Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Kritiek op KNMG-campagne #ditismijnzorg

10 reacties

De KNMG-campagne #ditismijnzorg heeft geleid tot kritiek, onder andere van een aantal artsen. Zij vinden dat de campagne leidt tot polarisatie en dat de KNMG geen oog heeft voor de schadelijke gezondheidsgevolgen van coronamaatregelen.

De KNMG lanceerde vorige week de campagne, waarin onder andere artsen en verpleegkundigen Nederlanders oproepen zich aan de coronamaatregelen te houden en zo zorgpersoneel te steunen. Een bericht hierover op de KNMG-site heeft de nodige kritische reacties losgemaakt.

Er zijn enkele artsen die de coronamaatregelen disproportioneel vinden en van mening zijn dat de campagne daaraan voorbijgaat. ‘Het is druk in ons gezondheidscentrum, druk met de gevolgen van de maatregelen’, merkt huisarts Thomas Garbe op. Psychiater Monique de Veth-Konings en kinderarts niet-praktiserend en voormalig directeur beleid van de KNMG Giliam Kuijpers zeggen ‘erg geschrokken te zijn’.

Ook wordt de KNMG verweten zich als artsenorganisatie via deze campagne in te laten met niet wetenschappelijk onderbouwde maatregelen, bijvoorbeeld door oogarts Jaap Dito en arts Wilma Bos. De laatste verwacht dat de KNMG ‘doordrenkt en doordesemd is in het beleid’ van evidencebased handelen.

Verder klinkt de kritiek dat de campagne inspeelt op schuldgevoel en daardoor leidt tot polarisatie. ‘De posters sluiten aan bij de strijdretoriek van de overheid’, stelt waarnemend huisarts Johanna Priester. Psychiater Renate Tillema-Schoon is het er niet mee eens dat er geld aan is besteed.

De KNMG heeft inmiddels de reactieoptie gesloten en reacties zijn niet meer leesbaar. ‘We hebben de reacties vanochtend gesloten, vanwege de pogingen om de campagne “te kapen’’, aldus een woordvoerder van de artsenorganisatie. ‘Doel van de campagne was steun te vragen voor de professionals in de zorg en te helpen het aantal besmettingen te laten afnemen, en zo te voorkomen dat mensen in de zorg omvallen. Gelukkig gaat het aantal besmettingen nu omlaag, en we hopen dat dat zo blijft. Buiten de KNMG-website om ontvangen we veel positieve reacties op de campagne. Duizenden mensen hebben al een poster gemaakt en gedeeld. We hopen dat nog meer mensen dat zullen doen’.

lees ook

Nieuws KNMG covid-19
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  19-11-2020 19:45

  Hierbij gebruik ik dit artikel om te reageren op de huidige situatie nu de website problemen heeft.....

  Ik heb veel moeite met de inhoud van de nieuwe MC waar steeds weer terugkomt dat het oh zo goed is voor het milieu deze “ fake pandemie”.

  Ik... erger mij .. waarom?:

  Voorliggend probleem nu voor ons is niet het milieu maar wel schending mensenrechten met onnozele mondkapjesverplichting en natte-vinger-anderhalve meter. Inrichting Covid-zorg in eerste lijn verdient uiterste spoed.
  Ik zie slechts braafste jongetjes en meisjes van de klas balanceren op on-line experimenten binnen opgelegde onwetenschappelijke regels.

  Die mondkapjes en alle zogenaamde hygienisch verpakte koopwaar levert juist heel veel belasting van het milieu op.

  Waar is het simpele huishoudboekje voor de financiële en de psychosociale balans. Collega-artsen, wordt alsjeblieft wakker!!! Word Compleet-denker!!!

  Het milieu kan eerlijk aangepakt worden door vluchten duurder te maken , noem het luchtvaarttax, kilometertax , socialere geldstromen, terug naar NUTS-bedrijven ipv veel te ver doorgeslagen privatisering...
  Maar dat is onze zorg niet!! En hoe rechtvaardig is het dat eventuele schade door vaccinatie niet vergoed wordt? Of neemt de staat die schuldlast over?? Waar kunnen we hierover discussiëren??
  Laten we de Nederlanders niet bedriegen met deze zogenaamde gezondheidscrisis waar er eigenlijk sprake is van een positieve-testen-hausse.
  Ik wil graag meepraten bij de Dappere Dokters en hoop op een uitnodiging!
  Durven zij die uitdaging aan?

