Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
17 maart 2004 1 minuut leestijd
Wetenschap

Verband jicht en purine bewezen

Plaats een reactie

Als sinds jaar en dag krijgen jichtpatiënten het advies hun vlees- en visconsumptie te matigen. Deze levensmiddelen bevatten veel purine en na afbraak daarvan resteert urinezuur. De neerslag van het urinezuur veroorzaakt bij jichtpatiënten gewrichtsontstekingen. Hoewel het mechanisme helder is, ontbrak tot nog toe overtuigend wetenschappelijk bewijs voor het verband. Dat is nu geleverd.


In The New England Journal of Medicine van 11 maart beschrijven reumatologen van het Massachusetts General Hospital de resultaten van de prospectieve ‘Health Professionals Follow-up’-studie. Hierin zijn sinds 1986 de dieetgegevens verzameld van 50.000 mannen werkzaam in de gezondheidszorg.


In de beschreven studie gaat het om 47.000 mannen die in 1986 geen jicht hadden. In de twaalf jaar daarna is de kwaal bij 730 mannen vastgesteld. Uit analyse van de voedingsgegevens blijkt een duidelijk verband tussen vleesconsumptie en jicht. De grootste vlees- en viseters hadden 1,5 keer meer risico om jicht te ontwikkelen dan degenen met de minste trek in dierlijke eiwitten.


Opmerkelijk genoeg is er geen verband te vinden tussen de inname van purinerijke groenten, zoals bonen, erwten, bloemkool en spinazie, en het optreden van jicht. Wel zijn er aanwijzingen dat de consumptie van plantaardige eiwitten en melkproducten bescherming biedt tegen de ziekte. << RC


Wetenschap
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.