Blogs & columns
Blog

Ik zeg sorry

6 reacties

Sorry is een lastig woord, maar ga ik wel gebruiken. Ik werk als huisarts in loondienst, verbonden aan het ministerie van Defensie. Drie dagen per week werk ik voor een militaire basis. Eén dag per week werk ik in een civiele praktijk. Voor mijn herregistratie als huisarts, maar voor mezelf ook noodzakelijk om voldoende afwisseling in het werk te behouden. Ik draai de benodigde ANW-uren op een huisartsenpost verbonden aan mijn civiele waarneempraktijk. Niet veel meer dan strikt noodzakelijk voor mijn herregistratie. Tot slot volg ik uiteraard mijn benodigde scholingen, intervisies, overleggen, et cetera. Druk genoeg, maar in tegenstelling tot het nieuwsbericht wel tijd voor vakantie.

Pik ik dan enkel de krenten uit de pap? Vooropgesteld. Ik krijg niet uitbetaald voor mijn ANW-uren. Ik krijg er vanuit mijn werkgever vrije uren voor terug, maar verder zit het in mijn standaardmaandloon. De diensten draai ik als waarnemer van mijn civiele praktijkhouder. Dat gaat allemaal netjes via de regels en is contractueel vastgelegd.

Ik sla dan ook steil achterover van de bedragen die ik regelmatig voorbij zie komen over waarneemverzoeken. 130 euro voor een (nacht)dienst is geen uitzondering. Om maar niet te praten over sommige reguliere waarneemtarieven (100 euro, wie biedt meer?). We moeten ons als waarnemers de ogen uit de kop schamen! Getuige ook het nieuwsartikel waarbij huisartsen (lees praktijkhouders) geen eens vakantie kunnen opnemen en/of diensten niet kwijt raken.

Ben ik dan de voorbeeldige leerling? Nee, zeker niet. Ik deel geen lasten in jullie praktijkhouderschap. Ik draai jullie nachtdiensten niet (peuter, tweede op komst, man met volstrekt onregelmatig werk: niet te doen). Sterker nog. Ik draai niet meer diensten dan noodzakelijk (dan zou ik tevens zzp’er zijn, en met alleen inkomsten vanuit ANW-uren zou ik alles kwijtraken aan pensioenbeheerder SPH. Ik heb het dus wel uitgezocht om nog iets recht te praten!)

Ik heb een ouderschapsdag in de week en werk dus maar vier dagen. Bovendien ga ik volgend jaar enkele maanden geheel afwezig zijn in verband met zwangerschapsverlof. Kortom. Ik help jullie ook niet bepaald de vakantie door.

Ik ga dit verhaal niet onnodig lang maken. Bovendien merk ik dat ik alles recht wil praten als waarnemer en ga beargumenteren. Mijn loondienstkeuze is een bewuste keuze geweest. Met de daarbij behorende andere bewuste keuzes. Mijn gezin is me daar dankbaar voor. Maar daar help ik jullie allesbehalve mee. En oplossingen heb ik evenmin. Wellicht dat anderen die wel hebben? Mij rest slechts één woord: ‘Sorry.’

Meer van Arianne Beckers-Bruls
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    De overheid zit voor een dubbeltje op de eerste rang met een LHV die dermate onderdeel van het politieke krachtenveld is geworden dat er van krachtig optreden nauwelijks sprake is. Wel behoedzaam, op eieren lopend en polderend. Maar krachtig en puur ...opkomend voor ons belang? Nee. Niet in de mate waarin we dat nodig hebben.
    Ons 'product' is de dagpraktijk, waarbij we vanaf ons dertigste tot aan ons pensioen 365/24/7 verantwoordelijk zijn voor de zorg aan onze patiënten. Dat is een fantastisch product. Ik denk niet dat er iets in de wereld te verzinnen is wat zo efficiënt, betrouwbaar, klokje rond en spotgoedkoop is als de Nederlandse huisartsenzorg. De toewijding die met het praktijkouderschap gemoeid is is de reden dat sommige collega's niet op vakantie kunnen.
    De ANW plicht verafschuw ik. Het is absurd dat die als bijvangst mee wordt gecontracteerd bij de verzekeraars. Die lachen zich rot. 100 jaar geleden mocht je de dokter uit bed bellen als oma bewusteloos was. Dat 'hoorde bij het vak'. en was in zeker opzicht te doen omdat patiënten wel drie keer nadachten voordat ze dat deden. Dat kun je niet zomaar transplanteren naar de geïnstitutionaliseerde 24 uurs economie van 2022, waarin we met wallen onder de ogen van 's ochtends vroeg (8 uur begint de eigen praktijk) tot 's avonds laat (want om 17 uur racen we naar de HAP waar we tot 23 uur door buffelen) bezig zijn. Te gek voor woorden dat dat op basis van ons politieke gevoelige gemanoeuvreer normaal wordt gevonden. Want dat is natuurlijk helemaal niet normaal.
    Bij de politie zijn er 10.000 agenten voor overdag en 5.000 extra voor 's avonds en in het weekend.
    Bij de huisartsen zijn er 10.000 voor overdag, en niemand extra voor 's avonds en in het weekend. De politiek weet dat heel goed, maar wil niet investeren en zegt daarom dat het 'bij het vak hoort' en dat wij dat zelf 'als beroepsgewoonte hebben afgesproken' .
    Daar zit de fout.