 • Isis Elzakkers

  psychiater, Utrecht

  13-11-2020 09:32

  Geachte redactie, ik kan mij niet anders dan aansluiten bij de collega's dat ik ook zeer gefronste wenkbrauwen heb bij de manier waarop de KNMG meent te moeten inhakken op allen die vraagtekens zetten bij het beleid tegen corona. Dat mag niet, want d...an ben je verantwoordelijk voor meer besmettingen. Hou toch op zeg. En maar censureren. De zinsfrase 'enkele artsen' gaf bij mij helemaal een prikkel tot gegniffel. Zijn duizenden artsen enkele artsen? Brandbrief gelezen? Nee natuurlijk niet, want niet alleen de KNMG is druk bezig alles wat niet past in de belangrijkste boodschap weg te houden. De geprefereerde boodschap is: corona is erg erg gevaarlijk, we moeten allemaal meehelpen, elke corona dode is er een teveel en de zorg is de frontlinie en onze enige hoop in bange dagen. Alsjeblieft zeg. Primum non nocere. In dubio abstine. Weleens van gehoord? Kiezen na afweging voor en nadelen, ook nog zo een. Afscheidsrede professor Mackenbach gelezen? Kosten voor dit beleid komen op de schouders van jongeren terecht. Hun leven staat in de pauzestand met alle negatieve gevolgen voor ontwikkeling en welzijn van dien, en de enorme schulden die nu worden aan gegaan voor dit beleid worden ook naar de toekomst door geschoven. Hugo de Jonge op het kansel gezien? Wie niet vaccineert mag nog even in de pauzestand blijven staan? BMR vaccinatie is een keuze, maar corona niet...En we kunnen in 1 jaar niet eens iedereen vaccineren...Proportionaliteit is op alle velden ver te zoeken. Beste KNMG, niet in mijn naam hoor. En daar mag ik, nee daar moet ik, wat van zeggen.

 • Els van Veen

  huisarts van artikel 'kritische huisartsen in coronatijd'

  12-11-2020 11:46

  Geachte KNMG,

  Hierbij onderschrijf ik wat collega Pieksma, huisarts, schrijft.

  Het is de hoogste tijd dat de KNMG zich sterk maakt voor het hele Nederlandse volk, en niet alleen voor IC bezetting of testcapaciteit. Het is de hoogste tijd dat de... KNMG zich uitspreekt
  1. tegen de mondkapjesverplichting. Het werkt zeer averechts dat deze zelfs op school verplicht is
  2. voor groepsimmuniteit, laat de jonge generatie vrij! Zo kunnen zij de ouderen echt beschermen.
  3. voor hervatting van “normale” zorg
  4. voor: dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5. dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering
  6. dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg
  7. spreek duidelijk uit dat een positieve test iets anders is dan een (ernstig zieke) patiënt. Dat is namelijk een leugen.

  Het lijkt nu alsof artsen met een kokervisie het (regerings)beleid bepalen.

  Kijkt u ook deze youtube-aflevering van 15 minuten, waarin enkele kritische huisartsen van zich laten horen.

  Ik ken hen niet, maar ik ben er klaar mee dat de KNMG doet voorkomen alsof er slechts 'enkele' artsen kritisch zijn.

  https://www.youtube.com/watch?v=-Jxr0J-A1SQ

  Het huidige coronabeleid is een drama voor de volksgezondheid.

  Ik protesteer er tegen. Het gaat tegen mijn geweten in als ik NIET protesteer!!!
  De KNMG dient pal te staan voor de artseneed.

  Primum non nocere!

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  12-11-2020 07:47

  Geacht KNMG-bestuur en redactieleden Medisch Contact,

  Redelijk ongelooflijk vind ik het dat ook u werkt volgens de regels der mainstream-media: Onwelgevallig commentaar wordt afgesloten... om reden dat de actie gekaapt zou zijn??
  Met de druppel ...van de door de KNMG ? ingezette actie heeft u bij de kritische collega’s die tot nog toe hun mond hielden de emmer van ergernis over politiek gedragsbeïnvloedende experimenten onder mom van gezondheidsbescherming doen overlopen.
  Hierbij maak ik dan gebruik van dit reactieve artikel om mijn ergernis te uiten!
  Het is de hoogste tijd
  1/dat onze artsenorganisatie zich uitspreekt tegen de mondkapjesverplichting
  2/dat het ontwikkelen van groepsimmuniteit boven aan onze agenda wordt gezet!
  3/ dat de “normale” zorg hervat wordt
  4/ dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5/ dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering : Dáár moet de KNMG een actie over starten!! ( waar Maurice de Hond al aandacht voor vroeg begin april! )
  6/ dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg.: Recent had ik een gesprek met een bestuurslid waarin ik aangaf niet te begrijpen waarom er niet een Covid19 ziekenhuis is ingericht.
  Personeel bleek het probleem. Er werden duizend militairen omgeschoold. Redelijk tevreden beëindigde ik in ieder geval het gesprek. Tot mijn stomme verbazing bleek twee dagen later dat militairen ingezet werden in reusachtige teststraten....
  Tja, dan zie je bevestigd dat er weer een golf ( van positieve testen) geproduceerd moet worden om het huidige controlebeleid in stand te houden.....

