Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Verband acne en chocolade

Plaats een reactie

Veroorzaakt het eten van chocolade acne vulgaris, zoals een oude wijsheid wil? Uit een in Archives of Dermatology gepubliceerd artikel van Loren Cordain c.s. zou je op zijn minst kunnen opmaken dat suikerrijke westerse voeding inderdaad verband houdt met het ontstaan en het vóórkomen van de huidaandoening.


Cordain c.s. van de Colorado State University rapporteren dat ze geen enkel geval van acne hebben aangetroffen onder 1200 leden van het Kitavan-volk op Papoea Nieuw-Guinea en ook niet onder 115 leden van het Aché-volk, dat als jagers-verzamelaars in Paraguay leeft. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat acne onder Inuit nonexistent was totdat ze zich een westers levens- en voedingspatroon eigen maakten.


Uiteraard hebben Cordain c.s. gedacht aan een genetische verklaring voor de gevonden verschillen, maar volgens de onderzoekers spelen omgevingsfactoren zeker ook een belangrijke rol. Ze denken dat het westerse dieet hyperinsulinemie induceert, wat resulteert in een cascade van hormonale reacties met als gevolg weefselgroei.


In een commentaar wordt gesteld dat deze gedachtegang impliceert dat er obese, insulineresistente patiënten


met acne zouden moeten zijn. De commentatoren suggereren overigens wel dat genen van meer invloed kunnen zijn dan het voedingspatroon, maar ze houden de mogelijkheid open dat een suikerarm dieet de acne-incidentie in westerse landen in gunstige zin kan beïnvloeden. << HM


Wetenschap acne
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.