Blogs & columns
Blog

Viruswaanzinnigen

17 reacties

Op een zondagmiddag fietste ik door het Haagse Bos richting Malieveld. Een groep mannen kwam vanaf het Malieveld mijn richting uitgerend. De meesten waren in het zwart gekleed, velen droegen mondkappen, die hun stem echter niet dempten. ‘Wij zijn Nederland’, schreeuwden ze.

Ik was niet de enige die omdraaide en de andere kant opfietste. Aan de andere kant van het bos stapte een vrouw in een tijgerjurkje uit de auto. Ze vroeg me de weg naar het Malieveld. Ik waarschuwde haar voor de groep agressieve mannen. ‘O, dat zijn voetbalsupporters’, zei ze. ‘Maar ik krijg filmpjes dat de demonstratie zelf heel vredig is.’

En daar ging ze: op naar de groepsknuffel en het protest tegen de anderhalvemetersamenleving.

Later zag ik de beelden: veel oude mensen die ongetwijfeld hadden meegelopen in de grote demonstraties tegen kruisrakketten in de jaren ‘80 en voor wie demonstreren de ultieme uiting van democratie was. Jongere mensen ook, die de vrijheid van meningsuiting verwarren met de noodzaak hun eigen mening overal te laten horen. Mensen die blijkbaar zo hongerig zijn naar contact dat ze zelfs de aanraking door een agent of de tik met een wapenstok niet mijden.

Hoe gevaarlijk is deze groep coronaontkenners vergeleken met de voetbalsupporters op zoek naar rellen? Van de voetbalsupporters is in elk geval duidelijk wat ze willen en hoe je ze kunt ontwijken. Het gevaar van de coronaontkenners, viruswaanzinnigen, 5G-bevreesden en regeringswantrouwenden gaat sluipend.

De gedachte dat corona wel meevalt en dat we ons niet aan de anderhalve meter hoeven te houden, verspreidt zich als een gif, waarbij mensen de vreemdste redeneringen ophangen. De ongegronde angst voor 5G is nog te plaatsen in een traditie waarin alles wat sneller gaat met wantrouwen wordt bekeken. Ooit was er protest tegen de trein, die koeien op hol zou jagen en van de melk af zou halen. Ooit werd er gewaarschuwd voor de fiets. Wantrouwen tegen vaccinaties en verzet tegen elke vorm van autoriteit zijn ook niet nieuw. Maar de gedachte dat chips bij mensen worden ingebracht zodat de overheid hen kan volgen (waarvan sommigen denken dat daarvoor een coronavaccin wordt ontwikkeld), ken ik alleen van psychotische patiënten.

Iedereen heeft metaal in zijn lichaam, zei een psychotische man mij laatst. En om te zorgen dat mensen nog meer metaal in hun lichaam krijgen, kunnen ze ijzer krijgen toegediend, of suiker, zodat ze gaten in hun tanden krijgen die gevuld moeten worden. Met de magneten uit satellieten en drones kan de overheid elektrische lading van de metalen in mensen beïnvloeden. En zo kunnen hun ideeën beïnvloed worden. Als de overheid wil dat mensen een bepaald plan uitvoeren en mensen zijn daar negatief over, dan kan de magneet uit de satelliet de metalen meer positief maken, zodat mensen meer positief gaan denken en het idee wel willen uitvoeren.

Voor een psychoticus kan de concrete positiviteit van elektriciteit hetzelfde zijn als de abstracte positiviteit van een gedachte. Positief is positief. Dat blijft een verrassende gedachtegang.

meer van Yolande de Kok

  • Yolande de Kok

    Yolande de Kok is psychiater. Op haar vrije dagen is zij graag met haar hond in de duinen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Yolande de Kok

    Psychiater, Den Haag

    @Bonte ?????? een absurdistisch theater. Nee, dat zie ik niet gebeuren, tenzij robots de plaats van supporters zouden innemen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @De Kok:

    Wat ik nog vergat te zeggen: Ik was nu al weer bijna twee jaar geleden voor het eerst weer eens live bij een voetbalwedstrijd. Het was Groningen - Ajax. Ajax won, met 0-1.

