Blogs & columns
Danka Stuijver
Danka Stuijver
2 minuten leestijd
Column

Nu geen poen, straks wel een goed pensioen?

14 reacties

De laatste tijd is er veel te doen over het pensioenfonds voor huisartsen, de SPH. Steeds meer, vooral waar­nemend, huisartsen willen van de verplichting tot deelname af. Maar is dat terecht? En is dat verstandig?

Ook ik kreeg het bericht dat mijn pensioen­premie sinds dit jaar met 24 procent is gestegen. De SPH legde mij uit dat ik behoor tot de groep niet-zoveel-verdieners die in voorgaande jaren structureel te weinig pensioen (minder dan het fiscaal maximum) mocht opbouwen. Nu, in pensioenregeling 2.0, mag ik dat wel. Of ‘moet ik’, het is maar hoe je het bekijkt.

Naast de enorme premiestijging is het voor huisartsen met een flexibel inkomen al jaren een pijnpunt dat hun premie wordt berekend op basis van inkomsten van drie jaar geleden. Een collega vertelt dat ze in september 2019 huisarts werd. Ze werkte vier maanden keihard om haar aanstaande wereldreis te financieren. Drie jaar later is ze moeder van een huilbaby en werkt ze twee dagen in de week om niet burn-out te raken. De inkomsten in 2019 zijn door de SPH geëxtrapoleerd naar een volledig werkjaar waardoor zij in 2022 ruim 2000 euro pensioenpremie per maand betaalt bij een omzet van nu 5000 euro per maand. ‘Het liefst betaal ik de helft, dat zou mijn 70-jarige ik wel begrijpen, maar dat mag niet.’ Dus zit een vakantie er dit jaar niet in of een tweede kind – als ze dat al zou willen – want ook tijdens zwangerschapsverlof (en het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid) moet de pensioen­premie gewoon worden opgehoest. ‘Nu geen poen, straks wel een goed pensioen’, grapt ze. Maar is dat zo?

Huisartsen willen zelf kiezen waarin en hoeveel ze investeren voor later

De SPH presteert al zes jaar onder de door henzelf gestelde doelen. Dit wijten ze aan hoge kosten en een tegenvallende financiële markt. Hoewel de SPH poogt transparant en servicegericht te zijn was vooral die servicegerichtheid de afgelopen maanden, door de combinatie van een nieuw pensioenregeling en verandering van pensioenuitvoerder (naar Achmea), ver beneden peil. Om een deel van de ontevredenheid en onrust weg te halen werd een webinar georganiseerd, maar die had niet het gehoopte vertrouwenwekkende effect. Met name de rekenvoorbeelden in de webinar, met teleurstellende uitkeringen, hebben meer huisartsen ervan overtuigd van het verplichte pensioenfonds af te moeten. Ze willen zelf kiezen waarin en hoeveel ze investeren voor later. Vooral nu het belastingvoordeel, in de vorm van een fiscale jaarruimte, fors wordt uitgebreid.

Roxane van Iperen schreef in een recent essay dat de Nederlandse middenklasse haar liberale waarden heeft ingeruild voor een angstige focus op de eigen positie. En ja, de ‘What’s in it for me?’ klinkt sterk door in de kritieken op de SPH. Wezenpensioen? Maar ík heb geen kinderen. Partnerpensioen? Maar ík heb geen partner. We willen liever een individueel keuzecontract dan een solidair collectief pensioencontract. Terwijl collectiviteit toch ook belangrijke voordelen heeft zoals het delen van het overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheidsrisico en beleggingsrisico’s. Daarnaast is de vraag hoeveel huisartsen in staat zijn een solide toekomstbestendige buffer op te bouwen. Is een zeker paternalisme dan niet gerechtvaardigd?

Feit is dat een groeiende groep huisartsen het pensioenfonds niet langer ervaart als veilig vangnet, maar als een molensteen om hun nek. Zij willen openheid, inspraak en eisen bovenal flexibiliteit. Ik vermoed dat zonder deze ingrediënten de houdbaarheidsdatum van het verplichte pensioenfonds onherroepelijk in zicht komt. 

