Inloggen
Blogs & columns
Column

Complotwending

30 reacties

Hoe krijgen we de antivaxers zover dat ze zich in het belang van ons allen laten vaccineren? Een zorgpremie­korting voor gevaccineerden? Een verplicht vaccinatie­boekje met een coronastempel bij reizen naar het buitenland? Niet verkeerd, maar misschien is bijstelling van de mindset een betere optie dan een impliciete strafmaatregel.

De oorzaak van de vaccinatieweigering is soms een christelijke geloofsovertuiging maar veel vaker het geloof in complottheorieën. 22 procent van de mensen die in 2017 PVV stemden en 29 procent van de SGP-stemmers gelooft dat er met een vaccin ook een chip wordt ingespoten waardoor de overheid mensen permanent kan volgen. En 15 procent van de Nederlanders geloofde in mei dat het coronavirus een biologisch wapen is. Tja, hoe krijgen we deze geïndoctrineerde minds gereset zonder impliciet te straffen?

Bij de complotdenker ga ik een andere strategie volgen

Misschien moeten we indoctrinatie met indoctrinatie bestrijden. Regelmatig vragen patiënten me of ze zich binnenkort moeten laten vaccineren tegen corona. De ‘gezonde scepticus’ adviseer ik – na alle voors en tegens besproken te ­hebben – om dat wél te doen. Maar bij de doorgewinterde, wantrouwige complotdenker ga ik wellicht een andere strategie volgen. Ik zal zeggen dat de overheid via de social media complottheorieën als van de ingespoten chips zelf de ether in heeft gebracht. ‘Door fake news te verspreiden hopen ze dat u zich níet laat vaccineren. Dat doen ze vooral in overbevolkte landen als Nederland. Ze willen minder mensen, meer levensruimte en – bij schaarste – er zeker van zijn dat ze zelf wel een prik krijgen. Het is net als met roken: de overheid zit achter al die reclame. Ze willen dat u blijft roken. Wel accijnzen betalen en gauw dood: het beste medicijn tegen over­bevolking.’

Een sterke complotdenker die zich dan niet laat ­vaccineren.

Veldwerk vaccinatie
 • Jos van Bemmel

  Jos van Bemmel schrijft vanuit zijn ervaringen als huisarts.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Somer

  cardioloog

  25-02-2021 20:44

  “Tja, hoe krijgen we deze geïndoctrineerde minds gereset zonder impliciet te straffen?”
  "Door te zeggen dat de overheid complottheorieën als van de ingespoten chips zelf de ether in heeft gebracht. ‘Door fake news te verspreiden hopen ze dat u zich ...níet laat vaccineren. Ze willen minder mensen, meer levensruimte en – bij schaarste – er zeker van zijn dat ze zelf wel een prik krijgen”

  Coronacritici stellen het tegenovergestelde: namelijk dat de overheid juist door indoctrinaties een angstpsychose/ mindset heeft veroorzaakt en in stand houdt met als doel de bevolking te reduceren en te controleren

  Collega Nieboer MC 24-02-21 meldt:
  “Uit een uitgelekte mailwisseling bleek dat het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken rond april 2020 met verschillende wetenschappers aan een strategie heeft gewerkt om angst voor corona te vergroten met als doel meer begrip voor ingrijpende coronamaatregelen te kweken. De wetenschappers leverden volop suggesties, waaronder ook voorstellen om ‘angst en volgzaamheid bij de bevolking’ op de agenda te zetten”.

  Collega van Bemmel meldt:
  15 procent van de Nederlanders geloofde in mei dat het coronavirus een biologisch wapen is.

  Collega Weel, MC 22-02-2021 suggereert:
  ” Kan de farmaceutische industrie niet zelf een variant van het coronavirus ontwikkelen…
  Waarom gaan ze daar niet met CRISPR-Cas9 creatief knippen en plakken in het RNA van het coronavirus, totdat ze een variant hebben die precies doet wat wij willen?”