    Of ik het nu wilde of niet, ik was diep onder de indruk van de... F-side van Ajax: Het was gewoonweg indrukwekkend èn angstaanjagend om te zien hoe de individu lijkt op te gaan in een dampend, stampend en joelend organisme dat zich plastisch als een soort protoplasma door het hun aangewezen supportersvak leek te bewegen. Ik werd weer eens met de neus op het feit gedrukt hoe intimiderend en beangstigend een mensenmassa met een bepaalde emotie kan zijn.

    Misschien is het ook daarom dat ik niet van clubjes hou, ik weet het niet.

    Ik dacht er aan terug toen ik Rutte met droge ogen hoorde zeggen dat voetbalsupporters anderhalve meter afstand moeten houden, op hun stoeltjes moeten blijven zitten, niet mogen juichen bij een doelpunt, in in plaats daarvan dan maar op een toetertje moeten blazen.

    Ik hoorde het aan, en dacht: De man komt niet eens van Mars, Pluto is waarschijnlijk nog redelijk dichtbij.

    Ziet u het gebeuren? De F-side, keurig zittend op de stoeltjes, op anderhalve meter van elkaar, niet juichen bij een doelpunt, maar keurig op een papieren toetertje blazen?

    Ik niet.

  • Yolande de Kok

    Psychiater, Den Haag

    Beste Atta, Welke cijfers je gebruikt en hoe je ze hanteert hangt af van het standpunt dat je inneemt, ook tav de ernst van een staatsschuld. Maar dat wordt een hele andere discussie, die ik hier niet wil voeren, en die ook niet de insteek van mijn ...column was.
    Ik ben blij dat mijn hoogbejaarde naasten de Coronacrisis goed zijn doorgekomen en dat in het verpleeghuis waar mijn vrouw werkt geen uitbraak is geweest. Analyses over wat heefT gewerkt en wat de kosten zijn geweest, zullen ongetwijfeld volgen. Nu beweren dat alle maatregelen onnodig zijn geweest, zoals sommigen doen, is wat mij betreft te makkelijk.
    Dat ik niet op het caféterras ben gaan zitten, zal duidelijk zijn.
    Ik zie jouw opiniestuk graag tegemoet, maar dan liefst als eigen blog of ingezonden brief. Als het niet al te cijfermatig is, zal ik er graag op reageren.

  • Atta van Westreenen

    Arts, Tilburg

    Beste collega De Kok,

    "Dit weekend hoorde ik nog een cafébaas op straat zeggen dat het leven van 80 plussers de genomen maatregelen niet rechtvaardigde, een schokkende opvatting die je helaas vaker hoort."

    Hoezo is het schokkend? Voor de griep ...heb ik nimmer een lockdown, of zelfs kleine afgeleide daarvan gezien. Ik vind het eerder schokkend dat we nu vanuit het niets ongekende sociale en economische schade nemen voor onbewezen maatregelen op zijn best, voor een virus dat met name mensen doet overlijden die in de maanden erop toch al waren komen te overlijden (zie ook de ondersterfte nu).
    Altijd hebben we in de maatschappij de discussie gevoerd tussen economische belangen en de kosten van behandelingen of preventie van ziekte en dood. Maar du moment dat het gaat om iets wat we niet kennen, weigeren we die discussie opeens? En waarom? Vindt u werkelijk dat de +-10 - 20 procentpunt stijging van de staatsschuld (= >€90.000.000.000) die paar (mogelijk) bespaarde levens waard is? En wat doen we dan bij een (eventuele) tweede golf? Nog eens 90 mld? Of tot waar wilt u gaan? Die discussie uit de weg gaan is mijns inziens echt te makkelijk.