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  12-11-2020 07:47

  Geacht KNMG-bestuur en redactieleden Medisch Contact,

  Redelijk ongelooflijk vind ik het dat ook u werkt volgens de regels der mainstream-media: Onwelgevallig commentaar wordt afgesloten... om reden dat de actie gekaapt zou zijn??
  Met de druppel ...van de door de KNMG ? ingezette actie heeft u bij de kritische collega’s die tot nog toe hun mond hielden de emmer van ergernis over politiek gedragsbeïnvloedende experimenten onder mom van gezondheidsbescherming doen overlopen.
  Hierbij maak ik dan gebruik van dit reactieve artikel om mijn ergernis te uiten!
  Het is de hoogste tijd
  1/dat onze artsenorganisatie zich uitspreekt tegen de mondkapjesverplichting
  2/dat het ontwikkelen van groepsimmuniteit boven aan onze agenda wordt gezet!
  3/ dat de “normale” zorg hervat wordt
  4/ dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5/ dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering : Dáár moet de KNMG een actie over starten!! ( waar Maurice de Hond al aandacht voor vroeg begin april! )
  6/ dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg.: Recent had ik een gesprek met een bestuurslid waarin ik aangaf niet te begrijpen waarom er niet een Covid19 ziekenhuis is ingericht.
  Personeel bleek het probleem. Er werden duizend militairen omgeschoold. Redelijk tevreden beëindigde ik in ieder geval het gesprek. Tot mijn stomme verbazing bleek twee dagen later dat militairen ingezet werden in reusachtige teststraten....
  Tja, dan zie je bevestigd dat er weer een golf ( van positieve testen) geproduceerd moet worden om het huidige controlebeleid in stand te houden.....

 • Jaap Dito

  Arts, Limmen

  11-11-2020 07:28

  De kritiek van vele artsen en andere gezondheidszorg medewerkers richt zich vooral op het gebrek aan evidence voor de maatregelen en de afbraak in de zorg.
  Niet medische mondmaskers moet de KNMG van wegblijven en hoort niet bij welk normaal dan ook.... De KNMG moet werken aan voldoende capaciteit en de politiek verantwoordelijk houden voor het gebrek aan waardering en ontslagen in de afgelopen 5 jaar van medewerkers waardoor er nu 1000 IC bedden minder zijn en er dus altijd crisis is in de herfst, winter en het voorjaar.

 • Tim Smits

  Dermatoloog, Venray

  11-11-2020 06:20

  Het is te erg voor woorden hoe onze KNMG zich laat gebruiken voor overheidspropaganda. Deze campagne was bedoeld om de zorgmedewerker een hart onder de riem te steken maar wordt gewoon gebruikt om burgers emotioneel te chanteren. Het probleem in Nede...rland is niet dat de zorg geen respect krijgt, want dat krijgen ze gelukkig nog volop zoals ik iedere dag mag meemaken, maar dat de veelal onlogische, non-evidence based en disproportionele maatregelen na 8 maanden zijn tol beginnen te eisen. Als de overheid deze bezorgde burgers serieus zou nemen ipv weg te zetten als ‘virusontkenners’ of ‘complotdenkers’ zou het maatschappelijk draagvlak veel groter en toekomstbestendiger zijn.

  Zo ontstaat een beeld dat alle dokters deze campagne steunen. Wellicht netjes om voortaan eerst de achterban te raadplegen alvorens weer vele tonnen belastinggeld te verkwanselen.

 • Maaike Van Stralen

  Drs. in de Gezondheidswetenschappen en Physician Assistant Huisartsgeneeskunde, Heerhugowaard

  11-11-2020 01:11

  Gezien de toegepaste censuur van de KNMG, plaats ik een deel van mijn reactie op de #ditismijnzorg campagne maar even hier:

  Ik ben zeer geschrokken van de campagne van de KNMG. Ik krijg als zorgverlener dagelijks respect van mijn patiënten. Het w...erkelijke probleem is dat er de afgelopen jaren zo fors bezuinigd is op de zorg dat die compleet uitgewoond is. In 2015 nog 2200 IC-bedden, in maart 2020 nog maar 1.150. De IFR voor onder de 70 jaar is 0,05%. De kans dat je overlijdt in het verkeer is groter dan aan COVID-19. Cijfers worden voor de bevolking niet in perspectief gezet. Al deze disproportionele maatregelen zouden niet nodig zijn geweest als de capaciteit in de zomer op orde was gebracht.
  Waarom niet gebruik maken van die boot met 600 bedden en verpleegkundigen, die is aangeboden aan de regering vanuit de USA. Met een week varen is die hier. Waarom geen categorale ziekenhuizen inrichten voor alleen maar COVID-19 patiënten? Met hulp van reservisten te realiseren. Dan kan de reguliere zorg gewoon door draaien. Net zoals we in het verleden TBC-klinieken hebben gehad.

