Laatste nieuws
Nieuws

Treant schrapt 500 banen vanwege inkrimping

8 reacties

Bij de drie ziekenhuizen van de Treant Zorggroep zullen de komende jaren 500 banen verloren gaan. Een flink deel daarvan betreft banen van artsen en verpleegkundigen. Treant ziet zich genoodzaakt in het aantal fte te snijden omdat de Treant-ziekenhuizen inkrimpen.

Ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Groningen en Drenthe maakten eerder dit jaar met huisartsen en zorgverzekeraas Menzis en Zilveren Kruis een plan bekend om de zorg in het gebied de komende jaren anders te verdelen. Die verschuivingen betekenen voor de drie Treant-ziekenhuizen minder patiënten en meer voor de andere ziekenhuizen in de regio. Treant zegt genoodzaakt te zijn de organisatie daar op aan te passen.

Per 2021 verwacht de zorggroep dus 500 van de huidige circa 2700 arbeidsplaatsen minder nodig te hebben binnen de drie eigen ziekenhuisvestigingen. Het gaat daarbij om circa 300 medische arbeidsplaatsen, dus verpleegkundigen en artsen. De overige 200 plaatsen betreft ondersteunende functies zoals ICT en facilitaire zaken. Bij de Treant-ziekenhuizen werken zo’n 350 artsen, van wie circa 130 in loondienst.

Omdat de verschuivingen van zorg enkele jaren in beslag nemen, hoopt Treant een deel van de ontslagen te kunnen opvangen door het aflopen van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De zorggroep hoopt een deel van het personeel onder te brengen bij andere ziekenhuizen in de regio – die op dit moment juist tekorten hebben – of binnen de eigen zeventien woonzorglocaties.

Treant moet als gevolg van de regionale afspraken in januari de SEH-afdeling sluiten op de locatie Stadskanaal, en in april de SEH-afdeling op de locatie Hoogeveen. Op die twee locaties houdt Treant alleen basisspoedposten open, waar mensen alleen voor niet-levensbedreigende hulp zonder noodzaak tot opname terechtkunnen, tussen 8 uur en 23 uur. Ook worden die twee ziekenhuizen weekziekenhuizen voor basiszorg en planbare ingrepen, met alleen korte opnames. De Treant-locatie Emmen is samen met twee andere ziekenhuizen in de regio aangewezen als locaties waar complexe zorg wordt geconcentreerd.

Bestuursvoorzitter Rolf de Folter van de Treant Zorggroep heeft tegenover RVT Drenthe daarnaast de verwachting uitgesproken dat de ziekenhuispoot van de zorggroep dit jaar verlies zal lijden. Vorig jaar sloot Treant al twee kinderafdelingen wegens een tekort kinderartsen.

Lees ook
Nieuws werk Treant
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op opleiding, loopbaan en arbeidsmarkt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    @ Els van Veen - huisarts
    Beste Els, dank voor je reactie. Interessant. Ik kende die lezing van Jim van Os niet, maar heb hem gevonden.

    Dank daar voor. Weer een stapje verder, een bouwsteen voor het betere begrip en inzicht. Zo komen we dichter ...bij de kern


    Waarin beide visies tegelijkertijd 'waar' kunnen zijn

    gesprek De Balie
    https://debalie.nl/agenda/onder-professoren-damiaan-denys-jim-van-os/

    artikel in NRC - Jim van Os - Menno Oosterhoff - Zet psychisch probleem niet weg als gezeur
    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/24/zet-psychisch-probleem-niet-weg-als-gezeur-a1750024

    Damian Denys
    https://www.brainwash.nl/bijdrage/psychiater-damiaan-denys-accepteer-dat-niet-alles-precies-gaat-zoals-je-zou-willen

    https://www.filosofie.nl/nl/artikel/43841/damiaan-denys-abnormaliteit-is-de-stront-van-onze-begrijpelijkheid.html