  Dat is precies wat die complot aanhangers zeggen:
  Het coronavirus variant is in een laboratorium ontwikkeld als biologisch wapen en dat dit ‘zeer besmettelijk en dodelijk’ virus de overheid legitimeert om vervolgens angst en volgzaamheid bij de bevolking’ op de agenda te zetten en dat alleen de overheid met de oplossing kan komen, namelijk vaccineren en met CRISPR-Cas9 creatief knippen en plakken in het menselijk DNA, totdat ze een bestuurbare Android mens? variant hebben die precies doet wat zij willen!.

 • Pepijn van Erp

  ., .

  15-12-2020 09:25

  Misschien dat Van Veen uit kan leggen hoe ze erbij komt dat ik het zogenaamde retraction paper "evident niet gelezen" heb. In mijn bespreking op Kloptdatwel haal ik immers diverse punten uit dat paper gedetailleerd aan. Leest u het nog eens goed, zou... ik zeggen.

  Dat 'op de man spelen' is tot dusver zowat het enige dat de aanhangers van het intrekkingsverzoek tegen mijn kritiek inbrachten. Maar als deze 22 co-auteurs zichzelf als PCR-experts in de opiniemarkt zetten, dan mag je - moet je zelfs, vind ik - ook tegen het licht houden wat van die bewering overeind blijft als je hun achtergrond in ogenschouw neemt. Dat is geen kwestie van Ad Hominems, maar gewoon het checken van geclaimde autoriteit op het vakgebied.
  Als dan bijvoorbeeld één van de ondertekenaars op social media zelf rondbazuint dat hij geen letter heeft bijgedragen aan het paper en wat PCR-kennis betreft volledig afgaat op de trekker van het stel, de creationist Borger (die een niet erg gangbare theorie over RNA-virussen aanhangt), dan mag dat wel vermeld worden.
  Maar dat er een of twee auteurs bijzitten die waarschijnlijk heel wat meer weten van het ontwerpen van PCR tests dan u en ik, heb ik ook vermeld.

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  11-12-2020 23:03

  Geachte heer Terpstra,

  Als het werkelijk zo is dat men de meester herkent in de beperking dan snap ik waarom u geen meester bent.
  Want overal duikt u op om andere zienswijzen dan de uwe bijzonder negatief te bekritiseren. Ik weet nog hoe u over ...de dappere Marije Berkelaar schreef! Jammer u hebt vast niet veel knuffels gehad. Beetje zielig wel.
  En natuurlijk sta ik mij er niet voor dat het mijn capaciteit is me te beperken want ik maak graag van de gelegenheid gebruik om u eens aan te pakken zoals u dat pleegt te doen : op de man ipv de bal spelen.
  Nou ik laat u met plezier struikelen: Inhoudelijke argumenten heb ik nog niet gehoord. En ja hoor, brandt maar los over mij: er valt genoeg lelijks te zeggen....
  Fijn weekend gewenst!

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  09-12-2020 10:54

  Nico Terpstra, zoals altijd, voelt zich ver verheven boven het gepeupel. Die snappen er toch helemaal niets van, de wijsheid en kennis is alleen hem voorbehouden, en de Grote Wetenschappelijke Waarheden openbaren zich dan ook enkel en alleen aan hem....

  https://twitter.com/hommel_b/status/1336608883293425666

 • Jaap Dito

  Arts, Limmen

  08-12-2020 23:55

  NicoTerpstra, haal je voet tussen de deur vandaan en verschuil je achter je standaard antwoord dat je wetenschap aan de wetenschappers overlaat.

 • Nico Terpstra

  praktijkhoudend huisarts, Hoorn

  08-12-2020 22:50

  Els van Veen, huisarts 07-12-2020 09:26: "Excuus, ik vergiste me, ik was in de veronderstelling dat dit de column van Bram Tjaden was. Die gaat over de VtdK. Deze niet."

  Ik kan me voorstellen dat U een beetje in de war raakt als U achter letterli...jk elk artikel in MC dat over Corona gaat of over de VtdK min of meer dezelfde reactie typt die onveranderlijk verwijst naar dat onzinnige en ongeloofwaardige retraction paper van een creationist en een waarnemend neuroloog in een predatory journal. In de beperking herkent zich de meester, adviseerde ik vroeger beginnend journalisten in een bijbaan.

