Oxy, handgeschreven
11 reactiesSinds de komst van corona is er in de media weinig aandacht voor opioïden. Geen krantenkoppen, geen nieuwsrubrieken. Google toont vooral links naar bekende websites. Opiaten.nl is overigens wel de moeite waard. Veel wetenswaardigheden. U kunt er lezen dat Nederlandse apothekers vorig jaar 6 procent minder sterkwerkende opioïden verstrekt hebben.
Verder toont Google links naar mijnmedicijn.nl, waar u de vaak negatieve ervaringen van 297 patiënten kunt lezen met de door u voorgeschreven oxycodonnetjes en fentanylpleisters. Als u toch aan het googelen bent: kijk eens op drugsforum.nl. Verbazing alom. Of op obscure websites als online-medicijnen-kopen.nl en morfine-kopen.nl, waar u oxy (straattaal voor oxycodon) voor weinig koopt.
Ik vraag me af of het te-gemakkelijk-voorschrijven-van-opioïden nog wel leeft onder dokters en patiënten. Ik zie de receptjes alweer vaker – protocollaire pijnbestrijding – voorbijkomen. Journalisten zijn niet meer geïnteresseerd in het onderwerp. Corona is allesoverheersend. Vooruit, studenten benaderen me nog wel. Of je dokters die te veel opiaten voorschrijven zou kunnen straffen, vroeg een studente vorige week aan me. Ze had leuke suggesties. Volgens opiaten.nl wordt er veel onderzoek gedaan, maar dat verandert vooralsnog niets aan het probleem. Belangrijker is dokters en patiënten bewust te blijven maken dat er een probleem is. Bij dezen dan.
Ik zie de receptjes alweer vaker voorbijkomen
6 procent minder is een begin: van 625 duizend naar 585 duizend gebruikers. We zijn er nog lang niet. Het belangrijkste is het aandragen van uitvoerbare oplossingen. Misschien helpt het – gaf ik de studente ter overweging – als dokters opiaatrecepten weer met de hand moeten uitschrijven – zoals vroeger – voluit met alles erop en eraan. Dat kost tijd. Tijd om even na te denken en om samen met de patiënt te besluiten of het recept wel nodig is. Oké, ik hoor het al, dat moet dan ook gelden voor antidepressiva en voor pammetjes. Mee eens.
-
Lives matter
24 juni 2020 -
Nog een andere lockdown graag
05 juni 2020 -
Pas op voor mondkapjesdragers
26 mei 2020
"Mooi Tindersticks, Dolf. En we blijven roepen, al is het in de woestijn.
En Wolter Birza, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoewel, soms geldt 'Voorkomen is duurder dan genezen'. De titel van een fraai boekje dat Hans van Maanen indertijd schreef. https://www.bol.com/nl/f/voorkomen-is-duurder-dan-genezen/33443261/"
"In de rubriek - zeg het muziek
luister naar deze song
Medicine van de Tindersticks
https://www.youtube.com/watch?v=JZVwJO9I_eE
There's medicine you want
Medicine you need
Medicine to get you on your feet
Off your knees
Cause every single day
And every single hour too
That medicine it works inside of you
In your head
In your dreams
In your dreams
You worked it so hard
You tried to make it shine
Medicine it keeps you down that mine
In your head
Cause every single day
And every single hour too
That medicine it works inside of you
In your head
In your dreams
In your dreams"
"Nog even ter zake, yo !
In 2018 schreef staatssecretaris Blokhuis (CU) namens het kabinet dat het oxycodon gebruik in Nederland niet problematisch was/zou zijn. Dat is twee jaar geleden.
Een jaar later schreef Bruno Bruins (VVD)- die als minister van medische zorg inmiddels dit dossier had overgenomen - dat hij toch wel erg geschrokken was. Hij stelde een werkgroep/task force in. Er kwam ook een actie agenda.
Dit alles na niet aflatende bemoeienis van huisarts Jos van Bemmel, die direct vanuit de spreekkamer /werkvloer allerlei rake observaties zomaar de lucht in gooide: 'Ook in Nederland moesten we ons opmaken voor nieuwe heroïne plaag, als we niets zouden doen'
Het is nu juli 2020. En waar zitten we nu in dit dossier ? Wat is de actuele situatie ? Ja: er zijn in tussentijd richtlijnen bijgesteld, er wordt onderzoek gedaan. Maar is het genoeg ?
Als ik naar mijn oxycodon dashbord kijk staat mijn scherm sinds een 1/2 jaar op zwart. De laatste kamerbrief is van 10 okt 2019.
En: als ik dit in de laatste drugsmonitor lees slaat de schrik me wel om het hart : 'onbekend is in hoeverre oxycodon en andere (nieuwe) synthetische opiaten (zoals fentanylen) niet medisch
worden gebruikt'.
Laat dit even bezinken: hebben we hier met het zgn ijsbergfenomeen van doen ? Van Ark kan/moet vol aan de bak.
Dit alles indachtig de eerste wet van Dolf: de werkelijkheid houdt zich niet aan de afspraken, spelregels,en/of protocollen.
Ergo: je moet altijd onder de mat blijven kijken.
Want: als je niet kijkt, zie je ook niet.
Laatste kamerbrief actie agenda voortgang opioiden 10 okt 2019
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/10/10/kamerbrief-over-voortgang-actie-agenda-opioden
nationale drugsmonitor 2019 - 4-3-2020
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/03/04/nationale-drug-monitor-jaarbericht-2019
de jos van bemmel acties
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/oxycodon-een-nieuwe-heroineplaag.htm
"
"Toen ik nog als huisarts werkzaam was heb ik pogingen ondernomen de in de periode voor mij ruim voorgeschreven pammetjes (vervanging van barbituraten) af te bouwen. Dit bleek bijna onbegonnen werk.
Wel effectief was het op indicatie nooit langer voorschrijven dan een week. Iedereen, die meende ze langer nodig te hebben, moest op consult komen. Bij dit consult werd opnieuw diagnostiek bedreven en zelden een herhalingsrecept voor weer een week geschreven.
Dit beleid voerde ik bij alle medicatie waarbij verslaving ook de loer ligt.
Patiënten waren hier snel van op de hoogte en dat bespaarde een heleboel ‘gedoe’.
Kortom: voorkomen is beter dan genezen. "
"@Algra: Wat zou ik soms graag Omar zijn: Maar ik rook niet. Wapens zijn in Nederland verboden, en ik kan toch niet met een luchtbuks aankomen. Bovendien ben ik een watje, en bovenal:
Ik heb bij lange na niet zo'n indrukwekkend hoofd.
Enne... "Bonte is coming, yo" klinkt lang niet zo indrukwekkend...."