  De politiek blijft maar doorgaan met het ruïneren van de economie op basis van niet wetenschappelijk onderbouwde maatregelen: de horeca, de culturele sector, de evenementen branche, ZZP-ers. Alles gaat er aan.
  Kosten van dit beleid: 80 miljard is er inmiddels uitgegeven. Dat is 2 miljoen per gewonnen levensjaar van een COVID-19 patiënt. Een gewonnen levensjaar van een kanker patiënt mag 40.000 euro kosten! Waar gaat het mis? Waarom deze ongelijkheid in de zorg? Wanneer gaat de KNMG op de rem staan bij het kabinet? KNMG het moet bij ons vandaan komen, de medische professionals moeten zich uitspreken dat dit zo toch echt niet langer kan. Waarom blijven zoveel artsen zo angstvallig stil…….iedereen ziet toch de nevenschade van alle maatregelen in zijn spreekkamer terug? Artsen jullie hebben een eed afgelegd….…dat je zorg draagt voor alle mensen in de samenleving……….ik zie er weinig van terug….

 • Saskia Benthem

  Huisarts, Afferden

  09-11-2020 23:31

  Voor de zekerheid nog maar een keer mijn reactie op de bovengenoemde post ( nu helaas verwijderd).
  Er speelt een actueel probleem: polarisatie. En precies deze campagne van de KNMG en met name de reactie voorzitter dragen daar in mijn ogen ook aan b...ij. Als je kritisch bent of vragen hebt, hou je je dus niet aan de maatregelen en steun je dus niet de zorgmedewerkers of ben jij verantwoordelijk voor meer besmettingen. Dat is wat gesuggereerd wordt zo lijkt het in sommige media. Heel veel mensen die kritisch zijn, houden zich wel degelijk aan de maatregelen en steunen zeker ook zorgmedewerkers. Maar het lijkt wel of men zich alleen om de zorg zorgen mag maken. En ik als huisarts maak me om veel meer zaken zorgen. Zoals over andere kwetsbare groepen waar ik zorg voor lever: kinderen, mensen met psychiatrische achtergrond, mensen die geen veilig thuis hebben, alleenstaande ouderen. En de mentale toestand van velen, de toenemende werkeloosheid, de toename van passiviteit en eenzaamheid van velen, het gebrek aan transparantie en wetenschappelijke onderbouwing van advies en besluitvorming, de aankomende recessie van ongekende omvang en censuur en de rol van de media zijn nog wat andere zaken waar mensen waaronder ondergetekende oprechte zorg over hebben. Dat is doorgaans een teken van betrokkenheid, als je je zorgen maakt. Het is -zoals dat ook op individueel niveau in de spreekkamer zo is- fijn als er erkenning en begrip voor zorgen is en je niet weggezet wordt als dwars, incompetent of zelfs wel niet echt bestaand zult zijn. U mag mij overigens googlen hoor. Dan zult u zien dat ik een doodgewone huisarts ben, zeer betrokken en ook zeer bezorgd, maar ook gehoorzaam.....

 • V.

  arts

  09-11-2020 19:17

  Het wordt steeds gekker!!!

  Volgens mij doet de KNMG aan CENSUUR door alle reacties ook te verwijderen. Het waren er in mijn herinnering tientallen (ik heb ze gisteren zitten lezen) en ze waren zeker niet alleen van mensen die onzinnige dingen meld...den. Integendeel. Ik kon mij in de meeste reacties geheel vinden.

  Dat die openbare reacties ook maar meteen verwijderd zijn vind ik regelrechte censuur.

  En deze zin 'er zijn enkele artsen die de coronamaatregelen disproportioneel vinden en van mening zijn dat de campagne daaraan voorbij gaat' vind ik misleidend. Wat is enkele artsen? Drie? Tien?

  Het klimaat in Nederland en onder artsen is inmiddels zodanig vijandig en gespleten dat er grote angst is om openlijk kritiek te hebben.

  Ik neem dit de KNMG en de voorzitter zeer kwalijk.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.