 • Jaap Dito

  Arts, Limmen

  07-12-2020 13:32

  Beste Jos,

  Ja de vaccin industrie wil ons doen geloven dat Corona van een ander kaliber is dan Influenza. Tussenstand 2018 met vaccinatie 9.444 influenza doden, 2019/20 8500 Corona doden ( met Corona; niet door )
  WHO cijfers zie ook Marcel Levi e...en IFR van 0,23 oftewel gelijk aan Influenza. Onder de 70 zelfs maar 0,05 oftewel kleiner dan de kans op een verkeersongeval. Daarnaast nu geneesmiddelen tegen Corona; hydroxychloroquine en Ivermectine dus behandel opties genoeg zou ik zeggen. Vaccin? Nauwelijks getest. Inderdaad kans op auto immuun ziekten en erger. Bij fretten ooit de hele proef populatie dood nadat ze met het echte virus in aanraking kwamen...
  Voor SarsCov1 is een vaccin nooit gelukt. Maar ik zou zeggen probeer het zelf voor je patiënten en wacht een paar jaar, maar geef ze wel alle behandel opties. Primam non nocere

 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  07-12-2020 13:11

  Nog een artikel van huisarts Hans vd Linden in Trouw paar dagen geleden. Hopelijk draagt het bij aan discussie.

  https://www.trouw.nl/opinie/waarom-ik-me-wel-tegen-corona-laat-inenten-en-niet-tegen-de-griep~b479699e/

  En nog twee oude van mijn ...hand. Corona is van ander kaliber dan influenza.
  https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/een-schimmig-verhaal.htm
  https://www.trouw.nl/nieuws/tweede-griepprik-was-helemaal-overbodig~bd4d318c/

 • Els van Veen

  huisarts

  07-12-2020 09:26

  Excuus, ik vergiste me, ik was in de veronderstelling dat dit de column van Bram Tjaden was. Die gaat over de VtdK. Deze niet. Maar ik vind de verwijzing naar Van Erp toch ongepast waar het deze retractionpaper/letter betreft:)

 • Els van Veen

  huisarts

  07-12-2020 09:16

  @ Kramer, u verwijst naar een stuk van Pepijn van Erp. Iemand die de retrationpaper evident niet gelezen heeft en steeds op de man speelt, namelijk op de auteurs ervan.

  Bovendien is Van Erp betrokken bij de club waar dit blog over gaat. Ik raad u ...dan liever aan naar de website te gaan waar de gehele retraction letter op vermeld staat. En zelf de letter te lezen, wat een hele kluif is maar wel mogelijk is:

  https://cormandrostenreview.com/retraction-request-letter-to-eurosurveillance-editorial-board/

 • Claes Kramer

  huisarts, Waalwijk

  07-12-2020 08:29

  Zie voor een reactie op het "retraction paper" van Borger e.a.
  https://kloptdatwel.nl/2020/12/02/retraction-paper-pcr

 • Thomas Niers

  Psychiater, Rotterdam

  06-12-2020 22:07

  Ik heb inmiddels van een bevriende internist begrepen dat het gevaar wat Pieter Borger aandraagt, dat een mRNA vaccin in je eigen genoom terecht kan komen, echt niet reëel is omdat het lichaam zelf geen reverse transcriptase en integrase kan maken. P...ieter Borger beweert juist van wel. Ik hoop dat experts het verder kunnen uitsluiten. Het gaat nogal rond op internet.
  Evenals een andere zorg dat het auto-immuun reacties zou kunnen opwekken.

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  06-12-2020 14:30

  Collega Gebuis,

  Het zou fijn zijn als u differentieerde tussen post-Covid eerste golf en later.
  Men is onterecht geïmobiliseerd zonder antistolling en bovendien aan de beademing gelegd. Dat wisten we toen niet, nu wel. Let op het voortschrijdend... inzicht of hebt u liever een wat kleinere praktijk? Dan moet u vooral gaan vaccineren...Dat heet humor....