  • E.B. van Veen

    huisarts, Kampen

    Beste Dolf, ik denk ook niet dat het Britse systeem een panacee is. En de marktwerking is destijds niet zomaar ingevoerd. Daarvoor waren er heel lange wachtlijsten en dus ook problemen in de zorg. Maar nu gaat het ook niet goed.
    Ik zie parallellen ...met de GGZ. Daar is de ontmanteling van goede psychiatrische zorg al langer gaande. Daar kan ik als huisarts niet meer insturen en krijg –tijdens ANW-uren- zelfs geen dienstdoend psychiater meer aan de telefoon, maar een (goedkopere) psychiatrisch verpleegkundige. Daar zijn bijna alle bedden wegbezuinigd. Daar is de werkdruk gigantisch. Daar beginnen heel veel psychiaters voor zichzelf, soms ook zonder een contract met de zorgverzekeraar, of verhuren zich als ZZP-er aan de GGZ-instelling voor een echt marktconform tarief. Ondertussen is de zorg voor de patiënten schrikbarend verslechterd. Juist doordat in de GGZ alles rond de DSM is georganiseerd. Daar heeft Jim van Os tijdens het Baliedebat in januari 2019 hele interessante en verhelderende zaken over gezegd. Namelijk dat –met de komst van de marktwerking- het interessanter (winstgevender) werd om de ‘lichte’ problematiek te behandelen ten koste van de zwaardere problematiek. Met een hausse aan DSM-diagnoses tot gevolg.
    Ik denk verder dat de zorg voor bepaalde lieden een te makkelijk verdienmodel is geworden. En dat we voorlopig aan de zorgverzekeraars vast zitten. Dat hoeft geen probleem te zijn. Als ze maar doen wat ze moeten doen. En dat is; zorgen dat zorgprofessionals een fatsoenlijke honorering krijgen. En zorgen dat patiënten noodzakelijke zorg krijgen. Maar ja, ze bemoeien zich ook met de inhoud van de zorg.

  • Anton Maes

    huisarts niet-praktiserend, Dieren

    Los van het stelsel, wat is nu het beleid ten aanzien van het aantal ziekenhuisbedden, mate van concentratie specialistische zorg, aantal fusies, aantal SEH locaties, ZBC's etc.? Hoe ziet dat er nu uit over 1 jaar? 5 jaar? 10 jaar? Hoeveel UMC?, TZ? ...AZ zijn er nodig? Zo lopen we van het ene incident naar het andere. Sinds bekend is dankzij Oomen wie er aan tafel zaten toen de stekker er bij het Slotervaart uit werd getrokken (consultants, banken, verzekeraars) , is bekend wie hier de regie heeft en wie niet. http://zorgenstelsel.nl/overheid-neem-regie-bij-transformatie-ziekenhuislandschap/

  • Jan Keppel Hesselink

    pijnarts, Bosch en Duin

    Er is maar een zinnige reactie voor deze ziekenhuizen: gewoon een arts-directeur, alle niet-medische managers weg, alleen hoofdzusters per afdeling die de scepter zwaaien, en alleen artsen en verpleegkundigen houden, met een kleine administratieve gr...oep die de administratie doet....en alle secundaire processen.

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    @ EB van Veen, huisarts Kampen. Geen echt rooskleurig beeld wat je schetst, zal ik maar zeggen. Met als grootste 'driver': geld ?

    Persoonlijk zie ik niets in het Nationaal ZorgFonds - ideetje van de SP , want dan krijg je Britse NHS toestanden. M...arcel Levi schreef daar tijdje geleden erg inzichtelijke column over. Over de gevolgen ervan in de praktijk.

    Maar wat dan wel ? Belangrijker nog. Van wie moet het initiatief en de regie komen ? Cees Wittens schreef in zijn interessante boek de Doodzieke Zorg dat er een Delta Commissie voor de zorg zou moeten komen. Misschien wel een aardig idee.

    Maar ja: in Nederland vergaderland schiet je daar tegenwoordig ook niets meer mee op. Het wemelt overal al van die kwaliteitstafels. Dus....

    Mijn analyse: het is nu kruiend ijs. Maar heb zelf ook geen quick and dirty oplossing voor handen. Hoe nu verder ? ....

    Op een of andere manier lijkt in Noord Nederland wel degelijk sprake van sturing te zijn. Gezien draagvlak . Blijkend uit rapportages.

    Wellicht trekt Treant zich alleen terug uit ziekenhuislandschap (3 locaties) en krijgt daar extra/uitbreiding centra voor wonen en zorg (17 locaties) voor terug. Dus gewoon een deal ? Op basis van 'voort wat, hoort wat' principe ? Jij dit, dan ik dat. Ook een manier, niet waar.