    [Reactie gewijzigd door G?bel op 27-08-2022 11:18]

  • G.R.I. Slock

    huisarts, Sluis

    Symptomatisch voor de malaise in de huisartsenzorg dat een collega met een normale werkweek zich schuldig voelt en sorry zegt. Nergens voor nodig, de fout licht bij het zorgstelsel. Toch laten wij ons als huisarts collectief een schuldgevoel aanpra...ten : de praktijkhouders zouden onvoldoende innoveren en de de zzp ers zouden alleen willen werken als het hun uitkomt.
    Waarneemtarieven van 100-130 euro voor nachtwerk zijn trouwens eerder schandalig laag dan hoog, de meeste vergelijkbaar opgeleiden verdienen mee overdag.

  • J.M. Keppel Hesselink

    pijnarts, Bosch en Duin

    Ik weet niets van tarieven af. Ik zelf heb een aantal jaren geleden al besloten mijn pijn patienten gratis te behandelen. Omdat ze meestal niet voldoende aanvullend verzekerd zijn. En uiteindelijk factureer ik mijn consultancy uren als ik adviseer op... het gebied van Research en Development van medicijnen voor lastige aandoeningen. Daar is een uur consultancy vergelijkbaar met wat een doorsnee advocaat berekend, ik noem verder geen bedragen. Met dat inkomen kan ik makkelijk patienten gratis helpen. Dan hoef ik ook niet mee te gaan in verzoeken die ik regelmatig kreeg, of ik de factuur zou willen splitsen op 2 dagen, opdat ze dan wel het consult zouden kunnen betalen.

    Arianne schrijft: "130 euro voor een (nacht)dienst is geen uitzondering". Ik denk dan, dat is te bizar weinig, is dat de boodschap. Maar dan komt iets over ogen en uit het hoofd schamen. Daaruit begrijp ik dat 130 euro voor een nachtdienst veel is? Het lijkt mij een fooi. ALs je als huisarts al een uur in die nacht in de weer zou zijn, zou ik al verwachten dat 150 euro daar tegen over staat. Ok dan verklap ik het, voor oude en vertrouwde relaties reken ik 220 euro per uur denken over ziektes en de behandeling ervan. Dat is het minimum bedrag.

    Een huisarts die een nachtdienst draait zou volgens mij ten minste het dubbele moeten ontvangen dan het bedrag waardoor bij Arianne de ogen uit haar hoofd geschaamd worden. Huisartsen kennis is gespecialiseerde kennis. Minstens zo ingewikkeld als mijn farmacologische expertise bij de ontwikkeling van geneesmiddelen zou ik zeggen.

    Om bij elke aandoening een pluis - niet pluis oordeel te vellen. Ik vind het sowieso enorm knap. Ik schreef al eerder hoeveel ontzag ik heb voor huisartsen. En dat mijn huisarts ook nog een engel is. Dat dan gratis erbij.

    • E.M. Stuveling

      Huisarts

      Het tarief voor een praktijkhouder op de HAP is dit jaar rond de 82 euro per uur, dag en nacht. Een eventueel tekort in dit tarief zou te maken hebben met een onbekend bedrag wat verdisconteert zou zijn in het inschrijftarief. Feitelijk zou je dan me...er verdienen per uur. Niemand weet hoe dit precies werkt of hoe hoog dit bedrag is.
      De gemiddelde waarnemend huisarts vraagt in Twente tussen de 90-100 euro per uur. Ten westen hiervan wat meer. Per uur schiet je er dus 10-20 euro bij in als je een dienst verkoopt; omdat waarnemers nu eenmaal ‘uit dezelfde ruif’ eten. Collega’s zeggen: je koopt vrije tijd. Verzekeraars vinden natuurlijk dat dit prima werkt.

      [Reactie gewijzigd door Stuveling, Erik op 25-08-2022 20:42]

      • A.F. Algra

        commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

        Even ter vergelijking. een loodgieter in Rotterdam zit tussen de 80-150 euro per uur en soms nog meer. Een vrij grote bandbreedte dus



        [Reactie gewijzigd door Algra, Dolf op 25-08-2022 20:55]

  • A.F. Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Mooi inkijkje. Maar sorry voor wat beste Arianne ? Dat het huisartsen stelsel te ingewikkeld is geworden en niet meer van deze tijd is ?

    Veel huisartsen zijn die fijne en sympathieke buurtsuper ( voor al uw gezondheidsvragen), maar kunnen niet o...p tegen de grote supermarkten ( de Jumbo's en de AH's) en het grote geld (van oa de zorgverzekeraars) en invliegende private equity ketens, die staan te trappelen om het over te nemen.

    Net als bij de tandartsen en de fysio's. Easy piece, want menig huisarts wil geen over the hill full time job met ANW uren tegen belachelijk lage tarieven meer draaien. Veel zzp huisartsen werken dus gewoon heel hard, maar hebben geen enkele (basale) inbreng in de werking van het stelsel. En dus ook niet in enige verbetering. Dat er tegelijkertijd heel goed verdiend kan worden, zonder de eindverantwoordelijkheid te hebben is de andere kant van deze curieuze medaille. En dat je daar verrassend weinig overhoort ?

    Kortom: je doet ding en stapt weer op en gaat verder. Zzp huisartsen bestendigen dus de verelendung.

    Even recht toe recht aan beste Arianne. Sorry zeggen lijkt mij niet opportuun. Alsof een individuele huisarts - in welke constructie dan ook - hier iets aan zou kunnen veranderen.

    Vele klagen steen en been. Klopt. Iedereen zit erbij en kijkt ernaar. Klopt. Dit is al een tijdje zo. Klopt. Maar wat nu ?

    Mijn analyse: De zaak is compleet aan het vastlopen. En daar voelen zich velen niet meer senang bij. Getuige je column.

    Anders gezegd: de houdbaarheidsgrens is ver overschreden. Ingrijpen is noodzakelijk. Het roer moet niet om, de zaak moet op de schop. Resetten dus.

    Niks geen sorry dus, want systeem probleem.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.