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  06-12-2020 13:10

  Geachte heer van Bemmel,

  Graag behoud ik de humor. Echter..
  ook degenen die niet overtuigd zijn van allerlei ingewikkelde slechte bedoelingen van overheid en industrie kan ik met gemak overtuigen van de redelijkheid op “gewoon” wetenschappelijke ...gronden om zich beslist niet te laten vaccineren bij gebrek aan voldoende ervaring van werking en bijwerking. En dat al voor een SARS- virus dat getest wordt met de 97% vals-positieven-Corman/Drosten/Koopmans-test.....
  Zie de “ retraction paper” van Peter Borger e.a. https://youtu.be/eWqNl4UUlH0

 • Thomas Niers

  Psychiater, Rotterdam

  06-12-2020 06:59

  En waarom zijn er op voorhand 50 miljoen vaccins gekocht voor Nederland?
  Als iedereen die in aanmerking komt zich 2 keer laat vaccineren kom je toch niet verder dan 25 miljoen vaccins?
  Als iedereen zich laat vaccineren.

  Waarom? Ook dit wekt mi...jn wantrouwen. Draait het niet vooral om geld ipv gezondheid van burgers?

 • Thomas Niers

  Psychiater, Rotterdam

  06-12-2020 06:54

  In een brief van 16-11-2020 kunnen we lezen dat Hugo de Jonge de Tweede Kamer schrijft “de vaccins met nieuws onbekende technologie, risico’s met zich meebrengen”.
  (self amplifying mRNA wordt bedoeld)

  Ook schrijft hij dat op basis van de voorlop...ige resultaten uit fase I en II onderzoek
  “Een afdoende veiligheidsprofiel bestaat”
  Fase 3 onderzoek is blijkbaar niet eens meer nodig?!

  Ook schrijft hij “dat er geen aanleiding bestaat voor opt out van Nederland uit de deal tussen Eu en Pfizer“

  Ik hoor een minister en ambtenarenapparaat dat in de pas loopt van de farmaceutische industrie en geen goed geïnformeerde eigen afweging maakt (eventueel mbv gezondheidsraad, OMT of welke hulpbronnen dan ook).

 • Thomas Niers

  Psychiater, Rotterdam

  06-12-2020 06:32

  Collega van Bemmel en anderen,
  We leven in een wereld waarin het WHO, EMA en CBG gestuurd worden door financiële belangen van farmaceuten. Zoals gezegd, de komende vaccins waarvan 2 met nieuwe self amplifying mRNA techniek met onbekende risico’s. Fa...rmaceuten manipuleren EMA in subcommissies om te kunnen registeren terwijl fase 3 onderzoek nog niet is afgerond. Burgers worden dan meer proefpersonen in grote getalen. EMA en CBG zijn 80% gefinancierd door farmaceuten via rechtstreekse betaling, voor de registratie die ze aandragen. De enige reden dat ik dit weet is doordat ik vele uren lang ben gaan speuren op internet, naar aanleiding van de opstelling van mijn sceptische en wantrouwende vriendin. Niet door berichten uit de mainstream media, overheid of beroepsgroep. Dick Bijl, Marcel Levi en enkele andere onafhankelijke toppers uitgezonderd.
  Ik vind het dan geen pas geven om mensen die denken dat ze een chip ingespoten krijgen weg te zetten als levend in een waanwereld. Inhoudelijk is het zeer waarschijnlijk niet juist maar de strekking van het wantrouwen is zeer terecht gezien de realiteit en gebrek aan transparantie.
  Een goede afweging tussen baten en onbekende potiëntiele nadelen wordt dus nog een hele moeilijke opgave lijkt me! En zal verschillen per individu (hoe kwetsbaar ben je bij infectie). Iedereen zo snel mogelijk vaccineren? Helemaal geen uitgemaakte zaak lijkt me!
  Collega’s wees wakker, alert en kritisch en hoed goed uw patiënten!