Meer van Danka Stuijver

  • Danka Stuijver

    Danka Stuijver is waarnemend huisarts. Naast haar columns voor Medisch Contact maakt zij ook de podcast Over de Grens.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • E.A. Reijnders

    huisarts gepensioneerd, abcoude

    Zelf ontvang ik pensioen uit 4 pensioenfondsen. De Sph is het fonds wat het sterkste de uitkering heeft laten stijgen. Wat ik prettig aan ze vind is dat de beroepsgroep veel te zeggen hebt over de omvang van het pakket. Ze besloten premie vrijstellin...g te geven aan collega's waar het inkomen is weggevallen door een chronische ziekte. Ik gun alle huisartsen dit pensioen fonds.

  • R.S.M. . Boonen

    Cosmetisch arts KNMG, Nieuwerkerk aan den IJssel

    Hiermee wordt de keuzevrijheid van die 20% die niet wil ontnomen, dat is jammer, is toch een op de 5 huisartsen............... en ook jammer dat de overheid dit wettelijk bepaald.....huisartsen moeten toch zelf in staat geacht worden hun eigen financ...iele toekomst te bepalen. Ik snap niet wat de reden is dat de wetgever zich hiermee bemoeid.

  • R.S.M. . Boonen

    arts, Nieuwerkerk aan den IJssel

    Ik ben geen huisarts, maar profiel arts en heb daardoor nog de vrijheid om zelf mijn pensioen te regelen.
    Hoera, ik zit (daarom nog?) niet in het keurslijf. Wat ik niet begrijp is dat de afgelopen 30 jaar (huis) artsen en medisch specialisten het ...toegestaan hebben dat externe organisaties stukje bij beetje hun vrijheden afnemen. Pensioen premie betalen? prima, maar dat bepaal je zelf, vrijwillig , en niet het collectief. Wat is er verkeerd aan om die keus zelf te maken?

    • Huisarts

      Het lijkt me nog best gedoe om zonder pensioenfonds voldoende geld apart te zetten voor een goed pensioen, maar fijn dat het u goed afgaat. Ik snap echter niet welke externe organisaties icm het verplichte huisartspensioen u bedoeld? Het SPH (stichti...ng pensioenfonds door huisartsen) is in 1973 door huisartsen zelf opgericht. Jarenlang mochten alleen praktijkhoudende huisartsen deelnemen, maar sinds 2007 (huisartsen in loondienst), 2009 (waarnemend huisarts) en 2021 (huisartsen in opleiding) zijn ook andere groepen welkom. Al deze groepen hebben hier als collectief (minimaal 60% moet akkoord zijn met de verplichtstelling, op dit moment ligt dat percentage >80%) zelf voor gekozen. Ik snap best dat er huisartsen zijn die tegen de verplichtstelling zijn, maar het is niet zo dat een externe organisatie ons deze verplichting heeft opgelegd.

      [Reactie gewijzigd door op 30-05-2022 20:05]

      • R.S.M. . Boonen

        Cosmetisch arts KNMG, Nieuwerkerk aan den IJssel

        Wat is erop tegen dat u een collectief pensioen afsluit op vrijwillige basis? Volgens uw gegevens zal 80% dan meedoen, dat lijkt mij genoeg om voor de voordelen van een collectief pensioen. De 20% die niet wilt, kan dan toch zelf besluiten wat ze do...en? ""everydody happy""zou ik zeggen.....

      • M. Termaat

        Huisarts , Groningen

        Mij is nooit gevraagd of ik voor of tegen een verplicht pensioenfonds ben. Ik ben nu 16 jaar huisarts. Wie zou mij dat wanneer gevraagd moeten hebben?

        • R.S.M. . Boonen

          Cosmetisch arts KNMG, Nieuwerkerk aan den IJssel

          Ik denk dat de regeling al in is gegaan voor uw registratie als huiarts. Dan kom je automatisch ongevraagd in de collectieve afspraken terecht.

        • Huisarts

          Goed nieuws: u kunt uw keuze ongevraagd doorgeven. Het draagvlak voor verplichtstelling wordt gemeten aan de hand van het aantal deelnemers (huisartsen) dat lid is van de beroepspensioenvereniging (BPV) van de SPH. Indien de meerderheid (>60%) van de... huisarts voor verplichtstelling is zal deze voor de hele groep gelden. Dit is geregeld in de wet verplichte beroepspensioenregeling.

