

        heel juist, zoals ik al schreef. Binnen 1 week is alles ok en pijnvrij. (zonder hechtenfant dat is uit den boze!) (hechten in gecontamineerd gebied is vrijwel nooit een goed plan)

  • J.H. Leenders

    zorgveldwachter, Leeuwarden

    Brief/e-mail aan de chirurg , met een copie aan de voorzitter van diens maatschap, sturen met het dringende verzoek om met moeder van patiënt contact op te nemen om de zaak verder te regelen.
    Kun je later aan moeder uitleggen dat de chirurg het zal... regelen.
    Motto: de gehaktbal altijd op het bord leggen waar deze hoort.

    • R. Koster

      oogarts, Veenendaal

      de ouders zullen moeten betalen…
      niks ‘regelen’ door ziekenhuis/chirurg
      er is klaarblijkelijk van te voren gevraagd door ziekenhuis/chirurg voor een verwijzing: dat moeten de ouders met de verwijzer, van te voren!, regelen.
      als die dat niet goed ...doen dan is het risico bij de ouders en NIET bij het ziekenhuis/chirurg.
      wel had ziekenhuis/ dan wel de arts de behandeling evt. kunnen uitstellen…

  • P.R. Schutte

    oud chirurg, dordrecht

    een wigexcisie is een achterhaalde ingreep, met meer morbiditeit. Een subtiele vorm is o.a, een partiële matrixexcisie die resulteert in genezing binnen een kleine week. {schütte, P.Ron (1980) Ned. T. Geneesk. 124, 1868)

  • W. van Harmelen

    Gynaecoloog, Zoetermeer

    Heeft u de klacht van patiënte al binnen?
    Klinkt overigens als 2e lijns behandeling op eigen verzoek, dus onverzekerde zorg, neem ik aan.
    Sterkte met de verdere patient-arts relatie.

  • R. Koster

    oogarts, Veenendaal

    maak de ouders duidelijk, dat zij in het nederlandse systeem verplicht zijn om via een/de poortwachter te gaan en dat de’verwijzing’ dan pas juridisch rechtsgeldig is;
    als de huisarts alsnog een verwijzing doet FRAUDEERT hij/zij, dus dat is van de ...andere kant ook nog eens worden gebeten
    de chirurg, c.q. het ziekenhuis moet in dit geval de ouders laten betalen en als die dat vervolgens weigeren omdat ze het gevoel hebben verzekerd te zijn, dan komt het vervolgens op het bordje van de verzekeraar en NIET van de terecht weigerende huisarts, die heeft juridisch gezien geen relatie met het probleem, waar de ouders zichzelf in hebben gemanouvreerd.
    het is aan ALLE verzekeraars de plicht om hun KLANTEN erop te wijzen dat zo de regels zijn en niet dat de artsen dit iedere keer weer opnieuw aan hun PATIENTEN moeten uitleggen: zonde van de dure tijd en emotionele schade voor PATIENT en ARTS

    • Gepensioneerd Chirurg, Zoetermeer

      Ik weet niet waarom die Chirurg/ziekenhuis de ouders zou moeten laten betalen. Ook de chirurg heeft zich niet aan de regels gehouden, dus moet hij of zij de kosten maar op zich nemen. En als het ziekenhuis betaald wil worden, dan van de chirurg.!

  • J.M. Groen

    Uroloog niet praktiserend

    Als het ziekenhuis consequent is stuurt het de rekening naar de patiënt. Die kan proberen de zorgverzekeraar te verleiden om de rekening aan de ouders te voldoen.
    Als je als specialist een vriendendienst bewijst moet je dat ook zo regelen. Ik ga ...dan even voorbij aan de indicatie stelling en expertise van de huisarts. Deze had met een kleine ingreep en vooral advies ter voorkoming van recidief kunnen volstaan. Er blijven namelijk nog negen tenen over.

  • S. Khalloufi

    Huisarts

    Een foto van de teen via de email was een optie geweest. Een verwijzing met terugwerkende kracht is verboden.

  • P.J.F.M. de Breet

    Huisarts, Echt

    En zo halen collega’s gemaakte afspraken, richtlijnen en ons beleid onderuit…

  • A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    Het trieste aan dit hele verhaal is dat deze verwijzing alleen maar - en dan ook echt ALLEEN MAAR - over het geld gaat. Het gaat niet over mijn expertise, niet over de inhoudelijke redenen voor de verwijzing etc. Het interesseert sowieso niemand een ...BAL wat er in die brief staat. Niemand zal deze brief überhaupt lezen. Het gaat om geld. Zodat het ziekenhuis achteraf - bij controle - geen gezeik krijgt met de verzekeraar.
    De ouders en de chirurg hebben de behandeling al lang in gang gezet en uitgevoerd. Dus waarom de huisarts achteraf lastigvallen met dat hemeltergende gezeik over een 'verwijsbrief'? We zijn toch geen laaggeletterde idioten die je als een marionet kunt bedienen, en dan achteraf nog een boze mail sturen als we daar niet aan willen voldoen? Vaak nog met de volkomen onterechte en voor de huisarts kwetsende toevoeging: 'dus nu is de patiënt de dupe door uw weigering?' Het is niet te geloven.
    Dit verschijnsel moet voor eens en altijd stoppen. Specialisten moeten in bepaalde omstandigheden zelf kunnen besluiten of ze wel of niet iets doen, daar lijken ze me uitstekend toe in staat. OF ze moeten tegen de patiënt (of de ouders) zeggen: het is aan de huisarts of er wel of niet iets gebeuren moet en het oordeel daarover zullen wij respecteren.
    En anders flikkeren we dat hele poortwachtersysteem in één keer het raam uit. Ik - en 12.000 collega's - zijn er namelijk inmiddels namelijk helemaal klaar mee.

    [Reactie gewijzigd door G?bel op 19-08-2022 22:57]

    • N.J.G.W. Willemsen

      Huisarts, Deventer

      Zeer goed verwoord collega. Helemaal mee eens. Als een specialist een behandeling inzet beloofd etc dan ook zelf de verantwoordelijkheid dragen en niet bij de huisarts aan laten kloppen voor vwb.

      • A.J. Colon

        Neuroloog

        Het zijn niet alleen huisartsen die deze mening ondersteunen. Zoals het hier beschreven wordt kan niet. Voor een vriendendienst (moet kunnen wat mij betreft) geen rekening, indien een officiële rekening dan ook de officiële weg.

  • J. Wind

    huisarts, Wijk en Aalburg

    En nu de vraag 'achter de vraag': gaat u deze verwijzing maken?

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.