  • Yolande de Kok

    psychiater, Den Haag

    @Els van Veen, ik ben het helemaal met je eens dat mensen mogen demonstreren. De vraag is of het ook altijd moet: of het zinvol is. In plaats van alleen te kijken wie de vijand is, is het goed ook te kijken wie je vrienden zijn. En bij een protest te...gen de anderhalve meter samenleving zijn dat ook mensen met wie je het waarschijnlijk zeer oneens bent en die dingen nastreven die je niet wilt. Niet alleen de mensen met ongerijmd paranoïde opvattingen, maar bijvoorbeeld ook de vertolkers van “eigen economisch belang eerst”. Dit weekend hoorde ik nog een cafébaas op straat zeggen dat het leven van 80 plussers de genomen maatregelen niet rechtvaardigde, een schokkende opvatting die je helaas vaker hoort.
    Of de anderhalve meter in buitenlucht noodzakelijk is, is een andere vraag en die zal ook zonder demonstraties wel verkorten, al was het maar omdat steeds minder mensen zich eraan houden.
    Maar dat, stel dat ( wat God verhoede) er een tweede golf zou komen, dan vind ik het zeer gerechtvaardigd en wenselijk en noodzakelijk dat met de kennis van dan overheidsmaatregelen worden genomen, ook al beperken die de vrijheid van het individu. Daarover zijn we het misschien niet eens.

  • Els van Veen

    huisarts

    Ik vind dat de overheid op dit moment wel degelijk te ver gaat. Onder anderen door demonstraties te verbieden. En mensen weg te zetten als 'snuivende hooligans' na de demonstratie die u beschrijft (Premier Rutte nota bene).

    Maar ook met de plann...en voor een 'coronawet'. Voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen, maakt er ook gehakt van. 'De wet zou sneuvelen voor de rechter'.

    Andersdenkenden dan u moeten kunnen demonstreren. Ook al bent u het niet met ze eens. Daarom hoeft u ze niet meteen weg te zetten als 'complotdenkers' of te oordelen dat ze niet mogen demonstreren.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Yolande de Kok:

    Hoewel ik gezegend ben met een rijke aanleg tot paranoïde ideeën, denk ik ook niet dat de overheid er op uit is om de bevolking te controleren. Niet nu. Niet in dit land. Hoop ik.

    Hoewel…

    Als ik het blinde fanatisme in de ...ogen van ene Remkes zie in zijn poging de ”doorgesnoven hooligans”, zijn wil op te leggen en ze van demonstreren af te houden, vraag ik me af waar een dergelijke man toe in staat is in een totalitair systeem. ”Ordnung muss sein”, schiet er dan even door mijn hoofd. En ik til zwaar aan de fundamentele rechten van de mens en dan vooral het recht op meningsuiting en het recht om te demonstreren. Wat daar ”wetteloos” aan is, zoals Remkes stelt, ontgaat me geheel. En dat hij zo gemakkelijk, als ondemocratisch bestuurder, zijn vlucht kan nemen tot een noodbevel baart me zorgen.

    En ook is het niet het doel van de overheid, het fanatisme waarmee sommige Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA) de nieuwe regels handhaafden baart me eveneens zorgen. Enkele BOA’s die samen meer dan 300 bekeuringen uitschreven. Politie-agenten die over schuttingen klommen en huizen binnendrongen om mensen die in hun eigen huis vreedzaam bij elkaar zaten een bekeuring van 390 euro te geven. En daarmee hun kont afveegden met het eerbiedigen van de persoonlijke levenssfeer, een fundamenteel grondrecht. Ik weet niet of ik dit in mijn huis zou hebben laten gebeuren. Een uniform, macht en een mandaat brengen niet het beste in mensen boven, zo heeft de geschiedenis ons bij herhaling duidelijk proberen te maken.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Ik kijk de serie ”Why we Hate” en zie dat het ”ontmenselijken” de eerste stap is die mensen er toe brengt de meest vreselijke dingen te doen. Is het benoemen van een groep mensen als ”doorgesnoven hooligans” niet een eerste stap?

