Laatste nieuws
Nieuws

Overheid laat kansen liggen voor gezonde voedselomgeving

Plaats een reactie

De overheid doet te weinig om een gezonde voedselomgeving te creëren waarmee obesitas en andere chronische ziekten kunnen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van Universiteit Utrecht en de universiteit van Wageningen.

De onderzoekers hebben gekeken hoe de overheid een gezonde voedselomgeving kan bevorderen. Deze omgeving beïnvloedt in sterke mate het voedingspatroon van de bevolking. Zo’n omgeving kenmerkt zich door bijvoorbeeld aanbod, prijs en marketing van voedsel. Sterk bewerkte voedingsmiddelen, rijk aan verzadigd vet, zout en suiker zijn nu goedkoper en vaker in de aanbieding dan minder sterk en onbewerkte, verse voedingsmiddelen. Een gezonde keuze is dus niet de gemakkelijke keuze voor de consument en daar kan de overheid met wet- en regelgeving in sturen.

Volgens coauteur Carlijn Kamphuis, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Utrecht, is een gezonde voedselomgeving belangrijk voor de preventie van veel ziekten. ‘Na roken is voeding de belangrijkste risicofactor voor veel chronische aandoeningen. Om een verdere toename van deze chronische ziekten te voorkomen, is het belangrijk dat gezond eten makkelijker wordt. Ook in het licht van de huidige coronapandemie is dit belangrijk, waarbij een gezonde leefstijl lijkt bij te dragen aan een minder ernstig verloop van de ziekte.’

Er was nooit eerder systematisch onderzocht in hoeverre de Nederlandse rijksoverheid hier beleid voor heeft en waar kansen liggen om dit te optimaliseren, stellen de onderzoekers. Ze deden hun onderzoek aan de hand van The Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI), waarmee overheidsbeleid kan worden beoordeeld en vergeleken met voorbeelden van effectief beleid in andere landen. Het doel is om het onderzoek te gaan herhalen.

lees ook
Nieuws obesitas voeding
  • Eva Nyst

    Eva Nyst werd geboren in Australië en groeide op in Middelburg. Ze studeerde filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte twee jaar als journalist bij De Volkskrant. Van 2001 tot 2022 was ze in dienst bij Medisch Contact. Sindsdien is zij werkzaam bij de KNMG als beleidsadviseur.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.