Blogs & columns
Blog

Een positief bericht over antidepressiva graag - Menno Oosterhoff

11 reacties


 

Voor mensen die aangewezen zijn op de geestelijke gezondheidszorg, is het niet altijd prettig dat de media zo’n voorkeur hebben voor negatieve berichtgeving daarover. De zegeningen van de somatische geneeskunde worden vaak breed uitgemeten maar de psychiatrie komt er vaak niet best vanaf.

Deze week was er in de Volkskrant en bij Buitenhof aandacht voor ernstig agressief gedrag bij het gebruik van antidepressiva. De eerste patiënt die hierdoor verontrust was, heb ik intussen al gesproken. Iemand die lijdt aan een vorm van de dwangstoornis waarbij sprake is van indringende voorstellingen van agressief gedrag, wat hij absoluut niet wil. Mensen gaan hierbij nooit over tot daadwerkelijk handelen, maar worden wel verteerd door onzekerheid. Vaak is naast gedragstherapie gebruik van antidepressiva hierbij nodig.
 
Voor ik erop doorga wil ik dan ook stellen dat ernstig agressief gedrag bij antidepressivagebruik een uiterst zeldzaam verschijnsel is, waarvan nog onduidelijk is of en wanneer het door deze medicijnen veroorzaakt wordt.

De berichtgeving in de Volkskrant ging over een ruzie tussen mensen die elkaars deskundigheid in deze kwestie betwisten. Anton Loonen, arts/klinisch farmacoloog en hoogleraar psychofarmacologie heeft zich nogal expliciet uitgelaten over onder meer de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche. Laatstgenoemde kreeg eerder in dit blad ruimschoots de gelegenheid zijn gedachtegoed uiteen te zetten. Hij is weliswaar internist, maar dat verhindert hem niet op rabiate wijze te oordelen over de psychiatrie en psychofarmaca. Ik besprak dat uitvoerig in eerdere blogs, maar als voorbeeld een kort citaat waarin drie evidente onjuistheden zitten: ‘Slechts weinig psychiatrische geneesmiddelen zijn effectief, terwijl ze op termijn wel hersenschade veroorzaken. Ik vraag me bijvoorbeeld af of antipsychotica nodig zijn. Je kunt ook benzodiazepines gebruiken.’

Loonen zei, dat Gøtzsche zich moet laten nakijken. Ik weet niet wat precies zijn beweegredenen zijn geweest dat zo te zeggen in een rapportage aan de rechtbank . Ik weet wel, dat Gøtzsche ons allemaal uitmaakt voor maffioso. Van mij mag hij dat doen. Er zijn argumenten genoeg tegen zijn beweringen in te brengen. Maar dat nu uitgerekend Gøtzsche een klacht indient over Loonen bij de universiteit waar deze werkt en bij het tuchtcollege is wel een beetje de omgekeerde wereld. Wie kaatst mag de bal verwachten. Ik heb even overwogen een klacht in te dienen bij de universiteit waar Gøtzsche werkt over wat hij allemaal beweert. Ga ik niet doen. Vechtend over straat rollen is niet in het belang van de geestelijke gezondheidszorg en haar gebruikers.

Het invliegen van Gøtzsche en dat soort flauwekul kunnen we missen als kiespijn. Voorkomen kunnen we dat natuurlijk niet, maar we kunnen wel als beroepsgroep een standpunt innemen.

En verder zou ik nu eindelijk weleens een programma willen waarin niet op een verontwaardigde en beschuldigende manier over antidepressiva wordt gepraat.

Een programma dat al die mensen aan het woord laat die enorm dankbaar zijn dat deze middelen bestaan, omdat ze er hun welbevinden en soms hun leven aan te danken hebben.

Een programma dat gaat over de soms indrukwekkende werking die deze middelen kunnen hebben en niet alleen over de mogelijke bijwerkingen of het gebrek aan werkzaamheid.

Een programma dat duidelijk maakt dat er niet één psychiater is die zonder deze medicatie zou willen of kunnen werken.

Een programma dat spreekt over het gebruik van antidepressiva in plaats van het ‘slikken’ ervan en waarin begrepen wordt dat deze middelen ook bij angststoornissen en de dwangstoornis werkzaam kunnen zijn.

Een programma dat niet de nadruk legt op het te veel voorschrijven.
Een programma met respect voor en begrip van het soms onvoorstelbare leed wat psychische aandoeningen teweeg kunnen brengen.

Een programma waardoor gebruikers van antidepressiva zich daarvoor niet meer hoeven schamen en niet weggezet voelen als mensen die het lijden verleerd zijn.

Eén programma maar. Kijkcijfers gegarandeerd!

Menno Oosterhoff

PS  Belangenverstrengeling: ik heb geen banden met de farmaceutische industrie. Ik gebruik antidepressiva in verband met een dwangstoornis.

Lees meer van Menno Oosterhoff
Blogs
  • Menno Oosterhoff

    Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd)psychiater eninitiatiefnemer van www.ocdnet.nl en www.ocdcafe.nl. Hij maakt de podcast ‘God zegene de greep’ over de dwangstoornis. Daarover gaat ook zijn boek ‘Vals alarm´ waarin ook zijn eigen dwangstoornis aan de orde komt. Zijn boek ‘Ik zie anders niks aan je’ gaat over psychische aandoeningen in het algemeen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • G. van Brussel

    Pedagoog

    Als nu door PFIZER zelf is vastgesteld dat Sertraline niet effectief is voor mannen c.q. veteranen met PTSS, wat is dan het nut en de noodzaak van psychiaters om deze toch voor te schrijven en in de wetenschap dat er geen middelen zijn zonder bijwerk...ingen?
    Is er nog zo iets als medische ethiek of is dat ingeruild voor Winst Pakken?

