Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
2 minuten leestijd
Nieuws

De Jonge: ‘Ook zorgpersoneel zonder klachten moet getest kunnen worden’

5 reacties
Een testlocatie in Woerden. © Robin Utrecht | anp
Een testlocatie in Woerden. © Robin Utrecht | anp

Minister Hugo de Jonge (VWS) wil de corona-testcapaciteit sterk uitbreiden. Hij wil daarbij ook groepen zonder covidklachten kunnen testen, bijvoorbeeld mensen met een beroep waarbij besmetting een hoog risico voor anderen met zich meebrengt, zoals personeel in de zorg.

Voor het testen van mensen zonder covidklachten is Nederland nu nog niet klaar, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Dit kan alleen als er meer testcapaciteit is. De Jonge werkt aan het op grote schaal aanbieden van snelle, toegankelijke en goedkope testen, die geen druk leggen op de testcapaciteit voor mensen mét covidsymptomen.

Hij stelt dat het met voorrang testen van zorgmedewerkers – een verzoek vanuit de Tweede Kamer en het veld – qua uitvoerbaarheid lastig is. Daar zijn, volgens De Jonge, onwenselijke aanpassingen van het systeem van de GGD-teststraten voor nodig. Wel zegt hij in gesprek te gaan met GGD GHOR en ziekenhuizen of het afnemen en analyseren van testen van alle zorgmedewerkers in ziekenhuizen uitvoerbaar is.

Groei

Op dit moment ligt de testcapaciteit van de GGD’s, ziekenhuizen, huisartsen en andere partijen op 30 duizend per dag. De vraag naar testen is de afgelopen weken gegroeid en blijft groeien, verwacht De Jonge. Hij baseert zich daarbij op scenario’s van het RIVM, waarin de benodigde maximale testcapaciteit in september 37.500, in november 55 duizend, in december 70 duizend en in februari 85 duizend testen per dag is.

Hij schrijft dat de huidige testcapaciteit maar net voldoende is en kwetsbaarheden kent. Hij heeft de GGD’s daarom gevraagd het aantal testlocaties uit te breiden en de openingstijden te verruimen. Ook heeft hij besloten dat regio’s met een hoge infectiedruk voorrang krijgen op de beschikbare testcapaciteit. Hij schakelt daarbij ook nieuwe (buitenlandse) laboratoria in. De Jonge schrijft dat hij een contract heeft afgesloten met een Duits/Nederlands consortium dat op termijn tot 44 duizend coronatesten per dag kan uitvoeren. Ook wordt bekeken hoe het testvolume en de productie van materialen in Nederland kunnen worden vergroot.

Bron- en contactonderzoek

Ook de capaciteit met betrekking tot het bron- en contactonderzoek (bco) moet verder worden uitgebreid, zo stelt de Jonge in zijn brief. In de afgelopen periode zijn ongeveer 500 bco’en per dag uitgevoerd; dat moeten er eind september 1500 per dag kunnen zijn. Volgens De Jonge ontbreekt het de GGD’s niet aan aanbod voor bco-medewerkers, maar is er wél een tekort aan artsen infectieziektenbestrijding met een BIG-registratie.

lees ook

Nieuws GGD covid-19
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Gerard Bos

    Internist, Maastricht

    Test op virussen uitbreiden!
    Het CoVid-19 virus is onze wereld nog niet uit. Snel testen bij klachten is nu van belang. Maar de test - zoals iedere test - is niet perfect: niet alle mensen met Covid-19 infectie hebben een positieve test en regel...matig zal een positieve testuitslag toch niet betekenen dat de persoon echt een CoVid-19 infectie heeft. Er kunnen zowel fout negatieve alsook fout positieve uitslagen zijn.
    De waarde van de test (accuraatheid = is de interpretatie van de test juist: de gezochte ziekte is wel of niet aanwezig) wordt in belangrijke mate bepaald door de a priori kans of iemand de infectie heeft en kan in een regio waar weinig ziekte heerst anders zijn (minder goed) dan in een regio waar veel ziekte is (beter). Besliskunde is een lastig vak.
    Ook bestaat de mogelijkheid dat de verschijnselen een andere verklaring kunnen hebben (bv een ander virus zoals de griep) van belang. Het seizoen komt eraan dat heel vaak een ander virus de verklaring zal zijn voor de klachten. Het lijkt daarom raadzaam om als de herfst aanbreekt niet alleen op het CoVid-19 virus te testen maar ook op de andere mogelijk aanwezige virussen in onze omgeving. Dat kan uit hetzelfde monster op hetzelfde moment met dezelfde techniek. Is het andere virus waarschijnlijk de verklaring voor de klachten dan is dat van belang om te weten. Op meerdere virussen testen voorkomt mogelijk dat mensen zich niet laten testen uit angst voor een CoVid-19 infectie waar een ander virus meer aannemelijk is en ze gerustgesteld kunnen worden als dat andere, meer onschuldige virus is aangetoond. En dus ook de omgeving, de school, de werkgever , de verpleeghuisafdeling etc.
    Het voorkomt bovendien dat mensen lang thuis blijven in quarantaine- wat je moet doen in afwachting van de test maar ook de leden uit je huishouden die datzelfde “griepje” inmiddels onder de leden hebben en zich moeten laten testen- en daarmee dat Nederland functioneel op slot vanwege het "griep seizoen".

  • Els van Veen

    huisarts

    Beste Herman, dit beleid vanuit VWS druist tegen alles in wat ik als arts tijdens mijn opleiding heb geleerd. Nu moeten zelfs mensen zonder klachten getest worden. Ik maak me geen enkele illusie dat de minister wel eens heeft gehoord van sensitivitei...t en specificiteit. Als je op zo'n grote schaal gaat testen als er nu gebeurt, kan het niet anders dan dat een groot deel van de positief geteste mensen een vals positieve uitslag krijgt. Dus; dit land staart zich blind op 'besmettingen' die voor een deel geen besmettingen zijn. Nogmaals; al drie maanden lang overlijden er bijna geen mensen aan (of met) het coronavirus.

    Waar ik wel verbijsterd over ben is dat de minister kennelijk ook geen goede raad krijgt vanuit het RIVM. Of vanuit het OMT. Is er dan geen enkele arts met gewoon verstand die toegang heeft tot de regering?! Inmiddels hebben ruim 800 artsen, ik ook, de open brandbrief ondertekend, die in augustus naar de Tweede Kamer is gestuurd. Maar daar is bijna geen aandacht voor, ook niet op dit forum...mijn verbijstering wordt met de dag groter.

    Inmiddels zitten we alleen qua werklozen al op ruim 300.000 mensen. Puur door deze hysterische reactie op een virus, wat tot nu toe net zo dodelijk lijkt te zijn als een Influenza-virus. Ik begrijp het gewoon niet.

  • Herman Mees

    Huisdokter, Zuidlaren

    @ Els van der Veen
    Er valt zoveel te zeggen over het RIVM/Overheidsbeleid, en over alle gremia die dit kritiekloos volgen, "want de hele wereld..", maar ook wat mij betreft is het sprookje van de "nieuwe kleren van de keizer" hier volledig van toepa...ssing. Er staan te weinig nuchtere jongetjes langs de kant naar deze keizerlijke optocht te kijken.

  • W.J. Duits

    bedrijfsarts, Houten

    Het is interessant om nu te kijken wat er aan het gebeuren is. Covid-19 is een nieuwe infectie voor de wereld en kennelijk ook een ziekte met een lage infectious load, je hebt relatief weinig viruspartikels nodig om ziek te worden. We hebben een enor...me uitbraak gehad in het begin van het jaar en dat heeft duidelijk ook een verhoogd sterftecijfer gegeven. Onze IC-capaciteit zat aan de rand en daardoor zijn er risico's geweest op extra sterfte, omdat de capaciteit ontbrak op dat moment. Vanwege de beperkte IC-capaciteit en de geringe rek die ons gezondheidszorgsysteem nu nog heeft, is ook de reguliere zorg in de problemen gekomen, met alle gevolgen van dien.
    Stel nu dat we het risico nemen en we heffen de beperkingen op: Kunnen we een eventuele besmettingspiek dan aan? Nee, dat kunnen we niet. De capaciteit is momenteel lager dan in het begin van het jaar. In de zorg zijn meer mensen ziek en een belangrijk deel van het personeel in de zorg is ook nog niet volledig op sterkte, dus op personele gronden moeten we dus stellen dat deze gok een groot risico met zich meebrengt. Als we dus de maatregelen opheffen en het blijkt dat we daar een verkeerde gok mee hebben gedaan, dan hebben we echt pas een probleem. Het huidige beleid zwalkt, kan iemand nog volgen waarom we iets zo doen? Deskundigen rollen over elkaar heen over wel of geen mondkapjes, over wel of geen afstand houden. Terwijl er voldoende aanwijzingen zijn vanuit de rest van de wereld dat er wel degelijk effect is te zien van maatregelen als mondkapjes, ventilatie, afstand houden, WHO voorop. Het testen van mensen is bedoeld om de infectiehaarden in kaart te brengen, die mensen moeten worden geïsoleerd namelijk, want dan kan de rest gewoon verder leven. Zolang we niet de bron isoleren, moeten we ons zo goed mogelijk beschermen, welke vorm dat is? Als heel Nederland toch nog ziek wordt van Covid-19 in korte tijd, dan zijn de economische gevolgen ook heftig. Graag wel een eenduidig en te begrijpen beleid Minister.

  • Els van Veen

    huisarts

    Eerlijk gezegd begrijp ik het beleid van minister De Jonge al lang niet meer.

    Op de website die de doden door het coronavirus wereldwijd bij houdt ( https://www.google.com/search?q=corona+doden&rlz=1C1GCEA_enNL825NL825&oq=corona+doden&aqs=chrome....0.69i59j0l7.3345j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8 )staat dit voor het aantal doden in Nederland: 6220 mensen. En sinds begin juni is het aantal dagelijkse doden 0-10 per dag.

    Wat is precies de reden dat Nederland en in het bijzonder minister De Jonge zo bezig is met testen-testen-testen? Dit beleid is namelijk niet gratis, maar wat levert het op? Wat is precies de reden dat de media al maandenlang bezorgd doen over het aantal besmettingen wat toe zou nemen, als het aantal doden niet stijgt? Ik geloof er niets van, dat dit door de anderhalve meter-maatregel komt. Of door een mondkapjesplicht in het OV.

    Op de één of andere manier doet de huidige situatie me sterk denken aan het sprookje 'de nieuwe kleren van de keizer'. Gelukkig roepen steeds meer mensen -ook artsen- dat de keizer helemaal geen kleren aan heeft...

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.