  • K.M.M. Kievit, huisarts

    Beste Danka,
    Bedankt voor je column waarin je de voor-en nadelen van het verplichte pensioenfonds belicht.

    Persoonlijk ben ik niet tegen een beroepspensioenfonds, maar wel tegen het verplichte karakter omdat hiermee een keuzevrijheid wordt ontnom...en.

    De term solidariteit wordt door voorstanders van dit verplichte pensioenfonds frequent gebruikt. Voor deze groep geldt dat voor hen de voordelen ruimschoots opwegen ten opzichte van de nadelen, kortom is dit verplichte pensioenfonds de uitkomst. Ze vergeten daarbij dat voor een deel van de leden de voordelen juist niet opwegen tegen de nadelen.
    Alternatieve opties hebben ook voor-en nadelen. De voorstanders van het pensioenfonds zullen om die reden nooit voor het alternatief kiezen, omdat dit flink in hun nadeel is. Andersom verwachten ze dit nu wel van tegenstanders van dit pensioenfonds. Het verplichte karakter maakt echter dat je geen keuze hebt.

    Ik wil graag de keuzevrijheid hebben. Op deze manier kan iedereen een keuze maken die het beste bij hem/haar past.

  • A.M. van der Linden

    huisarts

    Fijn dat hier aandacht voor is, een discussie kan geen kwaad lijkt me.
    Ik ken ook een aantal verhalen van jonge (vrouwelijke) huisartsen die kostwinnaar zijn en door de hoge pensioenpremie in de problemen komen. Meer keuzevrijheid zou dan prettig zi...jn.
    Op de huisartsopleiding is hier geen aandacht voor (geweest), terwijl vooral de eerste jaren nadat je klaar bent de premie erg drukt op je inkomen.
    Ik begrijp dat de verplichting verdwijnt als er minder huisartsen lid worden van de BPV. Weet iemand hoeveel huisarten zijn er op dit moment lid zijn?

  • J. Helder

    huisarts waarnemer, De Knipe

    Volgens mij is nog steeds het gegeven "eendracht maakt macht" van toepassing op pensioen opbouw. Verplicht samen in een groot, zelfstandig fonds lijkt mij meer zekerheid te geven dan een individueel afgesloten contract.
    Inmiddels kan ik er al de vr...uchten van plukken. Helaas niet het maximum omdat ik indertijd als waarnemer niet deelnam. Maar nu wel een financiële basis zekerheid.

  • J. Boddé

    Huisarts

    Goed verhaal, terechte vragen. Maar laten we toch hopen dat die ingrediënten van je conclusie niet komen. Wellicht de enige nuttige knop is die van de driejaarsregeling bij variabel inkomen. Vooralsnog vertrouw ik liever nog even op de SPH dat ze het... netjes regelen. Een beetje zelf beleggen moet toch ook wel lukken van het geld dat je over houdt? Als top 10% verdienende nederlanders?

  • J.L.H. van Zanten

    Huisarts, Wageningen

    We klagen wat af de laatste tijd via de media en vakbladen: diensten, coronabeleid, pensioen.
    Laten we de LHV gebruiken om te communiceren met beleidsbepalers ipv al deze negativiteit in media.
    We lijken enorme zeurpieten voor de buitenwereld.

  • M.P. Rümke-Gemmeke

    Huisarts met pensioen , Den Helder

    Ik heb het SPH altijd een prima instelling gevonden en was blij dat in na mijn vestiging kon deelnemen. Toen ik waarnam kon dat niet. Nu gelukkig wel. En al heb je nu geen partner of kinderen, wat niet is kan komen. En waarom zou je niet vooruit kijk...en naar de toekomst. Mijn echtgenoot is tandarts. Hun pensioenfonds is begin jaren tachtig afgeschaft. Toen moest hij een verzekering afsluiten om een lijfrente te krijgen. Die is niet flexibel en peperduur ook in slechte tijden. Terwijl de SPH premie na een slecht jaar ook weer daalt.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.