    Kort na het begi...n van de Coronacrisis had ik dienst in Rotterdam en kon ik op het Zuidplein een speld horen vallen. Nu heb ik drie diensten achter elkaar gedaan en kon weer over de hoofden lopen. Ja, iedereen loopt dezelfde kant op, maar verder is de anderhalve meter een illusie. We weten inmiddels dat de kans op een besmetting in de open lucht naar alle waarschijnlijkheid klein is. Wat is er anders aan winkelen in op het Zuidplein en demonstreren op het Malieveld?

    Ik ontkom dan niet aan de wellicht paranoïde gedachte dat de winkelende mensen op het Zuidplein geen kritiek uiten op de overheid. En de ”dwarsdenkers” op het Malieveld wel.

    Het doet me denken aan een uitspraak van Willem Frederik Hermans:

    ”Dictatoriale regeringen stellen geen belang in de waarheid, hun grootste zorg is het bestrijden van meningen die voor de staat gevaarlijk worden geacht. Democratische regeringen zijn niet vrij van vrees voor de waarheid. In elke gemeenschap, ook een democratische, kunnen vermoedens opduiken waarvan niemand wil dat zij zekerheden worden.”

    Soms zijn dictatoriale neigingen subtiel en niet meteen als zodanig herkenbaar.

  • Atta van Westreenen

    Arts, Tilburg

    Beste collega De Kok,

    Uit wat men doet, kun je vaak afleiden wat men wil. Op dit moment is de overheid wel degelijk bezig controle te vergroten, een tendens die overigens elke overheid heeft. Die is nu alleen wel in stroomversnelling gekomen. Ik w...eet niet hoe u voorheen stond tegen drones die u op de openbare weg filmen en controleren, maar zulks is wel duidelijk een nieuwe (uitgebreidere) manier van controle dan voorheen.
    Hetzelfde geldt voor de "spoedwet" . Eerst de noodtoestand niet uitroepen, maar wel een juridisch limbo optuigen met noodverordeningen die de grondrechten met voeten treden. Nu de crisis bezworen is, of althans duidelijk is dat zij geen crisis mag heten (tweemaal de griepsterfte lijkt mij in ieder geval geen langere noodtoestand waardig), toch nog proberen de grondrechten voor langere termijn te kunnen beperken, is me dunkt een verdere machtsgreep. Zij heeft namelijk geen andere rationele basis, voor een eventuele tweede golf is een noodtoestand (dit keer wel graag) uitroepen en daarop handelen immers afdoende.
    De creatie van nieuwe instrumenten waar die niet nodig zijn, moet denk ik altijd zeer kritisch bevraagd worden. Zeker als het de overheid betreft, en extra als het nog eens om grondrechten gaat ook.

  • Yolande de Kok

    Psychiater, Den Haag

    Dank collega Bonte voor uw compliment. Ik lees uw scherpe reacties ook vaak met plezier. Wat wilt u met uw citaten precies onderstrepen?
    Dat de anderhalve meter niet nodig is? Daarover komen we wat mij betreft best nader tot elkaar. Kan best dat dat... wat minder kan, zoals ook bij andere maatregelen vragen kunnen worden gesteld. Op straat wordt die anderhalve meter ook nauwelijks aangehouden, in elk geval niet in de Randstad. Maar de gedachte van sommigen dat de overheid de Coronacrisis zou aangrijpen om ons te controleren deel ik niet.
    U wel?

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @De Kok: Daaruit blijkt maar weer eens, en blijkbaar meer dan u dacht: De grens tussen de "normalen" en de "gekken" bestaat niet.

    Het is een continuüm en bovendien constant in beweging. Afhankelijk van de heersende cultuur en tijdsgeest.

