
Hoe werkt het tuchtrecht?
Casus: Er is een klacht tegen mij ingediend bij de tuchtrechter. Hoe werkt het tuchtrecht precies, wat kan ik doen en wat kan ik verwachten?
Casus: Er is een klacht tegen mij ingediend bij de tuchtrechter. Hoe werkt het tuchtrecht precies, wat kan ik doen en wat kan ik verwachten?
De komende drie zaterdagen heb ik nachtdienst op de huisartsenpost. Deze bevindt zich op drie kwartier rijden van waar ik woon, en in deze barre tijden bestaat er dus een gerede kans staande gehouden te worden. Door oom agent die mij vraagt 'waar ik op dit tijdstip van de dag naartoe denk te gaan...?'
Deze man van 50 jaar heeft hetzelfde stramme, pijnlijke gevoel in de knieholte als een paar jaar geleden toen hij DVT bleek te hebben. Hij heeft koorts en dat had hij toen ook. Complicerende factor: zijn vrouw is positief getest op covid.
Zorgvuldig trek ik mijn beschermende kleding uit. Het is half februari, het vriest en bibberend loop ik richting mijn auto. Op de deur van de boerderij achter mij hangt een briefje. Het moet het schaarse bezoek attenderen op de covidbesmetting van de bewoonster. Ze is 91. Ze weet dat het leven eindig is. Ze raakte helaas besmet door haar zeer schaarse bezoek.
Een 50-jarige patiënt werd door een van onze internisten naar onze afdeling verwezen voor een echogeleid histologisch biopt van een inguïnaal lymfoom – overigens zonder voorafgaande radiologische diagnostiek in ons ziekenhuis.
Laat ik beginnen met jullie te bedanken. Dank jullie wel dat jullie je zo hard inzetten om de covidpandemie te bestrijden en dat jullie onze levens in zo goed mogelijke banen proberen te leiden. Jullie draaien overuren en krijgen daarvoor in de plaats vaak stank voor dank. Van complotdenkers tot doorgedraaide ouders, kritiek komt van alle kanten, dat besef ik goed.
Als huisarts voer ik regelmatig rijbewijskeuringen uit, de laatste tijd meer dan vroeger. Dit komt doordat steeds minder huisartsen rijbewijskeuringen uitvoeren, mogelijk vanwege drukke praktijken of niet-kostendekkende vergoedingen.
Een dame van middelbare leeftijd had een dubbele afspraak op mijn spreekuur. Als onderwerp had de assistente genoteerd: 'onduidelijk verhaal'. In de episodelijst een waslijst aan onverklaarde lichamelijke klachten.
Het is alweer wat jaren geleden dat mijn 90 jaar oude vader de diagnose slokdarmkanker kreeg, met daarbij het bericht dat een stent nog wat uitstel van overlijden zou bieden.
Mevrouw B is pas 90 geworden en ze behoort tot de groep die via de huisarts wordt uitgenodigd voor een covidprik bij de GGD. Ze is nog heel vitaal en redt zich prima zelfstandig. Ze wordt alleen wel een beetje doof. Veel contacten heeft ze niet. Ik ben haar de uitnodigingsbrief, die vijf pagina’s beslaat, maar even zelf gaan brengen.