 • Els van Veen

  huisarts

  05-12-2020 17:48

  Collega Dito bedoelt dat het mRNA vaccin tot veranderingen in het DNA kan leiden.
  En die informatie moet je als huisarts zoeken buiten de gevestigde media, inclusief Medisch Contact. Medisch Contact, LHV en RIVM geven helaas (huisartsen) alleen info...rmatie (door) vanuit de farmaceut.

  Dus, Tom Poes verzin een list: Een heel aardige video over deze mRNA vaccins is hier te zien. Uitleg door een onafhankelijk persoon (geen belangen), oud-huisarts en vaccin-toezichthouder in België.

  https://www.youtube.com/watch?v=FySGgOkmKnM

  Als wij als huisartsen straks mensen gaan vaccineren moeten we ze wel goed inlichten, toch? Primum non nocere.

 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  05-12-2020 15:16

  Collega Dito, ik weet niet op welke column u reageert. Niet op die van mij. Gemodificeerd vaccin? Ik heb het over modificatie van het complotdenken.

 • Jaap Dito

  Arts, Limmen

  05-12-2020 11:58

  Marcel Levi heeft in dit blad uitgelegd hoe het immuunsysteem in elkaar zit. Blijkbaar is Jos van Bemmel dit ook totaal vergeten. Als het om een levend verzwakt virus vaccin of dood virus vaccin zou gaan zou je het kunnen overwegen. Om aan de kwetsba...ren te geven dan. Zieke zorgmedewerkers horen gewoon thuis te blijven. Gevaccineerden kunnen niet besmet worden door ongevaccineerden. Of toch wel Jos van Bemmel? Dat lijkt me nogal een medisch complot. Ik wacht graag op de ontkenning. Ik stel u wel alvast persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgschade van de experimentele genetische modificatie ‘vaccins’. De gen expressie van Spike eiwitten kan namelijk nogal wat narigheid gaan geven, ook voor ons nageslacht. Ik hoor graag snel terug Jos.

 • Edward Gebuis

  Ziekenhuisarts KNMG, Leiden

  04-12-2020 02:15

  Collega van Veen snijdt een interessant punt aan. Het midden moet niet erger zijn dan de kwaal, waarbij zij niet onder de indruk is van de sterfte aan COVID-19. Dat kan. En als we enkele andere aspecten van COVID-19 bekijken?
  - Een van de columniste...n van Medisch Contact moe(s)t langdurig revalideren post-COVID, waarbij het herstel zeer langzaam ging. Een gezonde collega die maanden moest herstellen na het overwinnen van de aandoening, een verhaal wat wordt bevestigd door heel veel COVID-overlevenden.
  - Grote (psychische) schade bij bewoners en medewerkers van zorginstellingen na een verplichte lockdown van 3 maanden om te proberen het virus buiten de deur te houden.
  - Een verwachte economische krimp 3-4% door de gevolgen van de "intelligente" lockdown.
  - Toename van depressieve klachten, angstgevoelens en agressie in de samenleving als gevolg van de maatregelen.
  En dan weten we nog niet eens wat de IFR wordt / zou zijn geweest zonder de maatregelen.

  Op persoonlijk vlak: met de hoeveelheid kwetsbaren in mijn directe omgeving ben ik ervan overtuigd dat introductie van SARS-CoV-2 in mijn omgeving een spreekwoordelijk bloedbad zou aanrichten. Ik beschouw dan ook iedere ongevacciveerde in mijn en hun omgeving als een potentieel gevaar voor hen. Dat geeft me een zeer goede drive om zowel de "gezonde sceptici" als de "anti-vaxxers" van hun ongelijk te overtuigen.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  03-12-2020 22:12

  @ Van Bemmel
  Ik bedoelde dat er vooral goed naar de inhoud van de argumenten van de gezonde scepticus geluisterd zou kunnen worden, en niet zozeer dat het verschil tussen het aantal voors en tegens moet worden bepaald voor een juiste advisering.
  Zo... kan alleen al het argument: dit is de eerste keer dat een virusRNA-vaccin toegepast wordt en dan ook nog gelijk bij de hele bevolking, voldoende zijn voor gerede twijfel.

