Laatste nieuws
Eva Nyst
2 minuten leestijd
Nieuws

Waarom 010-dokters domineren in de coronacrisis

9 reacties

Intensivist Diederik Gommers, internist en bestuurder Ernst Kuipers en de virologen Marion Koopmans en Ab Osterhaus, de artsen met de hoofdrol in de coronacrisis, komen allemaal uit Rotterdam. Erasmus Magazine (EM) zocht uit hoe dat zo is gekomen.

Het begon allemaal in 1971, schrijft het universiteitsblad. De jonge universiteit in Rotterdam wist toen toponderzoeker Nic Masurel weg te kapen uit Leiden. ‘Masurel was nog niet in Rotterdam gearriveerd of het Nationaal Influenza Centrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), tot dan toe ook in Leiden, volgde’, aldus EM. Als Masurel in 1991 met emeritaat gaat, volgt de van oorsprong diergeneeskundige Ab Osterhaus hem op, waarmee de zoönose verankerd raakt in de Rotterdamse virologie. Gerard van Doornum, auteur van een pas verschenen boek over de Nederlandse virologie zegt over Osterhaus in EM: ‘Hij heeft in zijn tijd veel talentvolle mensen naar Rotterdam weten te halen. Denk aan de hoogleraren Ron Fouchier, Thijs Kuiken, Marion Koopmans en Guus Rimmelzwaan.’

Osterhaus’ opvolger in 2013 is Marion Koopmans. ‘Zij heeft ook lang bij het RIVM gewerkt en heeft zich daar vooral met epidemiologie beziggehouden. Dat is de reden waarom ze ook in het Outbreak Management Team (OMT) kwam’, zegt van Doornum in EM. Koopmans krijgt in 2018 de Stevinpremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor onder meer het creëren van ‘wereldwijde netwerken om infectieziekten systematisch en grootschalig te bestrijden’.

De Rotterdamse tak komt voort uit Leiden waar grondlegger Masurel werd opgeleid. Oud-hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg ziet nog meer verbanden dan EM legt. ‘Medisch-historisch gezien is dit één grote stamboom. Interessant is dat de allereerste Nederlandse publicatie over influenza verschijnt in 1889 van de Rotterdamse arts Willem Nolen, die later hoogleraar inwendige geneeskunde werd in Leiden. In Rotterdam zat overigens ook de Rijksseruminrichting van veearts Jan Poels, een voorloper van het RIVM’, zegt Van Lieburg. ‘Zo bezien behoort ook hoofd infectiebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Jaap van Dissel, tot de Leids/Rotterdamse virologiefamilie.’ Van Dissel studeerde in Leiden en is daar nog steeds een dag per week hoogleraar inwendige geneeskunde.

Het universiteitsblad bespreekt de beeldbepalende virologen, maar meldt niet dat ook de woordvoering over de acute zorg in handen is van het team-010. Het is misschien toeval dat Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) afdelingshoofd intensive care in het Erasmus MC is. En dat de baas van dit ziekenhuis, bestuursvoorzitter Ernst Kuipers, als voorzitter van het regionaal overleg acute zorg de toerbeurt heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) voor te zitten. Maar waarom zit het voor deze crisis opgerichte Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ook aan het Doctor Molewaterplein in Rotterdam? ‘Het LNAZ is door VWS gevraagd om het LCPS vorm te geven. Uit praktische overwegingen is gekozen voor Rotterdam. Het Onderwijscentrum van het Erasmus MC kwam door de landelijke maatregelen per direct beschikbaar’, aldus een woordvoerder. Alleen maar voordelen dus: het Onderwijscentrum is nieuw, volledig uitgerust met werkplekken en LNAZ-voorzitter Kuipers zit vlakbij.

Lees ook

Nieuws geschiedenis covid-19
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Siep de Groot

    Huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    Als de nu werkloze dokters die niet mee kunnen doen aan de intensieve zorg zoals KNO, Ogen, huid, internisten of hun normale zorg niet kunnen leveren, laten zij naar het Malieveld gaan en vragen om weer hard te mogen werken. Zij worden dan weer de ni...euwe helden waar wij weer voor op het balkon gaan staan. Nu worden uitsluitend de zorgverleners op de IC bijna met een lintje gehuldigd. Hard werken is voor ons medici toch normaal? Dat je overuren moet maken is blijkbaar bijzonder. De huisarts van 20 jaar geleden werkte doodgewoon de hele dag en was meestal savonds en nachts bereikbaar, dus bijna een 24x7 urige werkweek. Er wordt veel geklaagd, door de media opgeklopt. Hoeveel mensen zullen dood gegaan zijn op de IC door iatrogene oorzaken?
    Hoeveel mensen zijn dood gegaan omdat ze vervroegd naar huis gestuurd werden? Hoeveel collega’ s zullen hun handen in onschuld wassen? Herstel snel weer de reguliere zorg. Thuis overlijden te veel patiënten. Maar als u weer aan het werk gaat, ga dan ook eens zitten naast de patient, maak geen gehaaste indruk, geef geen hydrocodon, geef geen dodelijke psychofarmaca, en hak niet het verkeerde been of oog eraf. Anders vallen er opnieuw veel doden. Zorg als u staakt dat het dodencijfer niet omlaag gaat zoals in Israël is vastgesteld. Geef een deel van het gigantische inkomen dat u verdient in de zorg weg aan degenen die evenveel zo niet meer uren werken dan u.
    Siep de Groot, huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

  • siepdegroot

    huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    Helemaal eens met Ella van Veen. De kans dat je dood gaat aan het coronavirus is in de Nederlandse bevolking 5000: 17000.000 is 1 op 3300. Als je in de auto stapt is de kans op verongelukken of gewond raken veel groter. De angst bij mijn vrienden, le...eftijdgenoten is groot: bij een viertal waar ik onverwacht aan de deur kwam werd is geweigerd en afgepoeierd. Het aantal doden dat nu valt doordatcde ziekenhuizen op een laag pitje draaien is groot. Deze week moest ik bloed afgeven, de laborante verveelde zich dood. Normaal gesproken zou ik een half uur dienen te wachten. Doordat mijn zoon was opgenomen op een gesloten psychiatrische afdeling en niet kon doorstromen naar een open afdeling wegens de coronacrisis suïcideerde hij zich twee weken geleden.
    Dokters ga protesteren op het Malieveld, vraag zo snel mogelijk om met alle reguliere zorg te beginnen en de door de coronacrisis gesloten psychiatrische afdelingen weer te openen. Dodelijke eenzaamheid op de afdelingen omdat er geen bezoek mag komen geeft veel meer slachtoffers. Dan maar ruimtepakken verstrekken, een paenut in kosten bij het bezit van 100 miljard euro
    Siep de Groot, huisarts niet praktiserend, Eelderwolde

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Els van Veen: Ik ben het helemaal met je eens.

    En wat ik ook bijzonder kwalijk vindt: Hoe zit het eigenlijk met onze mensenrechten. BOA's (Bijzonder Onaangename / Overbodige / Onnodige / Onbruikbare Ambtenaren), politie die je huis binnendringen... en bekeuringen uitdelen omdat je met meer dan drie mensen bij elkaar zit.

    Hetzelfde volk dat je vertelt waar je wel mag lopen en waar niet, op welke afstand en met wie. We zijn geruisloos een politiestaat ingeluisd, waar landen als Noord-Korea en China jaloers op zouden zijn. En dat door een minister-president die zich "liberaal" noemt.

    Ik ben maar begonnen met Noors leren. Er komt een moment dat ik weg moet uit dit gestoorde land en uit deze gestoorde Europese Unie.

  • Els van Veen

    huisarts, Dalfsen

    Beste Jan Bonte, mijn kritiek is dat ik het niet goed vind dat een kleine groep zoveel invloed heeft op de regering. Zonder dat wij als artsen, wetenschappers en volksvertegenwoordiging inzicht hebben waar de adviezen van het OMT en RIVM op zijn geba...seerd. Ik vind dit ontzettend kwalijk. Ik kopieer dit van de site van de NOS:

    'Veel zaken van het Outbreak Management Team zijn geheim. De leden mogen niet aan de pers vertellen wat er is besproken binnen het OMT, ze verwijzen dan naar het advies. De notulen van de OMT-bijeenkomsten zijn niet openbaar en ook de gebruikte modellen, data en onderliggende stukken die het OMT-team hanteert worden niet gepubliceerd.

    Het RIVM zegt dat dit met de gevoeligheid van de besprekingen te maken heeft. De stukken zijn niet via de Wet openbaarheid van bestuur op te vragen en de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport krijgen ze ook niet te zien. Er valt dus op geen enkele manier te controleren op basis waarvan het OMT tot zijn adviezen komt. Het RIVM hield de namen van OMT-leden aanvankelijk ook geheim, maar inmiddels is via de pers meer bekend geworden over het team.'