    Nationaal zorg fonds
    https://nationaalzorgfonds.nl/

    Marcel Levi over implicaties NHS
    https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/kanker-op-de-seh.htm

  • E.B. van Veen

    huisarts, Kampen

    Beste Dolf, ik denk dat Chris Oomen gelijk had toen hij recent in MC stelde dat de minister van VWS niet (meer) over de regie gaat. Dat waren niet eens profetische woorden. Met de komst van de marktgedachte in de zorg hebben we (onze regering) alle r...egie uit handen gegeven. De regie ligt nu bij de zorgverzekeraars. Daar hebben we het mee te doen als zorgprofs.
    Ik zie ook niet waar dit naar toe gaat. Maar met mijn boerenverstand zeg ik; er zit iets helemaal mis, als artsen en verpleegkundigen worden ontslagen vanuit de gedachte dat dat 'kosten bespaart'. Ik kan wel een beetje voorspellen wat er gaat gebeuren:
    De werkdruk zal hoger worden voor de artsen en verpleegkundigen die overblijven. De sfeer op de ziekenhuiswerkvloer wordt ziekmakend. Het zal voor huisartsen in het 'toegeleidings'gebied nog moeilijker worden om patiënten opgenomen te krijgen. Want; geen SEH. Want; complexe patiënten kun je geen 'winst' op maken. Want; artsen gaan -begrijpelijk- vooral met de 'makkelijke' DBC's aan de slag. Want; als je een patiënt niet kunt opnemen, ben je ook niet verantwoordelijk voor de zorg.
    Uiteindelijk zijn zorgprofessionals en patiënten dus de dupe. Degenen die hier wel geld aan verdienen zitten doorgaans in het bestuur van de zorgverzekering, zoals Chris Oomen tot voor kort, in het management of het ziekenhuisbestuur. Het helpt ook dat je niet wordt gehinderd door enige medische kennis of compassie.

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Zo zou de toekomst er in uw regio ook wel eens uit kunnen zien. Interessante links: veel leesplezier.

    Pers- nieuws bericht Treant op haar website
    https://www.treant.nl/over-treant/nieuws/organisatie-treant-slanker-om-zorg-in-regio-te-behouden
    ...
    Zorg in de regio - alles op een rij
    https://zorgvoorregio.nl/nieuws/

    Het achterliggende rapport
    Ziekenhuiszorg: soms op een andere plek, wel in de buurt
    https://zorgvoorregio.nl/wp-content/uploads/2019/02/2019-Onderzoek-Zorg-voor-de-regio.pdf

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    En nu .... ? Hoe kijken de collega's in Noord Nederland tegen deze laatste ontwikkelingen aan ? Ben erg benieuwd .

    Twee jaar geleden kopte Medisch Contact over Trammelant bij Treant (2017). Wellicht is Trammelant in Ziekenhuisland een meer correc...te en actuele typering. Ik denk daarbij even aan het debacle in Amsterdam en Lelystad eo, en het gedonder bij het Maasland en Bronovo ziekenhuis.

    Dat de houdbaarheidsgrens van de huidige ziekenhuisopzet bereikt is moge helder zijn. Insiders waarschuwen daar al jaren voor. Ik verwijs bv naar de Domus Medica voordracht van Marcel Levi (2017) Maar naar het boek van vaatchirurg Cees Wittens- de ziekenhuizen moeten op de schop - 2016.

    Maar wie heeft de regie hierbij in handen ? Of vind deze herstructurering plaats op basis van potje vrij vechten op regiobasis ? Ergo: wordt het overgelaten aan de vrije krachten op de vloer ? Is dit hoe managed competition er live uit ziet ?

    Sprak oud DSW voorzitter Chris Oomen dus profetische woorden toen hij stelde dat de minister van VWS niet over de regie in de zorg gaat ?

    En: waar brengt ons dit ? Is dit wat we willen ?

    Cees Wittens -
    https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/doodzieke-zorg-moet-op-de-schop.htm

    Lezing Marcel Levi
    https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/levi-in-domus-medica-lezing-subspecialisatie-kan-leiden-tot-kokervisie.htm

    Chris Oomen in Medisch Contact - sept 2019
    https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/voormalig-dsw-baas-minister-gaat-niet-over-regie-in-de-zorg.htm

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.