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Coll. van Brussel. U noemt het gebruik van Sertraline bij PTSS. Mijn verhaal ging over het gebruik van antidepressiva bij depressies en angststoornissen en de dwangstoornis. Ik weet niet precies op welke situaties u doelt, dus daar kan ik verder niks... over zeggen. Dat winst pakken het motief is medicatie voor te schrijven lijkt me weinig aannemelijk, omdat het artsen echt geen geld oplevert dat te doen.

  • E.A. Badings

    arts, ZWOLLE Nederland

    Wat een verademing, iemand die nu eens de zegeningen van psychofarmaca naar voren brengt! Maar helaas: vanavond bij Tros Radar een uitzending over anti-depressiva. Antoinette Hertsenberg kennende zal de nadruk wel weer liggen op de (vermeende) bijwer...kingen en gevaren. Net als ze 5 jaar geleden deed over de statines bij de uitzendingen over 'de Cholestrol mythe". Benieuwd welke "deskundigen" ze nu weer voor haar karretje zal spannen. Wederom geallarmeerde patienten die acuut stoppen met hun medicatie, met alle gevolgen van dien??

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Cloo. Bading Ik maak me geen enkele illusie dat Radar het programma gaat worden waarom ik heb gevraagd. De enquete om bijwerkingen te melden verraadt al welke insteek genomen wordt. Er wordt niet gevraagd naar de werking. Verder is zo'n enquete volst...rekt waardeloos en overbodig. Waardeloos door de selectiebias, overbodig omdat de bijwerkingen van ad uitvoerig gedocumenteerd zijn.
    Het blijft kennelijk aantrekkelijker verontwaardigde programma's te maken dan correcte informatie te geven. Voor patienten is dit verontrustend en akelig.


  • J.H. Duits

    Geriater i.o.

    Collega's,
    Met enige trots stel ik mijn aangetrouwde nichtje Vera van Zelm aan u voor. URLs mogen niet worden geplaatst, maar als je op internet zoekt op "hoeravoorantidepressiva" vindt u haar weblog.
    Veel plezier met lezen!

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Coll. Duits. Ik had van haar gehoord naar aanleiding van de blog http://www.medischcontact.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff/Bericht-Menno-Oosterhoff/152302/Sluit-de-toiletten-Menno-Oosterhoff.htm over antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap. Ha...ar weblog is zeker een aanrader.

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Collega Kok, bedankt voor de waardering. Fijn om te horen.
    Collega Vasbinder, ik ben het er mee eens dat een programma wat even emotioneel voor is als het nu vaak tegen is meer van hetzelfde is. Het soort programma en meer in het algemeen een houding..., waartoe ik oproep is een beoordeling op rationele gronden, zonder de vooroordelen die psychofarmaca gemakkelijk oproepen. Ik denk dat dat ermee te maken heeft dat we weerstand ertegen hebben dat een middel in kan grijpen in onze eigen beleving. Onze beleving staat ons nader dan onze knie of onze lever. Dat daarin van buitenaf ingegrepen kan worden roept weerstand op. Althans, ik denk dat dat een reden zou kunnen zijn.

  • W. van der Pol

    Ziekenhuisapotheker, Delft

    Het is een publiek geheim dat nuancering in de meeste media geen gewoonte. Dus extreme standpunten doen het goed. Antidepressiva, met name de serotonine reuptake remmers, zijn in het gebruik doorgeschoten. Dat weet elke arts. Ernstige endogene depres...sie, onleefbare obsessies a la bonheur. Maar somberheid, nee, dank u wel. Minstens 50% minder AD kunnen worden voorgeschreven. Geen opbouwperiode geen vervelende lange afbouwperiode meer. Qua stemming vergelijk ik AD met alcohol. Up en down effecten zijn mogelijk. Dus extra agressie is een mogelijkheid. Extra somberheid idem dito. Dus geen dosisverhoging. Nee, AD grijpen aselectief in. Niet knoeien in je kop, vind ik. De eerste keer dat ik een benzo nam, heb ik me nog nooit zo "vreemd" gevoeld. Als apotheker ben ik voor medicatie, mits onder de neus werkzaam. Ernstige psychische afwijkingen uitgezonderd. Mijn mening heb ik aan Zembla laten weten. Maar daar wordt geen uitzending aan gewijd. Niet sexy genoeg.

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

    Coll. vd Pol. Als co-assistent maakte ik mee, dat de specialist bij de bedvisite suggereerde dat de problemen supra-orbitaal waren. M.a.w. psychisch van aard. Als ik het goed begrijp wilt u medicatie beperking tot sub-nasaal. Ik begrijp dat ondersche...id niet. Ik zou zeggen , dat nut en noodzaak bepalend moeten zijn bij het al dan niet geven van medicatie los van de vraag of de symptomen zich voordoen op lichamelijk vlak of op het vlak van de beleving en het gedrag.

  • M. Vasbinder

    medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje

    Beste Menno,
    Hoewel ik je hartekreet kan volgen, denk ik dat dit niet de goede weg is. Een programma op de tv OK, maar dan met wetenschappelijke en niet met anekdotische en emotionele bewijsvoering.
    Jouw programma zal te veel lijken op de programma'...s waarin vaccinaties de schuld krijgen van autisme en dat zou zonde zijn.

  • R. Kok

    Verzekeringsarts, ROTTERDAM Nederland

    Hulde voor deze nuanceringen en kwetsbare opstelling Menno, het is vaak van dik hout zaagt men planken als het over antidepressiva en psychiatrie gaat. Ga zo door met je blogs die zeer infomatief en zeer betrokken op de patienten zijn!
    Een voorbeeld ...voor de beroepsgroep.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.