  • Yolande de Kok

    Psychiater, Den Haag

    Dank collega Dekker voor uw genuanceerde commentaar op de manier waarop maatregelen tegen COVID 19 genomen en zo nodig aangepast moeten worden. Inderdaad is het zeker niet mijn intentie om kritische vragen over de huidige aanpak niet serieus te nemen.... We weten idd nog veel niet. Ik vind echter het Malieveld geen plek voor een serieus debat.
    Wie daar zijn knuffel wil geven, bevindt zich in gezelschap van “de meest exotische extremen”.
    Bizarre gedachtengangen die sterke gelijkenis hebben met een psychose blijken meer verspreid dan ik dacht. Dat die gedachtengangen me fascineren, moge duidelijk zijn, hoewel de uiting daarvan wat mij betreft niet hoeft op het Malieveld.
    Tussen denken en demonstreren mag weer wat meer ruimte komen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Ik ben een groot fan van Yolande de Kok, zeker als ze de rauwe dagelijkse werkelijkheid van de psychiatrisch patiënt schetst. Maar hier slaat ze de plank volledig mis:

    Ik beperk me in het antwoord tot het geven van enkele uitspraken van mensen wij...zer dan ik:

    "Vrijheid voor de aanhangers van de regering, slechts voor de leden van de partij, al zijn zij nog zo talrijk, is geen vrijheid. Vrijheid betekent immer vrijheid voor andersdenkenden." Het was Rosa Luxemburg die het zei.

    "Ik geloof dat er iets is die over ons waakt. Helaas, het is de overheid." Woody Allen.

    En de belangrijkste van alle:

    "De eerste taak van de overheid is om de mensen te beschermen, niet hun leven te beheersen." En het is nota bene Ronald Reagan die het zei.

  • John Dekker

    Forensisch arts, Emmen

    Wat mij zorgen baart is de polarisatie en het doorschieten in extremen aan beide zijden. Dat is nmm het daadwerkelijke gif dat zich door de samenleving verspreidt. En niet alleen tav COVID problematiek maar op allerlei terreinen. De nuancering is er ...wel maar die lijkt te verdrinken in de felheid waarmee men elkaar in de media om de oren slaat.
    Er is veel wat we nog niet weten en wat geleidelijk steeds duidelijker zal worden.
    En ondertussen moet daar wel beleid op worden gemaakt waarbij gestreefd moet worden naar een gezond evenwicht mbt de aanpak in een tijd met nog steeds veel vraagtekens.
    En ja daarbij loop je altijd achter de feiten aan hetgeen noopt tot voortdurend bijsturen.

    Collega de Kok neemt hier nmm een stroming onder de loupe die zeker wel zinvolle argumenten bijdraagt aan de discussie en gehoord mag worden.
    De snelle doorschakeling naar de wat meer exotische extremen binnen deze movement leidt nmm al gauw tot polarisatie en kan gemakkelijk de indruk wekken dat iedereen die kritische geluiden laat horen omtrent de huidige aanpak niet serieus genomen wordt.
    Ik betwijfel ernstig of dat wel helemaal de intentie van collega de Kok is.

  • Nico Terpstra

    huisarts, Hoorn

  • Els van Veen

    huisarts, Dalfsen

    Ik ben er helemaal klaar mee, dat als je kritiek hebt op de anderhalve meter samenleving, je weggezet wordt als 'antivaxxer' (dat ben ik niet) of 'complotdenker' (idem).

    Ik ben geen van beiden.

    Ik ben een regulier werkend huisarts. En ben uit...ermate kritisch op de manier waarop dit kabinet en het RIVM tezamen nu de samenleving willen inrichten op de anderhalve meter. Ik vind het ook raar dat mensen niet meer vrij mogen demonstreren op het Malieveld.

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    Toe maar, iedereen over één kam geschoren!
    Als je problemen hebt met de anderhalvemetermaatregel word je meteen in het kamp van de gekkies geplaatst blijkbaar.
    We horen het volste recht te hebben om in onze democratie onze afkeer te laten horen van... een maatregel, die op zeer dubieuze gronden gemaakt lijkt te zijn en die onze meest basale burgerlijke en persoonlijke rechten inperkt. Het recht om dicht bij elkaar te mogen zijn, het recht (hoewel ik deze vanzelfsprekendheid nog nooit eerder als 'een recht' had gezien, zoiets als de zuurstof in de lucht zeg maar) om elkaar aan te raken.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.