Verrijkte margarine zinloos na infarct
Plaats een reactieNa een hartinfarct heeft het geen zin om de boterham te besmeren met margarine die is verrijkt met omega-3-vetzuren. Wageningse onderzoekers van de Alpha Omega Trial Group halen met deze bevinding NEJM.
Eerder prospectief onderzoek en meta-analyses hadden wel positieve resultaten laten zien van omega-3-vetzuren bij hart- en vaatziekten. Het risico op overlijden aan een hartziekte nam met 20 tot 36 procent af door de vetzuren en een lage dosis was al voldoende voor dit effect. Helaas wijst dit dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoek uit 32 Nederlandse ziekenhuizen anders uit.
De bijna vijfduizend patiënten hadden in de afgelopen tien jaar een hartaanval doorgemaakt, en waren goed ingesteld op medicatie. Ze kregen acht kuipjes margarine mee naar huis en smeerden gedurende veertig maanden op hun brood een placebomargarine, of een van de drie verrijkte margarines met de visvetzuren EPA en DHA, het plantaardige linolzuur ALA of een combinatie van beide.
De omega-3-vetzuren konden echter niet verhinderen dat nieuwe cardiovasculaire gebeurtenissen optraden, zoals fatale en niet-fatale hartziekten en interventies als dotteren en bypasses. Deelnemers aten gemiddeld bijna 19 gram margarine per dag. Unilever leverde de margarines (Becel en Blueband) en de Hartstichting betaalde mee aan het onderzoek.
Misschien komt het door de leeftijd dat de vetzuren niet werken, speculeren de onderzoekers. De deelnemers waren met gemiddeld 69 jaar, tien jaar ouder dan de groepen waar eerder wel positieve resultaten waren gezien.
Heleen Croonen
Doi: 10.1056/NEJMoa1003603: n–3 Fatty Acids and Cardiovascular Events after Myocardial Infarction
Lees ook:
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties