Laatste nieuws
Nieuws

ANW-actieplan ontstemt waarnemend huisartsen

12 reacties

Een actieplan om de ANW-diensten voor huisartsen anders te organiseren, leidt tot onrust onder waarnemend huisartsen. Een groep roept alle huisartsen op zich te verzetten tegen dit plan, omdat het volgens hen geen oplossing is voor de werkdruk voor huisartsen.

De LHV, InEen, VPH en NHG willen de ANW-diensten anders inrichten om de druk op huisartsen te verlichten en hebben daarvoor een actieplan opgesteld. De huisartsenorganisaties stellen daarin voor dat alle huisartsen, dus zowel praktijkhouders als waarnemers, zich aansluiten bij in ieder geval één huisartsenpost- of dienstenstructuur. Voor die organisatie moeten de huisartsen dan ieder eenzelfde minimumaantal (regionaal te bepalen) ANW-diensten vervullen, die zij zelf in een rooster kunnen kiezen. Daarnaast bepleiten de organisaties dat alle huisartsen eenzelfde, hogere dan de huidige vergoeding krijgen voor die diensten. En ze willen gedifferentieerde tarieven voor verschillende typen diensten, afhankelijk van zwaarte of tijdstip.

Nachtspoedzorg

Verder willen de organisaties het leveren van nachtelijke spoedzorg door huisartsen beperken, door ervoor te zorgen dat iedereen strikter trieert en te bezien of uitbesteding van nachtelijke schouwen mogelijk is. De huisartsenorganisaties willen kijken of het zo lukt om minder huisartsenposten open te hoeven stellen ’s nachts. Deze ideeën zijn tot stand gekomen na een peiling onder de achterban. Op een ledenvergadering van de LHV wordt eind deze maand gestemd over het actieplan.

Plicht

Maar het plan stuit op verzet van de Huisarts van de Toekomst, een groep van circa vijftien waarnemend huisartsen, die moeite hebben met de dienstenplicht uit het plan. Zij roepen artsen op om tegen het plan te stemmen en er niet aan mee te werken. Zij vrezen dat het plan alleen de ANW-druk verlicht voor een kleine groep praktijkhouders die diensten nu niet krijgt uitbesteed, maar dat het voor de meeste huisartsen de ANW-last verzwaart, en wel door diverse perverse prikkels. Ze baseren zich daarvoor op reacties op een eigen petitie die afgelopen dagen is gehouden, en waar door zo’n 1600 (voornamelijk waarnemend) huisartsen op is gereageerd.

Vrijwillig

Zo vrezen ze dat huisartsen die juist vanwege de flexibiliteit voor het waarnemerschap kiezen, het vak verlaten. Of dat waarnemers minder dagdiensten zullen draaien zodat daar de druk toeneemt. Ook voorzien ze een ongelijke situatie in het aantal verplicht te draaien diensten tussen regio’s rond opleidingssteden – met veel waarnemers – en krimpregio’s. Verder verwachten ze juridische en fiscale problemen voor de zzp-positie van waarnemers. Zij pleiten onder andere voor meer vrijwilligheid bij het inroosteren van ANW-diensten en willen waarnemers daarbij eerder de kans geven diensten te kiezen, om zo samen de verantwoordelijkheid te nemen.

Lees ook
Nieuws huisartsen
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op opleiding, loopbaan en arbeidsmarkt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A.E. Jansen

    Huisarts, DE KRIM

    Als iedereen evenveel diensten doet hoeveel diensturen doen we dan per huisarts met die 14.000 huisartsen die er zijn? Goed om dat eerst eens te weten. 200 uur? Daar gaan we toch geen ruzie over maken? Toch mooi om dat dan te regelen op een moment d...at de tarieven omhoog gaan? Het lijkt mij juist een mooi gecreëerd momentum. Vanzelfsprekend moeten de garanties wel hard zijn vanuit VWS. Toch goed dat de dienstenhandel ophoudt. En ook in het beschreven plan kan ieder zijn dienst verkopen aan artsen die er meer willen doen, alleen de prijs staat vast. Termen als "kudde CAO slaven " zijn ongepast voor de goede CAO die er bestaat voor huisartsen in dienstverband. Collega Terpstra heeft een goed punt: er zijn nu teveel praktijkhouders die buiten hun schuld in overbelaste situaties geraken.
    Dragen we de dienstlast op voorhand niet met zijn allen, dan gaat de wal het schip keren en dat lijkt me geen goede keuze.

  • G.K. Mitrasing

    Huisarts, vogelvrij, Kathmandu

    De huisartsen krabben weer allemaal op de plek waar het niet jeukt... Zorgverzekeraars hebben de anw zorg in te kopen; dat doen ze dmv het trog-contract met de praktijkhouders terwijl het budget voor de ANW al losgekoppeld is van de dagzorg en de hu...isartsen er feitelijk niet over gaan. Breng dus het eigenaarschap van de ANW daar waar het thuishoort...

  • P.H. Roessingh

    huisarts

    Onze minister van volksgezondheid, Ernst Gluipers, pardon Kuipers, heeft de huisartsen in september een beter ANW tarief beloofd, om ons over te halen om vóór het IZA te stemmen. LHV bestuur wilde dat belonen met een positief stemadvies aan de LHV a...mbassadeurs. De ambassadeurs stemden tegen, omdat eerdere beloftes in het hoofdlijnen akkoord óók nooit zijn uitgevoerd. Slecht voorgevoel over boterzachte toezeggingen. En helaas terecht, wat blijkt: voorlopig krijgen de huisartsen helemaal geen beter ANW tarief. Komt er gewoon niet van. Er zijn allerlei onmogelijke voorwaarden/hoepels aan verbonden. Één voorwaarde is dat alle huisartsen (landelijk) de diensten anders gaan indelen. En dat vóór 1 januari. Terecht verwachten waarnemers (ZZPers) fiscale en juridische onmogelijkheden met andere verdelingsvormen van de diensten. Zolang dit niet geregeld is, komt dat nieuwe rooster en het nieuwe tarief er niet. Waarnemend huisartsen, huisartsen in dienstverband en praktijkhouders worden in een kooigevecht gegooid, om het samen uit te zoeken. De minister en de zorgverzekeraars kijken toe en lachen zich rot. Mijn advies is: geef het nieuwe (NZa) ANW-tarief vrij zonder voorwaarden. Beschouw 2023 als een overgangsjaar. Dat geeft alle huisartsen de tijd om te kijken hoe we de diensten anders moeten gaan verdelen. Hoe eenvoudig is dat voor de minister? Als hij dat niet wil doen, ga dan als LHV ook niet akkoord met het IZA met loze beloftes aan de huisartsen. #nietmijniza #nietmijnzorgakkoord

    • B.J. Kole

      Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht

      Beste Collega Jansen

      1.De doorverkooptarieven van diensten kunnen helemaal niet "vast" staan; Als u last minute van een dienst af wil, waar mensen alleen door kunst en vliegwerk zich kunnen vrijmaken. dan gaat de prijs vanzelf omhoog.
      2. quote; "...goede CAO die er bestaat voor huisartsen in dienstverband" ; waar haalt u het idee vandaan dat dat een 'goede' CAO is ? We lopen nog mijlener achter op de CAO van specialisten in Loondienst...

      MvG

      • A.E. Jansen

        Huisarts

        De diensttarieven zouden in het nieuwe stelsel VAST gemaximeerd zijn. Hogere tarieven zijn dan een economisch delict. Bij noodgevallen helpen wij als collega's elkaar toch?
        Quote: er zijn vast buren waarbij het gras groener is.

        • B.J. Kole

          Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht

          Het is een economisch delict als ik mijn dienst voor een overeengekomen bedrag , dat hoger is dan de NZA tarieven , verkoop ? In welke wet staat dat ? Waar heeft u dat idee vandaan ?

          • A.E. Jansen

            Huisarts

            In het voorgestelde systeem is de praktijkhouder geen eigenaar meer van de dienst. Een andere huisarts neemt de dienst over en die wordt dan betaald door de huisartsenpost. Er vind dan geen onderlinge verrekening plaats.

          • B.J. Kole

            Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht

            Maar een tarief dat ik na overleg overeenkom met een waarnemend huisarts om mijn dienst over te nemen, kan helemaal niet wettelijk vastgelegd worden.
            Als als dat al zou kunnen, wat dus niet kan, dan maakt dat het voor ons alleen maar lastiger.

          • A.E. Jansen

            Huisarts

            Dat staat nog in geen enkele wet. Ik reageer op het voorgenomen ANW plan dat onderdeel is van een eventueel zorgakkoord en ook dat ANW plan is nog niet aangenomen. Maar als dat is aangenomen en de tarieven worden als zodanig vastgesteld en gemaximeer...d dan.....

    • G.A. Lemmens

      Huisarts, 's-Hertogenbosch

      Precies wat collega Roessingh stelt heb ik al meerdere malen geopperd en ook (tevergeefs) voorgelegd aan de LHV.

      De nieuwe NZa tarieven moeten gewoon zonder gedoe ingaan op 1/1/2023. Huisartsen doen al jaren voor een schandalig laag tarief ANW di...ensten. Als dit niet gebeurt, vind ik dat ontkoppeling nog maar de enige overgebleven optie is! Zonder vertrouwen in de huisarts mogen de zorgverzekeraars de ANW maar mooi zelf gaan invullen.

      Zoals het vooralsnog is opgelegd, krijgen wij dit tarief pas als we eerst weer door allerlei onnozele hoepeltjes springen en moeten nota bene de zorgverzekeraars onze ANW plannen eerst 'goedkeuren' voordat ze de nieuwe tarieven gaan betalen?! Dit terwijl alle huisartsen druk bezig zijn om gezamelijk tot een goede oplossing te komen. Over dat 'goedkeuren' mogen de zorgverzekeraars vervolgens ook nog eens uitgebreid 3 maanden doen... Echt? Serieus?? En de huisarts maar braaf diens dienst doen tegen het oude tarief, minimaal het eerste kwartaal van 2023, ondertussen zielig kijkend en pootje ophoudend naar de zorgverzekeraars..

      Gaan wij dit echt nog zo doen, beste collega's? Waar is onze eer gebleven??

    • M. Termaat

      Praktijkhouder en waarnemer, Groningen

      Eens met collega Roessingh. Zoals zo vaak staan we hijgerig in de rij als ons wat extra euro’s aangeboden wordt. Zonder de consequenties goed te overzien. Er komen niet meer huisartsen door een andere verdeelsleutel. Waarnemers doen al relatief veel ...diensten dus hoezo ontlast dit de praktijkhouders. Let wel de praktijkhouders met grote praktijken. Onze ondernemende collega’s met 2,3,4 normpraktijken op naam en een kudde cao slaven en zzpers spinnen er garen bij. Hoe toevallig dat dit net de groep is die zorgverzekeraars al jaren toejuichen. Hoe groter de praktijk hoe beter, want makkelijker afspraken mee te maken, controleren etc. Onze duo praktijk constructie met beide ongeveer 1000 patiënten op naam zal zomaar een forse stijging van het aantal diensten kunnen verwachten. Hoe het plan uitpakt weten we nog niet maar het geeft enorm veel onrust onzekerheid nog meer polarisatie tussen praktijkhouders en waarnemers. We laten ons uitspelen omdat ons eindelijk een enigszins redelijk tarief voor de ANW diensten wordt voorgesteld. We zouden ons gezamenlijk hard moeten maken voor een fatsoenlijke ANW beloning zonder voorwaarden.

      • huisarts, Hoorn

        Nico Terpstra

        Collega Termaat legt een gevoelig punt bloot, maar omgekeerd is er echt wat te zeggen voor verandering. Ik ken bv een praktijkhoudster, die als enige overgebleven is van de oorspronkelijke drie (nummer 1 leeft niet meer en nummer 2 i...s onlangs na een langdurige burnout verdwenen. De praktijkhoudster heeft voorts ernstige fysieke malheur, en 'opvolgers' zijn ook nog niet te vinden). Ze slaat zich er wel doorheen maar die ca 60 verplichte diensten zijn een potentiële nekslag.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.