    Dit is vreemd en hoort niet. Ondertussen is een soort noodtoestand van kracht sinds half maart. Scholen en sportscholen en horeca zijn gesloten. Bedrijven gaan failliet. In het openbaar vervoer moet ik 1,5 meter afstand houden. En op basis waarvan? Als ik het begreep kon ik er misschien achter staan...Maar ondertussen heb ik in de afgelopen weken geen hausse aan doodzieke mensen gezien, noch in moeten sturen. Ik heb zelfs een corona-besmette 100 jarige die nauwelijks ziek is.

    Natuurlijk is het erg dat de IC's eerder vol dreigden te lopen. Maar het domineert nu álles, zowat alle reguliere zorg kan niet meer, de hele economie ligt stil. Ik mis transparantie!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Van Veen: "Nu heb ik de indruk dat vooral mensen de regering adviseren, die theoretische kennis over virussen en vaccinaties hebben."

    Als ik zo de uitspraken en voorspellingen van het Outbreak Management Team en het RIVM op een rij zet, vrees ik ...dat het met die theoretische kennis ook nog wel enigszins meevalt... Of tegenvalt, het is maar hoe je het bekijkt.

  • Prof. M.A. Boermeester

    chirurg, Deventer / Amsterdam

    Ik heb het eigenlijk ergens ook wel eens met huisarts Van Veen. Hulde aan de virologen en intensivisten voor gedane werk en aansturing maar het is ruim tijd aan andere experts meer frontlinie te betrekken. Er zijn vele andere aspecten die steeds meer... prangend worden en die niet alleen infectiologisch kunnen worden beredeneerd. De non-COVID zorg is daarvan een goed voorbeeld. Alle uitgestelde operaties en andere behandelingen eisen ook hun tol en veroorzaken secundaire en onbedoelde mortaliteit. Ik ben trots op de zorgverleners die de COVID-19 zorg op zich hebben genomen en nog maanden hiermee belast zullen zijn, maar we moeten nu ook andere medische disciplines en vast ook de (zorg)economen betrekken in het OMT voor verdere besluitvorming.
    Besluiten rondom persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg en bij andere contactberoepen zijn bijvoorbeeld m.i. ondenkbaar zonder snijdende specialismen, anesthesiologen en verpleegkundigen hierbij te betrekken. Maar dat is tot nu toe niet het geval.

  • E.B. van Veen

    huisarts

    Ik begrijp niet goed waarom virologen en intensivisten überhaupt domineren in deze corona-lockdown, los van dat ze allemaal uit Rotterdam komen.

    En ik begrijp ook niet goed waar de 'anderhalve meter afstand' vandaan komt. Waar is die op gebaseerd?... Nu domineert de '1,5 meter' overal, voor als we straks de lockdown intelligent gaan afbouwen. Maar ik zie niet goed voor me hoe we dat moeten doen met het OV en de horeca bijvoorbeeld.

    Dat gezondheid erg belangrijk is, snap ik. Maar betaald werk is ook zeker belangrijk.
    Nu worden er voor miljarden aan steunmaatregelen betaald. Maar wie moet dat geld ophoesten? De werkgevers en de belastingbetalers. Dus de mensen met een baan en vooral een bedrijf. Dus ik zou ervoor zijn, dat ook werkgevers en verstandige economen deelnemen aan dat 'Outbreak Management Team'. Nu heb ik de indruk dat vooral mensen de regering adviseren, die theoretische kennis over virussen en vaccinaties hebben. En ondertussen raken bedrijven failliet en werknemers hun baan kwijt. Geeft heel erg veel stress en is óók ziekmakend.

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Rotterdam, gestolen stad - Frederique Spigt- 2001

    Huizen hoog, een grijze mast
    Het wakend oog op ons gericht
    Zo schoon, 't beeld van deze stad
    Alsof zij van binnenuit wordt verlicht
    Een zwaan die rust, 't wiegen nimmer staakt
    Daar de god der ...zee bij haar zijn roes uitslaapt

    Rotterdam, gestolen schat
    Rotterdam, stad zonder hart
    Rotterdam, gestolen stad

    De bliksem splijt de grauwe lucht
    Met weergaloze kracht
    Donder, traag gebulder
    Dreunt dreigend door de nacht
    Zij die nog leven, opnieuw bevreesd
    Zij die weten hoe de oorlog is geweest

    Rotterdam, gestolen schat
    Rotterdam, stad zonder hart
    Rotterdam, gestolen stad

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    010 - Ech wel, niet dan !?! - Prachtige ode aan deze weerbarstige stad. Rotterdam gestolen stad- Frederique Spigt

    https://www.youtube.com/watch?v=1uBNRk30QaA

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.