 • Mark

  huisarts, Drachten

  03-12-2020 21:57

 • Mark

  huisarts, Drachten

  03-12-2020 21:57

 • Mark

  huisarts, Drachten

  03-12-2020 21:57

 • Jos van Bemmel

  huisarts, Hoogland

  03-12-2020 20:26

  Ook voor collega Van der Pol geldt: lezen wat er staat. 'Na alle voors en tegens besproken te hebben'. Bij meer tegens dan voors: niet doen. Benieuwd of collega Van Veen weet hoe om te gaan met patiënten die menen dat ze door de overheid met een chip... worden ingespoten. Wanen altijd serieus nemen. Ik weet het. Luisteren. Tja...een keer een poging met een snufje paradoxaliteit en een zweempje humor? Te veel nocere?

 • Els van Veen

  huisarts

  03-12-2020 19:51

  @ Van Bemmel, ik vind deze column vreemd. Ik zie de zin niet van het indelen van patiënten in hokjes zoals antivaxxer of complotdenker.

  Het is toch gewoon onze taak om goed naar mensen te luisteren? Zonder vooroordelen? En vervolgens zo goed moge...lijk informatie te geven, zodat mensen zelf, zonder druk, een afweging kunnen maken. Zo ging het altijd volgens mij. Tot nu met Covid-19 dan.

  Het basisprincipe voor mij als huisarts is dat het middel (1) niet erger moet zijn dan de kwaal (2).
  Primum non nocere.
  Ad 1. Het middel is een nieuw mRNA vaccin. Dat betekent dat het RNA van dit vaccin rechtstreeks de cellen van een persoon ingaat. Om binnen die cellen een anti-lichaam reactie op gang te brengen. Dit vaccin zou veranderingen in het genoom, dus in het DNA, van de mens kunnen geven. Het is niet uitgesloten, begreep ik onlangs van toezichthouder op vaccins John Schulpen. Met op de lange termijn effecten die wij nu nog niet kunnen voorzien.

  De lange termijn effecten zijn nog niet bekend omdat de vaccins slechts kort getest zijn. Er wordt nu geadviseerd dat artsen goed moeten noteren wie welk vaccin straks krijgt 'in verband met bijwerkingen op de lange termijn.' Dat vind ik experimenteren met mensen.

  Ad 2. Ik vind de kwaal (Covid-19) niet erg indrukwekkend. Ik heb veel patiënten ermee gezien. De IFR ligt rond de 0,23% en bij mensen onder de 70 jaar zelfs veel lager, 0,05% (het bekende onderzoek van John Ioannides).

  Ik vind dat ik tot nu toe niet goed geïnformeerd ben over de voor- en nadelen van dit vaccin. In dubio abstine inderdaad.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  03-12-2020 19:34

  @ van Bemmel
  Maar u adviseert de gezonde twijfelaar om zich wél te laten vaccineren (tegen corona, neem ik aan).
  Misschien is het verstandig om heel goed te luisteren naar de argumenten van die gezonde twijfelaar, het zou zo maar kunnen dat hij hel...e goede redenen heeft voor zijn twijfel. En wie weet verandert het advies dan wel in het oude en wijze: in dubio abstine!

 • Jos van Bemmel

  Huisarts, Hoogland

  03-12-2020 19:17

  Voor er meer respondenten volgen als collega Opp: lees goed wat er staat. Met 'gezonde sceptici' bespreek ik alle voors en tegens. Gezonde sceptici zijn in gewoner Nederlands ' twijfelaars' . Collega Opp heeft de column te snel gelezen of niet begr...epen. Beetje jammer.

 • Opp

  Anesthesioloog

  03-12-2020 19:06

  Niet elke twijfelaar is een antivaxer, een complotdenker of een geloofswaanzinnige. En ze zitten bij alle politieke partijen. Beetje jammer.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.